Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneydoğu’nun Kolasına Yoğun İlgi

Ramazan ayında artan sıcaklıkla birlikte sahur ve iftar sofralarının aranan içeceği olan meyan şerbeti yoğun ilgi görüyor. Güneydoğu’nun kolası diye de bilinen meyan şerbeti için iftar öncesinde uzun kuyruklar oluşuyor.Fırat Nehri’nin...

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2016 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2016 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Güneydoğu’nun Kolasına Yoğun İlgi
Ramazan ayında artan sıcaklıkla birlikte sahur ve iftar sofralarının aranan içeceği olan meyan şerbeti yoğun ilgi görüyor. Güneydoğu’nun kolası diye de bilinen meyan şerbeti için iftar öncesinde uzun kuyruklar oluşuyor.
Fırat Nehri’nin çevresinde yetişen meyan kökü, Güneydoğu’nun Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Mardin ve Gaziantep gibi illerinde yoğun şekilde tüketiliyor. Susuzluğu gidermesinin yanı sıra hazmettirici, böbreklere iyi gelmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle meyan kökü, bölgede ilk günden itibaren Ramazan sofralarını süslüyor. Terleme, düşük tansiyon, isteksizlik, halsizlik, yorgunluk gibi hastalıklara da faydalı olan meyan şerbeti, bölgede yaz boyunca en çok tüketilen içecek oluyor. Dev kazanlarda kaynatılarak, varillerde demlenip, ahşap haznelerde damıtılarak elde edilen meyan şerbeti, içerisine bol miktar buz konularak tüketiliyor. Bölgedeki hemen her sokak ve caddede bulunması mümkün olan meyan şerbeti, 1 litrelik poşetlerle 2 buçuk TL’den satışa sunuluyor.
YAPIMI ÇOK MEŞAKKATLİ
Meyan şerbetinin yapımı ise gelen meyan kökleri içerisindeki çöplerden ayıklanması ile işlemi ile start alıyor. Yaklaşık 1 tondan 300 kilogram civarında elde edilen meyan kökleri ise sabah namazı vakti, içi su dolu varillere konularak, demlemeye bırakılıyor. Sabah saat 10:00 sıralarından varillerden çıkarılan meyan kökü ile şerbeti ise ahşap haznelere dökülerek, damıtılıyor. Gün boyu bir kaç kez tekrarlanan damıtma işlemi ise iftar vaktine bir kaç saat kala başlayan poşetleme işlemi ile sona eriyor.
UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR
Vücuttaki su tutma kapasitesini dengeleyen meyan kökü her yıl ramazan ayında en çok satılan bitkisel ürünlerin de başında geliyor. Özelikle mide hastalarına önerilen meyan şerbeti ramazan ayında iftardan sonra tüketilmesi midenin rahat sindirim yapmasına yardımcı olmasıyla da biliniyor. Bu nedenle bölgedeki yediden yetmişe her kesimden insanın rahatlıkta tükettiği meyan şerbeti, sıcak geçen ramazan aylarında ise hem iftar hem de sahur sofralarının vazgeçilmezi oluyor. İftar vaktine bir kaç saat kala vatandaşlar, meyan şerbeti alabilmek için üretildiği yerlerde uzun kuyruklar oluşturuyor.
“MEYAN ŞERBETİ MİDE ASİDİNİ YÜZDE 70 YOK EDER”
Meyan şerbetinin yapılışı ile ilgili bilgiler veren Şerbetçi ustası Halil Gezer, meyan şerbetinin birçok faydası olduğunu belirterek, “Meyan kökü, böbrek taşlarına, idrar yollarına, mideye, mide asidinin yüzde 70 yok eder. Ramazan ayında içilen şerbet mideyi rahatlatır. En büyük özelliği mideyi rahatlatması” ifadelerini kullandı.
“KALİTELİ MEYAN ŞERBETİ SARIMTIRAK OLUR”
Vatandaşlar tarafından yılın her ayı meyan şerbetine talep olduğunun altını çizen şerbet ustası Gezer, “Taleplerimiz her daim mevcut ama bu ay kadar değil. Ramazan ayında daha çok talep oluyor” diye konuştu. Kaliteli meyan şerbetinin üretimi konusunda tüyolar da veren Şerbet Ustası Halil Gezer, “Kaliteli meyan şerbeti sarımtırak olur. Fabrikasyon olan meyan şerbetlerini fazla içmeyin en fazla iki bardak için. Çünkü onlarda kimyasal oluyor. Doktorlarda bizzat yasak ediyor. Temizliğe çok dikkat ediyoruz. Bir de işimizi severek yapıyoruz. En önemli şey işinizi severek yapacaksınız ve temiz olacaksınız. Tüm esnaf geliyor. Karataş’tan, İbrahimli ’den gelen var. Her taraftan gelen var. Allah razı olsun hepsinden. Biz meyan kökünü Fırat tarafından, Karkamış’tan getiririz. Bir ton alır ayıklarız daha sonra o bir tondan 350 kilogram kalır. Bunu da tertemiz yaparız vatandaşın damak tadını tuttururuz” diye konuştu
Metrelerce uzayan kuyruklarda bekleyen vatandaşlar ise kimi zaman ise saatler süren bekleyişin ardından meyan şerbetini alabiliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.