Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Germiyan Sanat Şöleni’nde taş ocakları protesto edildi

Türkiye’nin ilk ve tek “Slow Food Köyü” olan İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan köyünde düzenlenen Sanat ve Gastronomi Şöleni sonrası taş ocakları protesto edildi.Mayıs ayında Türkiye’nin ilk ve tek “Slow Food Köyü”...

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2016 22:42
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2016 22:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’nin ilk ve tek “Slow Food Köyü” olan İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan köyünde düzenlenen Sanat ve Gastronomi Şöleni sonrası taş ocakları protesto edildi.
Mayıs ayında Türkiye’nin ilk ve tek “Slow Food Köyü” ilan edilen Germiyan’da Sanat ve Gastronomi Şöleni düzenlendi. Kültür ve Sanatta Birliktelik Koordinasyon Kurulu tarafından organize edilen şölene İzmir’den gelen yüzü aşkın sanatçı, yazar, şair, gazeteci katıldı. Şölene CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman, Germiyan’ın taş ocakları mücadelesinde avukatlığını da yapan CHP Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan, Çağdaş Özürlüler Derneği (ÇÖYDER) Genel Başkanı Vedat Başer, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkan Ümit Yaşar Işıkhan, Tüm Yerel-Sen İzmir Eğitim ve Basın Sekreteri Özkan Felek, Çeşme Rotary Kulübü temsilcileri ve çok sayıda Çeşmeli de katıldı.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Erkan Sevinç’in üstlendiği şölen, Germiyan Köy Kahvesi’ndeki gastronomi söyleşisi ile başladı. Germiyan Slow Food Sözcüsü Sosyolog Engin Önen, yaptığı konuşmada Germiyan’ın tarihi hakkında bilgi verdi. Germiyan’da geleneksel yöntemlerle yapılan üretim yöntemlerini de anlatan Önen, "Germiyan’da susuz tarım yapılır. Karpuza, kavuna, bamyaya, börülceye su verilmez. Toprağının ekolojik yapısı, toprağın nemini koruması nedeniyle susuz üretim yapılabilmektedir. Bu da Germiyan için bir avantajdır. Ayrıca, Çeşme yarımadası, dünyada dalından zeytin yenilen tek bölgedir. Dalından toplanan olgunlaşmış hurma zeytin, salamura ve tuz ile işlem görmeden yenilebilmektedir. Zeytin yağı da bu bölgede çok özeldir. Rengiyle, tadıyla, asit oranıyla, aromasıyla çok özellikli bir yağdır. Germiyan’ın eski bir Türkmen köyü olması mutfağına da yansımıştır. Keşkek, kaburga dolması, pirinçli mantı, Karaköy katmeri, sütlü bulgur, çalkama, damat tatlısı, kelle peyniri, kopanisti ve ekşi mayadan yapılan Germiyan ekmeği ile Germiyan mutfağı gelenekleri yaşatmaya devam ediyor" diyerek Germiyan gastronomisi hakkında bilgi verdi.
Şölene katılanlar, gastronomi söyleşisinin ardından Germiyan sokaklarında kurulan stantlarda yöresel lezzetleri tatma fırsatını buldular. Germiyan’da "Toprak Ana" adıyla tanınan "kopanisti peyniri" ustası Ayşe Kabasakal, kopanisti peynirinin yapımı hakkında bilgi verdi.
Germiyan duvarlarına yaptığı resimlerle adından söz ettiren Nuran Erden ile de tanışma fırsatı bulan katılımcılar, Nuran Erden’den duvar resimlerinin ortaya çıkış öyküsünü dinlediler. Nuran Erden, 29 Ekim tarihinde Germiyan duvarlarına yaptığı RES, balık çiftlikleri ve taş ocaklarına olan tepkisini gösteren resim hakkında da bilgi verdi.
Şölende şair ve yazarlar Zeynep Güner Batımor, Nevcivan Bahar Attila, Tülay Pırlant, Selmina Melikoğlu ve Ümit Yaşar Işıkhan, okurları için kitaplarını imzaladılar. Aralarında gazeteci Okan Yüksel’in de bulunduğu şairler, okudukları şiirlerle şölene renk kattılar. İzmir’den gelen Deniz Polat da sazı ve sesiyle unutulmaz bir konser verdi.
Taş ocağında protesto gösterisi
Etkinliğin sona ermesinin ardından şölene katılanlar, Germiyan’ın girişinde yer alan, mahkemece iki kez kapatılmasına karşın yeniden faaliyete geçmesi için bakanlığa başvuru yapılan taş ocağına giderek protesto gösterisi gerçekleştirdiler. Germiyanlı duvar ressamı Nuran Erden de taşların üzerine çizdiği boynu bükük çiçeklerle taş ocağından çıkan tozların doğaya verdiği zararı resmetti. Protesto gösterisine katılanlar, çeşitli sloganlarla tepkilerini dile getirmelerinin ardından otobüsler ve özel araçlarla Germiyan’dan ayrıldılar.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.