Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gripten korkan vatandaş hastalanmamak için aktarların yolunu tuttu

Kış aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesiyle soğuk algınlığı ve gribe karşı vatandaşlar hasta olmamak için aktarların kapısını çalmaya başladı. Afyonkarahisar’da aktar esnafı olan Soner Çakır, özellikle kışın...

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2016 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2016 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gripten korkan vatandaş hastalanmamak için aktarların yolunu tuttu
Kış aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesiyle soğuk algınlığı ve gribe karşı vatandaşlar hasta olmamak için aktarların kapısını çalmaya başladı. Afyonkarahisar’da aktar esnafı olan Soner Çakır, özellikle kışın bitkisel çayların evde eksik edilmemesi gerektiği yönünde uyardı.
Oldukça soğuk bir iklime sahip Afyonkarahisar’da hava sıcaklıkları hissedilir derecede düşünce soğuk algınlığı ve gribe karşı vatandaşlar hasta olmamak için aktarların yolunu tuttu. Soğuk algınlığı ilaçları yerine çareyi bitkilerde arayan vatandaş özellikle bitki çayları ile bağışıklık kazanmanın derdinde.
Kent merkezinde aktarlık yapan Soner Çakır, bu yılda ıhlamurun pahalı olması nedeniyle hatmi çiçeğinin revaçta olduğunu söyledi. Çakır, “Kış ayında hemen akla ıhlamur gelir ama ıhlamur fiyatları yine bu sene çok yüksek. Çünkü çabuk yandı ıhlamur. Ihlamurun alternatifi hatmi. Hepimiz çocukluktan beri biliriz ibibik yaptığımız, normal yüzümüze yapıştırdığımız bir çiçek vardır. O çiçeğin en büyük özelliği, özellikle öksürük, astım, bronşit, nefes darlığı gibi, grip gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Genellikle 1 yaşından beri çocuklara da 6 yaşına kadar soğuk algınlığında 1 bardak süte 2-3 tane çiçek atıp demlemesini tavsiye ediyoruz” dedi.
Kasımdan Mart’a kadar aktar sezonu
Soğuk algınlığına karşı etkili olan bitki çaylarını da sıralayan Çakır, “Kış çayı hazırlarken de zencefil, zerdeçal, halıca, özellikle ıhlamur, adaçayı, papatya gibi karışımları harmanladıktan sonra demleyip içebilirler. Ayrıca bu çeşitlilik arttırılabilir. İçerisine, çarkıfelek, kakule, yenibahar da atılabilir. Bu hastalığın durumuna göre değişir. Geçen hafta soğuktu hava ve birde gerçekten grip salgını vardı. Bir hafta boyunca çok hızlıydı ama bu hafta güllük güneşlik yine. Bizim gelende ayımız şöyle başlar; Kasım ayında bir başlar, Kasım’dan Mart’a kadar devam eder” diye konuştu.
“Çocuklarınıza mutlaka polen yedirin”
Herkesin evinden zerdeçalı ve zencefili eksik etmemesi gerektiğine dikkat çeken Çakır, “Gerekirse yoğurda, gerekirse çorbalara karıştırıp içecek. Hasta olmak istemiyorlarsa, bağışıklıklarını yükseltmek istiyorlarsa bunları kullanır. Ama şu var biz memleket olarak karbonhidrat ağırlıklı besleniyoruz, protein ağırlıklı besleniyoruz. Biz arı ve arı ürünleri tüketimini çok az yapıyoruz. Mutlaka çocuklarına polen yedirsinler bağışıklık sistemini yükseltmek için kendileri günde bir kaşıkta yiyebilir” diye konuştu.
“Artık eskisi gibi değil her şey rahatlıkla bulanabiliyor”
Aktarlarda bitki çeşitliliği noktasında artık sıkıntı olmadığının altını çizen Çakır şu ifadelere yer verdi:
“Belki Ege’deki en fazla çeşide sahip işletmeyiz. Halkımız isteği bitkiyi bulabiliyorlar. Eskiden bulunmuyordu, çok zorlanıyorduk bizler de. Yaklaşık 3-4 yıldır tarımları da yapıldı bitkilerin. Bugün aynı sefa çiçeği tarım halinde geliyor, ekinezya ekilip biçiliyor, Amerika’da yetişen bir bitkiydi. Artık eskisi gibi değil her şey rahatlıkla bulanabiliyor.”
Çakır yaptığı açıklamalarının ardından şifalarını anlattığı bitkilerden çay demlemeyi de ihmal etmedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.