Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneş tarlası çiftçiler için üretecek

Antalya Büyükşehir Belediyesinin ’Güneş Enerji Santrali’ projesinde sona gelindi. İlk etabının panelleri takılan Güneş Enerjisi Santrali tamamlandığında, Türkiye’de ilk kez güneşten elde edilen enerji ile kooperatiflerin ve sulama birliklerinin...

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2016 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2016 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Büyükşehir Belediyesinin ’Güneş Enerji Santrali’ projesinde sona gelindi. İlk etabının panelleri takılan Güneş Enerjisi Santrali tamamlandığında, Türkiye’de ilk kez güneşten elde edilen enerji ile kooperatiflerin ve sulama birliklerinin elektrik maliyetleri sıfırlanacak.
Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilke imza atarak, tarımsal sulamada çiftçinin enerji maliyetini sıfırlamak üzere Döşemealtı’nda kurduğu 600 KW gücündeki ilk güneş enerji santralinin panelleri takıldı. Santralin Temmuz ayı içerisinde bağlantı ve kabul işlemleri ile sisteme entegresi sağlanacağı ve Ağustos ayı itibariyle ulusal elektrik ağına dahil olacağı belirtildi.
Çiftçiye can suyu olacak
Döşemealtı ilçesi Mellidağ Bölgesinde 33 bin metrekarelik bir alanda kurulan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan güneş tarlası ile tarımsal sulama sistemlerinin elektrik ihtiyacının güneşten karşılanaması ve santralin yıllık 2 milyon 700 bin kilovat saat kapasiteli elektrik üretmesi planlanıyor. Santral ile çiftçiler, elektriğe ücret ödemeden tarımsal sulamalarını gerçekleştirebilecek. Türkiye’de ilk kez güneşten enerji elde etmek suretiyle kooperatiflerin ve sulama birliklerinin elektrik maliyetlerini sıfırlanacak ve tarımsal sulama çiftçinin üzerinde yük olmayacak.
"2 milyon 700 bin kilovat elektrik üretecek"
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Murat Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Döşemealtı’nda mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait 33 bin metrekarelik alanda 4 etap halinde yıllık 2.7 megavat enerji üretecek güneş enerji santralinin ilk etap çalışması tamamlandı. Bunun birinci ayağını oluşturan 600 KW gücündeki ilk enerji santralinde sona geldik. Panellerin takılma işlemi sona erdi, Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde de sisteme entegresi gerçekleşecek. Üreteceğimiz elektrik için TEDAŞ’ın yetkili dağıtım şirketi olan Akdeniz CLK ile sözleşme imzaladık. Güneş enerji santralinin orada ürettiği enerji dağıtım sistemine kilovat saat olarak ölçülerek verilecek. Onun karşılığında santral ne kadar kilovat saat üretip sisteme verdiyse o kadar kilovat saat tarımsal sulamadaki elektriği mahsuplaşma yapılacak. Temmuz ayı içerisinde hem TEDAŞ tarafından kabulü yapılacak hem de Büyükşehir Belediyesi olarak kabulümüz yapılacak ve sisteme entegresi yapılacak. Ağustos ayı itibariyle sisteme entegresi sağlanacak" dedi.
"Projenin fikri Başkan Türel’in"
Türkiye’de hiçbir belediyenin çiftçiye böyle bir destek vermediğini vurgulayan Demir, "Antalya ekonomisi için çok büyük önem taşıyan tarım sektörüne Başkan Türel’in çok büyük bir katkısıdır. Güneş enerji santrali projesinin fikri de Başkan Menderes Türel’e aittir. Başkan Türel, Antalya’nın iklimi nedeniyle en uygun ve en avantajlı üretim yönteminin bu proje olduğunu ifade etmişti" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.