Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Genç Mucitler Ödüllerini Aziz Sancar’dan Aldı

Çekmeköy Belediyesi’nin düzenlediği Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları’na katılan genç mucitler, ödüllerini Prof. Dr. Aziz Sancar’dan aldı. Ödül törenine konuşan Sancar, “Bizim memlekette temel bilimin yapılabilmesi...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2016 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2016 16:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Genç Mucitler Ödüllerini Aziz Sancar’dan Aldı
Çekmeköy Belediyesi’nin düzenlediği Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları’na katılan genç mucitler, ödüllerini Prof. Dr. Aziz Sancar’dan aldı. Ödül törenine konuşan Sancar, “Bizim memlekette temel bilimin yapılabilmesi için, memleketin bir istikametinin olması için bu ülkede birlik de lazım. Çünkü ülkenin her kesiminden aynı gaye için çalışmamız lazım” dedi.
Çekmeköy Belediyesi Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatları ödül töreni Turgut Özal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın yanı sıra Nobel Ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Davut Kavranoğlu, Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, Bilim Olimpiyatları Proje Genel Koordinatörü Şahmettin Yüksel, Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aktaş, olimpiyatlara katılan öğrenciler, öğretmenleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşma yapan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, gençlerin Prof. Dr. Aziz Sancar’ı çok sevdiğini ve örnek aldığını ifade ederek, “Ben değerli gençlerle paylaşmıştım. Tabi siz Mardin’de bugün verilen imkanların daha altında okumuş ve böyle bir ödülü, belki o ödül zahiri görüntüdeki bir ödül, ama insanlığa, bu millete yapmış olduğunuz görünmeyen o kadar çok büyük hizmetler vardır ki mutlaka, oralardan bu hizmetleri yapacak bir noktaya geldiniz. İnşallah bu genç kardeşlerim, gerek biz yerel yöneticiler olarak, gerek iktidarımız, hükumetimiz onların önünü açtıkları bugün bu sistemde çok daha güzel yerlere gelmesi için gayret edeceklerine yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.
Programa katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise, “Türkiye çok büyük hedeflere sahip olan bir ülke artık. Biz Sultan Fatih’in yaptığı gibi, başardığı gibi, artık Türkiye’nin tekrardan uluslararası arenada layık olduğu, güçlü, şerefli, müreffeh bir konuma gelmesini istiyoruz. Buna giden yol da günümüzde bilimden geçiyor, bilimsel çalışmalardan geçiyor, bilim insanlarına verilen önemden geçiyor. Gençlerin bilimde ilerlemesi ile bilim insanı olmalarını temin edecek çabalardan geçiyor” diye konuştu.
SANCAR’DAN GENÇLERE TAVSİYE
Prof. Dr Aziz Sancar, temel eğitimin öneminde dikkat çektiği konuşmasında, “Elinizden geldiği kadar temel bilim yapın. Türkiye’ye temel bilim lazım. Temel bilimi bizim deşifre etmemiz lazım. Ama bunu yapacak olanlar gençlerdir. Lütfen temel bilime olan ilginizi hiç kaybetmeyin. Elinizden geldiği kadar temel bilim yapın. Deney yapın genç yaşta ve ülkemizin kalkınması için gerekeni yapın” ifadelerini kullandı.
Sancar, “Bizim memlekette temel bilimin yapılabilmesi için, memleketin bir istikametinin olması için bu ülkede birlik de lazım. Çünkü ülkenin her kesiminden aynı gaye için çalışmamız lazım. O da Türkiye’de temel bilimi yerleştirmek ve temel bilimin yaptığı kazançlarla teknolojiyi ülkemize katmak ve dünyanın en ileri ülkeleri arasına getirmektir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından olimpiyatlara katılarak ödül alan genç mucitlere ödülleri verildi. Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ikinci olan gençlere ödüllerini verirken, birinci olan gençler ödüllerini Prof. Dr. Aziz Sancar’dan aldı.
Liseli gençlerin bilimsel projelerine destek olmak amacıyla düzenlenen olimpiyatlara 26 ülkeden 785 başvuru yapıldı. Projelerin Araştırma, Teknoloji ve Enerji Verimliliği adı altında 3 kategoride değerlendirildiği yarışma sonunda toplam 30 yarışmacı ödül aldı. Araştırma kategorisinde Çağla Atay ve Elif Zeynep Nerez ‘Karlı Şemsiye’ projesi ile, Enerji Verimliliği kategorisinde Hüsnü Yıldırım Yürekli ‘Güneş Enerjisi ile Sulama Mekanızması’ projesi ile, Teknoloji kategorisinde ise İsmail Başer ‘Selfel’ projesi ile birinci oldu. Kendi kategorilerinde dereceye giren öğrencilerden birincilere 5 bin lira, ikincilere 3 bin lira, üçüncülere bin 500 lira, 21 kişiye de 500 lira mansiyon ödülü verildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.