Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci:

“Geçmişten Günümüze Malatya Kent, Kültür ve Kimlik” uluslararası sempozyumu gerçekleştirildi.Malatya Valiliği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi...

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“Geçmişten Günümüze Malatya Kent, Kültür ve Kimlik” uluslararası sempozyumu gerçekleştirildi.
Malatya Valiliği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği “Geçmişten Günümüze Malatya Kent, Kültür ve Kimlik” uluslararası sempozyumu yapıldı. Sempozyuma Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, bazı kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra ilk konuşmayı Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan yaptı. Malatya’nın 3 bin yılı aşkın bir tarihinin olduğunu söyleyen Beyhan, Malatya’nın coğrafi açıdan önemli bir şehir olduğunu ifade etti.
İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Davut Özbağ, Malatya’nın coğrafi konumu itibariyle dünyanın gözbebeği olduğunu kaydetti. Özbağ, “Malatya, Anadolu’nun kuzeyinde güneyine, doğusundan batısına ana geçiş yollarının kesişme noktasında bulunmaktadır. Malatya’nın bu kritik konumu insanlık tarihi boyunca Malatya’yı çok önemli kılmış ve her zaman dikkatleri üzerine çekmiştir. Malatya insanlık tarihi boyunca birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Öyle ki Malatya’nın her taşında insanlık hazinesinin gizemli sırlarına rastlamak mümkündür. Malatya, bu tarihsel özelliklerinin yanında bir eğitim, kültür ve sanat şehridir” şeklinde konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, bu tür organizasyonlara önem verdiklerini kaydetti. Çakır, “Bu tür etkinlikler aslında kente yön verecek, tüm kurumlara bir vizyon koyması, bizlere bir bakış açısı oluşturması yönünde çok önemlidir. Bu topraklar farklı inanç ve kültürden olan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Geçmişimize baktığımız zaman buralarda Milattan Önce 5 ve 7 bin yıllarında olan bulgular var. Burada çok önemli bir medeniyetin birikimi olduğu gerçek. Burada medeniyetin izlerini her alanda net bir şekilde görebiliyoruz ama biz bunları ne kadar koruyoruz, ne kadar geleceğe taşıyabileceğiz bunlar önemli. Bütün kurumlarımızla, bilim adamlarıyla buna benzer tarihsel, kültürel, sosyal ve kentleşme anlamında bu tür organizasyonlara çok önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Malatya’nın önemli şehirlerden birisi olduğunu dile getirdi. Yaşar, Malatya’nın Türkiye içinde denge merkezlerinden biri olduğunu belirterek, “Çoklu kültür insan beyninin farklı noktalarını çalıştırması gibi bir zenginlik. Bu bir çalışma azmi, bir ufuk ve bir vizyon kazandırır. Malatya bu imkana sahip ve Allah’ın bahşettiği bu imkandan yararlanan önemli kentlerimizden birisi” sözlerini kaydetti.
Daha sonra söz alan Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise Malatya’nın önemli bir tarihi geçmişe sahip olduğunu kaydetti. Kamçı, “Bu topraklarda yapılan arkeolojik çalışmaların gösterdiğine göre takriben 12 bin yıl önce bereketli Malatya Ovası’nda tarıma başlanmış, bürokratik yapıdaki ilk devlet kurulmuş ve medeniyet tohumları filizlenmeye başlamıştır. Kadim medeniyetlerin köklü tarihi mirası, uhdesinde barındırdığı envai çeşit tabii güzellikleri ve zengin folklorik yapısıyla Malatya’yı ‘Medeniyetin Doğduğu Şehir’ olarak nitelemek bu anlamda hiç de yanlış olmayacaktır. Aynı zamanda Anadolu’nun Doğu-Batı ve Kuzey-Güney istikametlerinin buluştuğu nokta olan Malatya, onlarca medeniyetin kimliğini ve kültürünü harmanlayarak kendine has bir kimliğe sahip olmuştur. Mutfak kültüründen geleneklerine, musikisinden el sanatlarına kadar adeta gök kuşağı gibi rengarenk bir dokunun diğer adı olan Malatya, farklı değerleri kendi potasında eriten, kendi mayasıyla yoğuran müstesna bir kenttir. Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan, tekstil sanayinde her geçen gün devleşen, doğal kaynakları, Sultansuyu Harası’nda yetiştirilen safkan Arap atları, dünyanın en eski toplu yaşam alanlarından Arslantepe Höyüğü, kanyonları, Nemrut Dağı, doğa sporlarına elverişli coğrafi yapısı ile gezip görmemenin büyük bir eksiklik sayılacağı Malatya için yapılan her türlü hizmetin çok kıymetli olduğunu belirtmekte fayda mülahaza ediyorum. Unutmamak gerekir ki, hayatın soyut gayelerini yansıtan manevi öğeler olmaları hasebiyle tarihi ve kültürel değerler ekonomik değerlerden önce gelirler. Bu nedenle Geçmişten Günümüze Malatya konulu sempozyumunuzun çok ehemmiyetli bir faaliyet olduğunun altını çiziyorum” şeklinde konuştu.
Son olarak konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise Malatya’nın her yönüyle incelenmesi gerektiğini ifade etti. Sempozyum sonunda ortaya çıkacak sonuçları merak ettiğini belirten Tüfenkci, tarihi bilmenin bugünü anlamak ve geleceği planlamak açısından gerekli olduğuna dikkat çekti. Tüfenkci, “Tarih bilinci geçmişte kurulan bağlardan bugün gelinen meselelerden kendini gösteren canlı bir bilinçtir. İnsanı yarından da sorumlu kılar. Bugün inşa edilen meseleler, yapılan politikalar da yarını oluşturacağını unutmamak gerekir. Burada önemli olan yarınki nesillere bırakılacak mirasın kendi medeniyet dairemiz içerisinde şekillenmesidir. Bu bilinçle hareket etmek, alınan kararların, ortaya konulan eserlerin keyfi davranışlardan ve menfaatlerden uzak olmasını sağlayan yegane güçtür. Uzun yıllar bizim kendi tarihimize bakışımız Batı’nın 19. yüzyıldaki Doğu’ya bakış açısı olan oryantalizmi biçimlendirmiştir. Biz tarihimize bir nebze de olsa o bakış açısıyla bakmaktayız. Hatta sözde aydınlarımız kendi tarihimize Batılılar gibi bakmayı ve yorumlamayı da maalesef bir marifet zannetmişlerdir. Türkiye’de hala bu çarpık zihniyetin etkilerini, bu zihniyete sahip olanları görmek ne yazık ki mümkündür. Bugünkü sempozyumlarla uzun soluklu tarih çalışmaları gerçeği gün yüzüne çıkartmaktadır. Şehirler asla unutmaz ve şehrin hafızası aslında insanların hafızasıdır. 21. yüzyılda uluslararası platformlarda ülkeler kadar şehirler de ismiyle bilinir ve bir marka değeri taşır. Çünkü şehirler medeniyetin inşa edildiği yerlerdir. Bizler büyük kentler, büyük buluşlar ve büyük eserler vermiş bir milletin evlatlarıyız. Binlerce yıldır dünya medeniyetine yön veren bir coğrafyada yaşıyoruz. Anadolu ve Mezopotamya insanlık medeniyetinin doğduğu yerdir. Malatya da çok kültürlülüğün hoşgörü içerisinde yaşadığı yerlerden biridir ve en başında gelmektedir. Tıpkı İstanbul, Bağdat, Şam, Buhara gibi şehirler yüzlerce yıldır dünyanın ilim, ticaret merkezi olmuş şehirlerse Malatya’da bu anlamıyla kendi bölgesinde hem ilmi şahsiyetleriyle hem ticaret merkezleriyle hem de tarihi ve değerleriyle bu anlamda önemli şehirlerimizden biridir” ifadelerini kullandı.
Şehrin kimliğini oluşturan manevi, kanaat önderleri, ilim adamlarının çok önemli olduğunu kaydeden Tüfenkci, Malatya’nın büyük evliyalar yetiştirdiğini ve maneviyatı çok güçlü bir şehir olduğunu söyledi. Tüfenkci, “Malatya liderler şehridir. Malatya sular şehridir. Havasında kendisine has bir lezzeti vardır. Malatya dünyanın kayısı başkentidir. Malatya’nın en güzel ve en ayırt edici özelliklerinden birisi de esasında hoşgörüsüdür. Farklı kültürlerin bir araya gelerek yaşadığı herkesin kendi kültürünü ve inancını rahatça yaşabildiği ender illerden birisidir. Malatya’nın bir özelliği de cömertliğidir. Güler yüzlülüğüdür, dostluğudur. Evliya Çelebi dahi Seyahat Namesi’nde Malatya halkının garip dostluğu olduğundan ve ikramının bolluğundan bahseder. Onun için geçtiğimiz günlerde sosyal medyada genç bir arkadaşımız bir cümle paylaşmıştı, bu da çok hoşuma gitmişti. ‘Dünyanın neresinden arkadaşlarınız olursa olsun, içlerinden birisi mutlaka Malatyalı olsun o zaman ne aç kalırsınız ne de açıkta.’ Bu esasında Malatyalıyı en iyi özetleyen cümlelerden birisi. Malatyalı vefalıdır, Malatyalı kadirşinastır. Malatyalı dostluğa önem verir, Malatyalı aç dostudur. Onun için bu şehrin en önemli değerlerinin insan olduğunu hep düşündüm. Beşeri sevmesinin çok güçlü olduğunu düşündüm ve gittiğimiz her ilde de bir Malatya’nın hep öne çıkan insanlar olduğunu gördük. Bu Malatya toprağının ikliminin bereketini göstermesi bakımından önemli” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.