Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hak-iş, Sendikaların 1 Mayıs’ı Taksim Dışında Kutlama Kararını Olumlu Buldu

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, sendikaların 1 Mayıs’ı Taksim dışında kutlama kararını olumlu bulduğunu belirterek, “Bundan sonra da Taksim konusundaki yasak kalkana kadar 1 Mayıs’ları başka...

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, sendikaların 1 Mayıs’ı Taksim dışında kutlama kararını olumlu bulduğunu belirterek, “Bundan sonra da Taksim konusundaki yasak kalkana kadar 1 Mayıs’ları başka alanlarda kutlamayı ve 1 Mayıs’ı sadece gerginlik günü olarak görenlerin ekmeğine de yağ sürmemeyi yeğliyorum” dedi.
Bu seneki “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” kutlamalarını konfederasyon olarak Sakarya’da gerçekleştireceklerini açıklayan HAK-İŞ Başkanı Arslan, İstanbul Holiday Inn Otel’de düzenlenen bilgilendirme toplantısında, “Ben Taksim’de ısrar eden örgütlerin Taksim dışında 1 Mayıs’ı kutlama kararlarını bu yıllık da olsa önemli buluyorum. Bunun bundan sonra da Taksim konusundaki yasak kalkana kadar başka alanlarda, başka meydanlarda 1 Mayıs’ları kutlamayı ve 1 Mayıs’ı sadece gerginlik günü görenlerin ekmeğine de yağ sürmemeyi yeğliyorum. Bunun için çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.
Bir güvenlik endişesi ile Taksim’e çıkıp çıkmama inatlaşmasını doğru bulmadığını ifade eden Arslan, “Her yıl 1 Mayıs konusu gündeme gelince 1 Mayıs’ın dünyadaki uygulamaları, çalışanlar için ne anlama geldiğini, 1 Mayıs’ta neler yapılırsa çalışanların ve bütün emekçilerin sorunlarını gündeme getirmiş oluruz. Hangi etkinlikler yapılırsa bu sorunlara çözüm bulunur. Hangi çalışmaları yaparsak 1 Mayıs’a aslına uygun şekilde ihya ederiz tartışmalarının ötesinde bir güvenlik endişesi, Taksim’e çıkıp çıkmama inatlaşması, Taksimi bir kesimin adeta mabet haline dönüştürerek kutlaması. Buna karşılık da ‘1 Mayıs’ı Taksim’de kutlatmayız’ yaklaşımı uzun yıllar Türkiye gündemini meşgul etti. Biz Taksim alanına izin verildiği sürece bütün alanlarda olduğu gibi Taksim alanında 1 Mayıs’ın kutlanabileceğini, izin olmadığı zamanda başka alanlarda 1 Mayıs’ın kutlanabileceğini ifade ettik. Bizim için bütün alanlar 1 Mayıs alanıdır. Bütün meydanlar Taksim meydanıdır. Hak-İş her zaman soğukkanlılığını koruyarak bu çağrıyı yapmıştır. Bütün alanlar 1 Mayıs alanıdır. Bütün alanlarda 1 Mayıs kutlanabilir. Lütfen taksim ısrarına devam etmeyin. Çünkü Taksim ısrarı Türkiye’de yeterince var olan sorunlarımıza yeni sorunlar eklemeye, yeni bir kısım gerginlikler oluşturmaya, yeni çatışmalara zemin hazırladığının farkında olarak bu çağrımızı yeniledik. Bu yılda Ocak ayında konfederasyonumuz yönetim kurulu ve daha sonra başkanlar kurulu kararımızla 1 Mayıs’ı Sakarya’da kutlama kararı aldık. Taksim konusundaki taleplerimizi ve çağrılarımızı yeniledik. Aklıselim galip geldi. Taksim ısrarından vazgeçilmiş olması bence önemli bir aşama. Geç de olsa aradan 7-8 yıl geçmiş olsa bugün gelinen nokta önemli. Taksim’deki sembolik kutlamalar devam edecek. Her örgüt gerek birlikte, gerekse ayrı ayrı olmak üzere kazancı yokuşuna karanfil bırakıp Taksim anıtına çelenk koymak. Orada bildiri okuyup, saygı duruşunda bulunmak. Her dönem bu imkan zaten bize veriliyor. Bu yılda konfederasyonumuz Cumartesi günü Saat 11.00’da Taksim’de olacağız. Kazancı yokuşuna karanfil bırakacağız. Sonra Taksim anıtına çelengimizi koyup, bildirimizi okuyacağız. Oradan da Sakarya kutlamaları için Sakarya’ya hareket edeceğiz” dedi.
Bir kısım grupların, 1 Mayıs’ı kendi ideolojik yaklaşımlarına, kendi ideolojik doğrularına alet etmek isteyebileceğine işaret eden HAK-İŞ Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1 Mayıs’ı kendileri için bir varlık nedeni, kendi görünür hallerini kamuoyu ile paylaşmak iççin bir araç düşünebilirler. Bu da oların tercihleridir. Ama büyük Türkiye kamuoyu 1 Mayıs deyince artık gerginlikleri, tomaları, gazları, copları hatırlamamalı. Ben Taksim’de ısrar eden örgütlerin Taksim dışında 1 Mayıs’ı kutlama kararlarını bu yıllık da olsa önemli buluyorum. Bunun bundan sonra da Taksim konusundaki yasak kalkana kadar başka alanlarda, başka meydanlarda 1 Mayıs’ları kutlamayı ve 1 Mayıs’ı sadece gerginlik günü görenlerin ekmeğine de yağ sürmemeyi yeğliyorum. Bunun için çaba sarf ediyoruz.
Teröre hayır, kardeşliğe evet temasıyla inşallah çalışanlarla beraber 1 Mayıs Pazar günü Sakarya’da bu konular ile ilgili görüşlerimizi hem alana gelen binlerce arkadaşımıza, hem hükümete, hem işverenlere, hem medya aracılığı ile kamuoyuna duyurma imkanımız olacak. Teröre karşı ortak bir tavır geliştirmeye çalışacağız. Kutlamalarımızda o dengeyi gözeteceğiz. Umarım bizim Sakarya’da yapmak istediğimizi bütün emekçilerin temsilcileri ile Ülkenin değişik bölgelerinde gerçekleştirmiş oluruz. 1 Mayıs’ta bundan sonra tomaların gaz fişeklerinin, copların, sokaktaki gerginliklerin, bir kısım tahrip edici bir kısım tahrikçilerin olmadığı tam tersi farklı grupların kendi 1 Mayıs yaklaşımlarını ortaya koydukları barışçıl, şölen havasında 1 Mayıs’ın gerçekleşmesini istiyoruz. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Umarız temenni ederiz ki diğer örgütler de aklıselim sahibi hareket ederek bu 1 Mayıs’ı mecrasından uzaklaştıracağız. 1 Mayıs’ı kendi anlamının ötesine taşıyacak, 1 Mayıs’ı kendi tarihsel gerçekliğinden uzaklaştıracak hiçbir hadiseye fırsat verilmemelidir.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.