Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Halk Ekmek Ürünlerine Günlük Analiz

Sağlıklı, ucuz ve hijyenik üretimin adresi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, en kaliteli ürün için un ve diğer hammaddeleri, laboratuvarlarında belirli testten geçiriyor. Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan hammaddeler,...

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2016 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Halk Ekmek Ürünlerine Günlük Analiz
Sağlıklı, ucuz ve hijyenik üretimin adresi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, en kaliteli ürün için un ve diğer hammaddeleri, laboratuvarlarında belirli testten geçiriyor. Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan hammaddeler, kullanılmadan iade ediliyor.
Günlük olarak kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analize tabi tutulan hammaddeler ve üretimi yapılan ürünler, ayrıca, Ar-Ge laboratuvarlarında kalitenin artırılması, verimin yükseltilmesi ve israfın önlenmesi için işleme tabi tutuluyor.
Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, fabrikadaki laboratuvarlarda, ekmek üretimi başta olmak üzere tüm çeşitlerin hammadde ve ürün analizlerinin yapıldığını belirterek, “Ekmek, börek ve diğer çeşitlerin kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizlerini bu laboratuvarlarımızda yapıyoruz. Burada amacımız; kaliteli un, ekmek ve ürün elde ederek, sürekli kontrollerini sağlamak” dedi.
“ANALİZLER, UZMANLARCA YAPILIYOR”
Hammadde analiz sürecinin fabrikaya gelen un kamyonlarının kantarda tartılmasıyla başladığını bildiren İlkbahar, bu süreci şöyle anlattı: “Un çuvallarının her birinden uzmanlarca alınan numune, çeşitli kontrollerden geçirilir. Kalite kontrol analizleri, işinin uzmanı gıda mühendisleri, kimyager ve laborantlardan oluşan bir ekip tarafından yapılır. Bu testlerde, unun içinde canlı ve cansız yabancı maddeler, beyazlatıcı kimyasallar, çeşitli un ve ekmek hastalıklarına yol açabilecek organizmalar, una acımsı bir tat veren maddeler araştırılır.”
Ali İlkbahar, 20’nin üzerinde analizle, hammadde ve üretimi gerçekleştirilen ürünlerin Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uygun olup olmadığına bakıldığını ifade ederek, “Uygun olmaması durumunda, hammaddeyi iade ediyoruz ve kesinlikle kullanmıyoruz. Bunu günlük olarak yapıyoruz. Ürünlerimizi rutin olarak belirli sürelerle, çeşitli testlere tabi tutuyoruz” diye konuştu.
“AR-GE HİZMETİ DE VERİLİYOR”
Analizlerin yanı sıra laboratuvarlarda Ar-Ge hizmeti de verildiğini belirten İlkbahar, “Aynı zamanda burada bir Ar-Ge gibi çalışıyoruz. Kalitenin artırılması, verimin yükseltilmesi, israfın azaltılması konusunda da birtakım çalışma ve analiz takiplerimizi burada yapıyoruz” diye konuştu.
Halk Ekmek Fabrikası laboratuvarlarında hammadde ve ürünlerde yapılan diğer analizlerden bazıları şöyle: “Unun gluten miktarı, protein miktarı, unların enzim aktiviteleri, süne ve kımıl zararlılarının unun özüne yaptığı tahribat, enzim faaliyetlerinin grafiksel dökümü, unun tipleri ve randıman özelliklerinin tespiti, una hamur yoğrulurken uygun kıvamda yüzde olarak ne kadar su katılabileceği, hamurun uzamaya karşı gösterdiği direnç.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.