Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geleneksel İpekçiliğin Son Ustası

Hatay’da aile boyu ipek dokumacılığı mesleğini icra eden Büyükaşık ailesi, ürettikleri ipek malzemeleri Tekirdağ Kiraz Festivalinde satıyor.Hatay’da aile boyu ipekçilik mesleğini yapan Büyükaşık ailesi, çok eski çağlardan beri insanların...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hatay’da aile boyu ipek dokumacılığı mesleğini icra eden Büyükaşık ailesi, ürettikleri ipek malzemeleri Tekirdağ Kiraz Festivalinde satıyor.
Hatay’da aile boyu ipekçilik mesleğini yapan Büyükaşık ailesi, çok eski çağlardan beri insanların giyiminde büyük payı olan ipek malzemeleri tanıtmak için Tekirdağ’a gelerek, Kiraz Festivali kapsamında sahil alanda kurulan fuarda stant açtı. Burada 150 yıllık dokuma makinesini de yanlarında getiren Büyükaşık ailesi, açtıkları stantta hem geleneksel yöntemlerle ipek dokuyup tanıtımını yapıyor, hem de ürettikleri ipekleri meraklılalrına satıyor. Hatay’ın Antakya yöresinden babası Hasan Büyükaşık ile beraber geldiklerini belirten Yılmaz Büyükaşık, ipekçilik mesleğini kendilerinden başka kimsenin yapmadığını, ellerinden geldikçe bu mesleği ilerletmeye çalıştıklarını söyledi.
“KÖYDE AİLECE DOKUYORUZ”
Kiraz festivaline ipek ürünlerini satmak ve tanıtmak amacıyla Hatay’dan, Tekirdağ’a geldiklerini belirten Yılmaz Büyükaşık, “Burada gördüğünüz bütün el sanatlarını yapan arkadaşlarımız, değişik yerlerden gelmiş. Bizde, yaklaşık 150 yıllık ipek dokuma tezgahlarını getirip şu anda bu stantta gördüğünüz ürünlerimizi, (fular, şal, peştemal, kravat, nakışlık, giyimlik) gördüğünüz her şeyi tezgahımızda ailece dokuyoruz. Babamız 84 yaşında, babamız 7 yaşında bu işi esinlenerek yapmış oldu. Bizden başka bu işi yapan kalmadı. Gerçekten zor olan bir meslek, zor ve meşakkatli bir meslek ama çok zevkli bir meslek, bizde öğrendik bırakamıyoruz, elimizden geldikçe bu mesleği ilerletmeye çalışıyoruz. İpek dediğin zaman, akla Bursa gelir ama, yaklaşık 30 yıl öncesine kadar ipek kalmadı, yani bunu besleyen kişiler kalmadı. O yüzden, mesleği devam ettirmek istediğimiz için, Koza Birlik ile işbirliği kurarak tohumu temin ediyor, bunu da köylerde dağıtıyoruz. Kozamızı köylüler dut yaprağıyla besledikten sonra, o ipeği alıp babamızla beraber çekip el tezgahlarında çok farklı ürünler üretip ve bu işin devamlı olmasına gayret ediyoruz. 5 Haziran’da Tekirdağ’dan ayrılacağız, akşam saatlerinde standımız çok ilgi görüyor. Önemli olan bu mesleği yaşatmak. İlla satış yapmaya gelmedik. Millet tanısın bu dokumayı diye geldik. Tezgah model olarak 150 yıllık bir tezgah, buradaki tezgahımız eski modellerden esinlenerek yapılmış, yeni bir tezgahtır, 30 yıllık var, 20 yıllık, 10 yıllık, ama bunlar eski tezgahımızın aynısı. Nasıl çalışıyorsa tamamen aynısı” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.