Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gıda Muhafazasında Yeni Yöntem Işınlama

Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürü İbrahim Halil Bakır, gıdaların muhafazasında ve mikrobiyolojik olarak temizlenmesinde henüz yeni denilebilecek ışınlama sisteminin kullanıldığını, kendi laboratuvarlarında da ışınlanmış...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürü İbrahim Halil Bakır, gıdaların muhafazasında ve mikrobiyolojik olarak temizlenmesinde henüz yeni denilebilecek ışınlama sisteminin kullanıldığını, kendi laboratuvarlarında da ışınlanmış gıdaların tespitini yapabildiklerini söyledi.
Konuyla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürlüğü’nde görevli Gıda Mühendisi Berna Yıldırım, ışınlanmış gıdaların, çeşitli yöntemlerle tespit edildiğini belirtti. Kendilerinin fiziksel yöntemlerden elektron spin rezonans yöntemini kullandıklarını dile getiren Yıldırım, "Tabi diğer bir yöntem de var termolüminesans, onu da bir sonraki aşamada laboratuvarımızda yapmayı planlıyoruz. Gıdalar, ışındıkları zaman serbest radikaller oluşturuyorlar. Bu serbest radikaller de, ışınlanmanın bir göstergesi. Elektron spin rezonans cihazı da serbest radikallerin tespitini sağlayan bir cihaz. İçerisinde mikrodalga var. Bu mikrodalga ışını sonucunda serbest radikaller belirli pikler oluşturuyorlar. Biz de böylelikle ürünün ışınlanıp ışınlanmadığını görüyoruz" dedi.
Gıda ışınlamasında belli sebepler olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Biz, laboratuvar olarak ışınlama yapmıyoruz. Sadece ışınlanmış gıdanın tespitini yapıyoruz. Işınlanmanın yapılmasıyla ilgili çeşitli sebepler var. Mikrobiyolojik yükü azaltmak için yapılabiliyor, ya da filizlenmeyi geciktirmek için, raf ömrünü uzatmak için ürünler ışınlanabiliyor. Bu ışınlanma, belirli ışınlama tesislerinde gerçekleştirilebiliyor. Türkiye’de, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda ve Gamma Pak denilen özel bir şirkette yapılıyor. Bizim buradaki amacımız etiketlerin üzerindeki beyanın doğruluğunu gösterebilmek" diye konuştu.
Tekirdağ Gıda Kontrol ve Laboratuvar Müdürü İbrahim Halil Bakır da, gıda ışınlamasının Avrupa ve Amerika’da aktif olarak kullanıldığını Türkiye’de de yeni yeni yaygınlaşmaya başladığını belirterek, "Müdürlüğümüzce ışınlanmış gıdaların tespit edilmesine yönelik olarak, Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bir proje sunuldu. Bu proje de kabul edildi. Bu aşamada ışınlanmış gıdaların tespitine yönelik olarak ilk cihaz alımımızı gerçekleştirdik. Cihazımız, elektron spin rezonans cihazı. Proje kapsamında analizlerimiz devam etmekte. Önümüzdeki günlerde projenin 2’nci kısmı olan termolüminesans cihazının temini ile diğer çalışmalar başlatılacaktır. Programımız dahilinde 2016 senesinin sonunda veya 2017 yılı başlangıcında ışınlanmış gıdaların tespitini tam olarak laboratuvarımızda gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.