Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hak-İş’ten Uluslararası Kadına Şiddetle Mücadele Günü’ne destek

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün, kadına yönelik şiddetin son bulmasına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2016 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2016 10:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün, kadına yönelik şiddetin son bulmasına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Hak-İş Kadın Komitesi Üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Hak-İş Genel Merkezi önünde bir basın açıklaması yaptı.
Konuşma yapan Arslan, her yıl olduğu gibi konfederasyonun, sembolik de olsa genel merkezimiz önünde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde bir etkinlik düzenlediğini belirterek, "Bu sadece bir güne münhasıran yaptığımız bir uygulama değil. Hak-İş kuruluşundan bu yana durduğu yer itibariyle, temsil ettiği medeniyet değerleri itibariyle ilkeleri, yaptığı faaliyetler itibariyle kadını erkekten ayırmayan, eşit iki varlık olarak gören, her türlü şiddeti reddeden, sadece kadına değil, sadece erkeğe değil, hayvanlara bile şiddeti reddeden bir geleneğin, bir kültürün mensuplarıyız" diye konuştu.
"Hem ülkemizde hem de dünyada olup bitenler bizi temsil etmiyor"
Bugün, hem Türkiye’de hem de dünyada olup bitenlerin onları temsil etmediğini vurgulayan Arslan, "Bizim onayladığımız, kabul ettiğimiz, arzu ettiğimiz bir yapı ne yazık ki değil. Onun için, Hak-İş hem ülkemizde hem de dünyada kadına yönelik şiddetin sona ermesi için sadece konuşmuyor, bu konuda çok ciddi projelere, çalışmalara, faaliyetlere, kararlara imza atmaktadır. Bu kararlarımızı hayata geçirme konusunda mücadele etmektedir. Onun için konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın kadına yönelik şiddete karşı uluslararası günü münasebetiyle bu konudaki duyarlılığımızı bir kez daha kamuoyuyla paylaşma gereği duyduk. Bunun sonucu itibariyle inşallah her yıl şiddetin daha da azaldığı, kadınların hem çalışma hayatında hem aile içinde hem toplumsal hayatta hem siyasette ayrımcılığa tabi tutulmadığı, şiddet görmediği ve kendilerini rahat hissettiği bir ortamın oluşturulmasını arzu ve temenni ediyoruz. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün, kadına yönelik şiddetin son bulmasına vesile olmasını temenni ediyorum" değerlendirmelerinde bulundu.
"Dünyada her üç kadından biri hayatının bir döneminde şiddete maruz kalmaktadır"
Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz ise, "Kadına Yönelik şiddete Hayır demek için bir aradayız. Dünyanın hemen her bölgesinde, sınır, milliyet, din ve sınıf farkı gözetmeksizin yaşanan ve son bulması için çaba sarf edilen kadına yönelik şiddet her yaştan, her öğrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, bekâr, boşanmış, evli kadınların maalesef acı bir gerçeğidir. Dünyada maalesef her üç kadından biri hayatının bir döneminde şiddete maruz kalmaktadır. Hak-İş olarak ülkemizde de önemli bir toplumsal sorun niteliğinde olan, son dönemlerde artarak, daha görünür bir hal alan, vicdanları kanatan kadına yönelik şiddeti, insan hakları ihlali olarak değerlendiriyor, kabul edilemez buluyoruz. Bu çerçevede son dönemde daha da yoğunlaşan çalışmalardan, kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, yazılı-görsel-işitsel ve sosyal medyanın bu konuyu kamuoyunun gündeminde tutma konusunda gösterdikleri çabalardan memnuniyet duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
"Şiddete sıfır tolerans yaklaşımı bir devlet politikası haline gelmelidir"
Yapılan çalışmalar sonucu geçmişte uğradıkları şiddeti konuşamayan, paylaşamayan, gizli tutan kadınların artık konuştuklarını, resmi makamlara ve sivil toplum kuruluşlarına daha yoğun şekilde başvurduklarını, şikâyette bulunduklarını gördüklerini söyleyen Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Atılan küçük adımlar, kadınlara cesaret ve güven vermiştir. Doğal  ya da kaçınılmaz, kader ya da yazgı olmayan kadına yönelik şiddetin son bulması için zihinsel bir dönüşüme ihtiyaç vardır.
Kadına yönelik şiddette karşı ’şiddete sıfır tolerans’ yaklaşımı bir devlet politikası haline gelmelidir. Çalışmaların daha caydırıcı, daha kapsayıcı ve daha etkili araç ve politikalarla sürdürülmesi gerekmektedir. Hak-İş olarak kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi gerektiğine ve bu süreçte tüm kesimlerin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. İnsan onuruna yakışır hayat için özgürlük arayışına sahip çıkmak, en temel yaşam hakkını tahrip eden tüm odaklara karşı dik durmak insan olarak da kurumlar olarak da sorumluluğumuzdur. Hak-İş bu sorumluluğun gereğini yerine getirebilmek için çaba vermektedir."
"Bizim medeniyetimizde, bizim kültürümüzde, bizim inancımızda kadınlar baş tacıdır"
Hak-İş Konfederasyonu’nun tüm kadın emekçilerin sorunlarına çözüm ürettiğini ve kadın emeğinin verimliliği ve saygınlığına örnek olduğunu belirten Yavuz, "Onların kadın ve emek odaklı etkinlikleri, çalışma hayatımızın yüz akı niteliğindedir. Kadınlarımızın toplumsal hayattaki rol ve statülerini yükseltmeye yönelik toplantı, eğitim, çalıştay, kampanya, eylem gibi faaliyetler gerçekleştiriyoruz.
Kapsamlı eğitim projelerimizi tek tek hayata geçiriyoruz ve bütün projelerimizde kadın perspektifi ortaya koyuyoruz. Bu bağlamda 7 Mart 2016 tarihinde Açılışını gerçekleştirdiğimiz ’Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi’ nin Kapanış Toplantısı ile Sertifika ve Ödül törenini 30 Kasım 2016 tarihinde Cumhurbaşkanımızın Eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla görkemli bir şekilde yapacağız. Hak-İş olarak kadınlar için şiddetten arınmış bir dünya umut ediyoruz. Bunun için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tüm kamuoyuna ’Şiddete Sessiz Kalmayın! Şiddete Ortak Olmayın’ diyoruz. Hak-İş olarak şiddete maruz kalan tüm kadınların yanındayız. Bizim medeniyetimizde, bizim kültürümüzde, bizim inancımızda kadınlar baş tacıdır, eli öpülesidir. Bizim topraklarımızda, bizim medeniyetimizde kadın hem toplumun hem de ailenin temelidir" açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.