Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görme engelliler topluma kazandırılıyor

Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesi bünyesinde, İŞ-KUR destekli açılan kurslarda eğitim gören öğrenciler, topluma kazandırılarak geleceğe hazırlanıyor.Altı Nokta Körler Derneği, İŞ-KUR iş birliği ile gerçekleştirdiği kurslarla...

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2016 16:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2016 16:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Görme engelliler topluma kazandırılıyor
Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şubesi bünyesinde, İŞ-KUR destekli açılan kurslarda eğitim gören öğrenciler, topluma kazandırılarak geleceğe hazırlanıyor.
Altı Nokta Körler Derneği, İŞ-KUR iş birliği ile gerçekleştirdiği kurslarla görme engellilerin ışığı olmaya devam ediyor. Yaklaşık 10 yılda dernekten eğitim alan 200’e yakın kursiyer kamuda iş sahibi olurken, bu oranın önümüzdeki dönemlerde artacağı belirtildi.
Görme engelli vatandaşlara yönelik yaptıkları çalışmalarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, 1997 yılından beri Diyarbakır’da hizmet verdiklerini ve 32 ilde şubelerinin bulunduğunu söyledi. 20 bini aşkın üyesi ile Türkiye genelinde görme engellilerin eğitim, istihdam, sosyal ve kültürel anlamda hedeflerine ulaşabilmeleri için çalışmalar yürüttüklerini belirten Karakaş, eğitim alanında birçok çalışmalarının olduğunu kaydetti.
Her kursiyere 20 lira destek
2007 yılından bugüne kadar İŞ-KUR desteği ile görme engellilere yönelik istihdam destekli mesleki eğitim kursları düzenlediklerini ifade eden Karakaş, şöyle devam etti:
“Eğitim anlamında İngilizce kursları, üniversiteye hazırlık kursları, engelli kamu personeli seçme sınavına hazırlık kursları, folklor dahil çeşitli kurslar düzenlemekteyiz ve kurslarımız devam ediyor. Şu anda görme engellilere yönelik devam eden büro yönetimi ve sekreterlik eğitimi kursumuz ve İl Müftülüğü işbirliği ile Kur’an-ı Kerim kursumuz var. Burada kursiyerlerimize günlük 20 lira veriyoruz, biraz olsun kendilerine destek olmaya çalışıyoruz. Son yollarda engelli alanında çok büyük hizmetler var. 2007 yılından bugüne kadar biz 250 görme engelliye çeşitli meslek alanlarına sertifikalar verdik. Bu arkadaşlarımızın yarısından fazlası kamu kurumlarında istihdam edildiler. Özellikle son 6 yıl içerisinde ciddi manada bir engelli istihdamı söz konusu.”
Altı Nokta Körler Derneği görme engeline ışık oldu
Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler bölümünde okuyan 3. sınıf öğrencisi Mizbah Ateş, Altı Nokta Körler Derneği’nin açtığı bilgisayar kursuna yazıldı. Doğuştan yüzde 50 görme kaybı yaşayan Ateş, bu duruma şükrederek, şunları söyledi:
“Altı Nokta Körler Derneği’nin açtığı kursa gidip geliyoruz. Sekreterlik, bilgisayar ve büro yönetimi ile ilgili bilgiler alıyoruz. Bu kurs bize baya faydalı oluyor. Daha önce bilgisayar kullanıyorduk, fakat hakkında pek fazla bilgi sahibi değildik, derinlemesine öğrenmemiştik. Şu anda detaylı bir şekilde kendimizi yetiştirdiğimize inanıyoruz. Yüzde 50 oranında görme kaybım var, yine de Allah’a hamdolsun ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum, kendi ayaklarımın üzerinde durabiliyorum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.