Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gerontologlar, Antalya’daki skandal görüntüler üzerine harekete geçti

Afyonkarahisar Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar, Antalya’daki özel bakım merkezinde ortaya çıkan skandal görüntülerle ilgili bir açıklama yaparak, “Biz Gerontologların çok iyi bildiği ülkemizdeki bakım merkezlerinin yetersiz...

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2016 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2016 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afyonkarahisar Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Faruk Yaşar, Antalya’daki özel bakım merkezinde ortaya çıkan skandal görüntülerle ilgili bir açıklama yaparak, “Biz Gerontologların çok iyi bildiği ülkemizdeki bakım merkezlerinin yetersiz denetimi sonrası bu tür olaylar meydana geliyor” dedi.
Antalya’da ortaya çıkan görüntülerin ardından Afyonkarahisar Dinar Gerontologlar Derneği “Acil Durum Toplantısı” yaptı. Toplantı sonrasında yazılı bir açıklama yapan Yaşar, denetim eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan görüntülerin ne ilk ne de son olacağını savundu. Yaşar, “Biz Gerontologların çok iyi bildiği ülkemizdeki bakım merkezlerinin yetersiz denetimi sonrası meydana gelen, huzurevleri ve bakım merkezlerindeki mobbing, şiddet, suistimal, ve hastaların ihtiyaç duyduğu bakım hizmetini alamaması gibi durumlar her yıl bir başka bakım merkezinde ülke gündemine bomba gibi düşüyor. Antalya’da yaklaşık 50 kişiye bakım hizmeti veren güzel bir yerdeki skandal görüntüler sonucunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve yetkilileri harekete geçti. Gerontoloji bölümünün bulunduğu bir ilde böyle olayların olması bizi ayrıca üzdü. Ancak bu olaylar ne ilktir. Ne de son olacaktır. Ülkemizin acilen bir bakım modeline ve bu modeli denetleyen güçlü bir denetim mekanizmasına ihtiyacı vardır. Her konuda örnek aldığımız Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi acilen Sosyal Bakım Sigortasının (SBS)’nin oluşturulması ve artık ülkemizde bakım merkezlerinde Gerontologların TTS olarak bildiği ‘Temiz, Tok, Sessiz’ ilkesinden kurtulması gerekilmektedir. Bu durum herkesin bildiği, fakat göze hoş görüldüğü için müdahale edilmeyen ve aslında mobbing olarak bilinmesi gereken huzurevlerinde yaşlıların Temiz, Tok, Sessiz ilkesi çok yanlış ve bakım hizmeti alan kişiler için tam bir insanlık dramıdır. Ülkemizde bu ve buna benzer olayların gerçekleşmesi, asla kabul edilemez. Biz de bu olayları kınıyor, müdahalelerde bulunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Öte yandan Yaşar, Gerontologlar Derneği üyelerinin katıldığı toplantı sonrası bu konu üzerine odaklanma amaçlı bir ekip görevlendirilerek Türkiye’deki bakım sistemine ilişkin eksiklikleri konu alan bir çalışma planı yapılmasına karar verildiğini de aktardı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.