Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaziantep’te Ahilik Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gaziantep’te bu yıl 29.’su düzenlenen Ahilik Haftası kutlaması mehteranla başladı. Kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.Bu yıl 29.’su düzenlenen Ahilik Haftası programı kutlamaları Gaziantep’te renkli görüntülerle başladı....

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gaziantep’te bu yıl 29.’su düzenlenen Ahilik Haftası kutlaması mehteranla başladı. Kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Bu yıl 29.’su düzenlenen Ahilik Haftası programı kutlamaları Gaziantep’te renkli görüntülerle başladı. Gaziantep Maarif kavşağından Almacı Pazarına kadar yapılan kortej yürüyüşünde ise caddelerde Mehter Marşları yankılandı. Kortej yürüyüşüne vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve çok sayıda vatandaşın katıldığı programın Almacı Pazarındaki bölümü ise saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programda İl Müftüsü Ahmet Çelik, ahilik duasını okudu. Etkinlikte Yılın Ahisi seçilen bakır ustası Celal Açık’a Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya tarafından ahilik cübbesi ve plaket verildi. Yılın ahi adaylarından Yemenici Cihangir Kelemci’ye AK Parti Milletvekili Ahmet Uzer, terzi Figen Erdem’e ise AK Parti Milletvekili Abdulkadir Yüksel tarafından ahilik cübbesi giydirilerek, plaket verdi. Etkinlikler kapsamında Çeled Uşakları, Ahilik Haftası’nı anlatan tiyatro gösterisi sergiledi.
Ahilik Haftası nedeniyle konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yapılan çalışma çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Valimiz Ali Yerlikaya geçen yıl hakikatten bunu daha kuvvetli kutlamalıyız. Bize yakışanı yapmalıyız. Onun liderliğinde bu gün çok daha güzel hale dönüştürdük. Bunun ne kadar önemli olduğunu verilen mesajlardan anlıyoruz. Ahi olmak için kriterler var. Ahilik bambaşka bir teşkilat. Göçle Anadolu’ya gelen esnafın ayakta kalması için o zaman Yahudilerin ve Ermenilerin elinde ticaret. O yüzden bizim inancımız diyor ki rızkın 10 da 9 u ticarette diyor. Ayakta kalmaları rekabet etmeleri ve güçlenmeleri gerekiyor. O yüzden ne olacak örgütlenecek. Birlik ve beraberlik olacak. Birlikte rahmet var zincirin halkalarını birleştirecek. Teşkilatçılık ahi evran o yapıdan kaynaklanıyor. Ve o gün o karar verilmemiş olsaydı, bu rekabeti yönetmemiz ve ipek yolu aksından gelen tüccarları burada çekmemiz mümkün değildi. Eğer o gün o karar verilmeseydi biz çıraklık kalfalık ve ustalık kültürünü burada yerleştiremezdik. Eğer o gün o karar verilmesiydi bu gün sanayi odamız ve ticaret odamız iftihar ediyoruz onur ve gurur duyuyoruz. Bu büyüklüğün gelmesi işte bu yapıdır’’ şeklinde konuştu.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise ‘‘Türkiye’nin büyümesi ile Türkiye’nin sanayileşmesi ile ahi evran torunları öyle bir noktaya geldiki 3 bin 71 tane sanayici çıktı ve sanayi odası oluştu. Bu almacı pazarı öyle bereketli insanlar yetiştirdi ki öyle noktaya geldi ki Türkiye’nin 6. Ekonomisi oldu. 13 buçuk milyar dolar dış tİcaret hacmini bize gösterdi. 2023’te Almacı pazarının torunu sanayiciler, 25 milyar dolar ihracat yapacağım sözü verdi. Kime verdi? Cumhurbaşkanımıza, milletimize verdi. Gaziantep mücadeleyi seven iki günü bir olmadan ayakta dimdik duran, istişareyi seven hataları set eden hatalarından ders çıkaran, övünmeyi sevmeyen, övündükçe mahcup olan sizi güçlü kılan, sizi diğer kardeş şehirlerimizden farklı yapan bu. Sizinle ne kadar iftihar etsek o kadar azdır. Allah birinizi bin etsin. Kazancınızı bereketli etsin. Bu pazarda kardeşlik, birlik, beraberlik, dirlik hiçbir zaman eksik olmasın daim olsun’’ diye konuştu.
Kutlama töreni sonrasında Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin Gaziantepli esnafları ziyaret ederek, vatandaşlara ahi pilavı ve helva ikram etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.