Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Google-Earth"den yangın takip önerisi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, anız ve orman yangınlarıyla mücadelede Google-Earth’den de yararlanılabilineceğini belirtti.Karakaya’nın geçtiğimiz Eylül ayında anız...

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2016 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2016 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, anız ve orman yangınlarıyla mücadelede Google-Earth’den de yararlanılabilineceğini belirtti.
Karakaya’nın geçtiğimiz Eylül ayında anız yangınlarına yönelik mücadele konusundaki yazılı soru önergesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yanıt verdi. Halkın bilgilendirilmesi, teşvik edilmesi ve caydırıcı kanuni müeyyidelerin yürürlükte olduğunu belirten Çelik, “Havadan takip” konusunda ise “İnsansız hava araçları kullanılarak anız yangın takibi ve anız alanlarının tespitinin yapılması planlanmaktadır” dedi.
Çelik’in söz konusu cevabını değerlendiren Mevlüt Karakaya ise, “Anız yangınlarında insansız hava araçlarının kullanılmasını planlamayı bile önemsiyoruz ama sorunun köklü çözüme kavuşması için bu yeterli olmayacaktır. Mayıs ayında başlayıp; haziran, temmuz, ağustos ve hatta eylül aylarına kadar devam eden yangınlarda, insansız hava araçlarının sayısı, zaman ve mekana bağlı yönetimi verimli olmayacaktır. Üstelik pahalı bir yöntemdir. Uydulardan yararlanmak, bunun üzerinde yoğunlaşmak gerekmektedir” ifadesini kullandı.
Eumetsat ve Google Earth
Bundan üç yıl önce başlatılan bir projeye dikkat çeken Karakaya, “TÜBİTAK, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü 2013 yılında orman yangınlarıyla mücadele için ‘Eumetsat Sabit Yörüngeli Uydulardan Elde Edilen Orman Yangın Ürününün Bölgesel Eşik Değerleri İle Türkiye Coğrafyası İçin İyileştirilmesi’ projesini çalışmıştır. 18 aylık çalışma 15 Ekim 2014’te tamamlanmıştır. Projenin akıbeti meçhul olsa da, bir çok ülkede kullanılan sistemin ülkemizin konumuna uyarlanması ve ilave olarak Google-Earth’den de yararlanmak suretiyle aktif yangına ait zaman, koordinat, coğrafi bilgilere hızlı erişim mümkün olacaktır” dedi.
"İşbirliği tasarruf da sağlar"
Anız yangınlarının orman yangınlarıyla aynı mevsimde meydana geldiğine işaret eden Karakaya, şöyle devam etti:
“Sıcakların ve yangınların artış gösterdiği aynı dönem içerisinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı da benzer bir mücadele vermektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise anız yangınlarının önlenmesi için çaba göstermektedir. Sonucu açıklanmayan söz konusu projeye işlerlik kazandırılarak ve ortak hareket ederek gerek orman yangınları, gerekse anız yangınlarına karşı iki Bakanlığın işbirliği ve eşgüdümlü çalışması mümkündür. Örneğin; çıkması olası orman yangını için haftalarca atıl halde bekleyen bir helikopterin yakında meydana gelen bir anız yangınına müdahale etmesine engel yoktur. Dolayısıyla bilgi, teknoloji, araç-gereç, ekipman ve insan kaynaklarıyla ilgili iki Bakanlığın kuracağı işbirliği; doğa, çevre ve insan sağlığını tehdit eden yangınlara karşı hayırlı sonuçlar verecektir. Bu işbirliği, ayrıca ciddi tasarruf imkanı da sağlayacaktır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.