Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gaziantep Logosuna Emrah Yücel İmzası

760 bin TL’lik maliyeti ile tartışmalara sebep olan Gaziantep logosunu tasarlayan, 28 Days, Chicago, Frida ve Kill Bill gibi Hollywood filmlerinin posterlerinin de tasarımını yapan, Key Art ödüllü Emrah Yücel, iddiaları haksızlık olarak gördüğünü...

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2016 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2016 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
760 bin TL’lik maliyeti ile tartışmalara sebep olan Gaziantep logosunu tasarlayan, 28 Days, Chicago, Frida ve Kill Bill gibi Hollywood filmlerinin posterlerinin de tasarımını yapan, Key Art ödüllü Emrah Yücel, iddiaları haksızlık olarak gördüğünü söyledi.
Tom Hanks Brad Pitt, Mel Gibson, Helen Hunt gibi ünlü sanatçıların Hollywood’’daki televizyon projelerinin tasarım ve afişleri için başvurduğu Yücel, film reklamcılığı dünyasının Oscarı sayılan ‘‘Key Art’’ ödülünü iki kez kazandı.
Oscar için yarışan bir çok filmin afiş ve fragmanlarını hazırlayan Yücel, 28 Gün afişinin de Sandra Bullock, Rondom Hearts filminin afişini yaparken de Harrison Ford ile çalıştı Brad Pitt, Mel Gibson, Diane Lane, Julianne Moore, Stephan Dorff’’un ve diğer pek çok ünlünün resmi web sitelerini de tasarlayan Yücel’in, Gaziantep logosu içinde 4 ay özel olarak çalıştığı öğrenildi.
Gaziantep Belediyesi’nin açtığı logo ihalesini kazanan I Mean It firmasının sahibi Yücel, bu günü kadar başarılı çalışmaları ile adından sıkça söz ettirdi.
VİDEOLU TANITIM ELÇİSİ
İngilizce olarak hazırlanan Gaziantep’ni tanıtım filmde ise Amerikalı ünlü oyuncu Jeff Young yer aldı.
Los Angeles’ta yaşayan Young, Turkey.Home adlı Youtube kanalında dünyanın dört bir yanındaki insanlar tarafından milyonlarca kez izleniyor. Türkiye’ye 10 yıldır tanıtımına katkı sağlayan ünlü yapımcı, , İstanbul, Mardin, Gaziantep, Adana ve Fethiye’nin tanıtımı başarı ile gerçekleştirdi. Dünyadaki farklı kültürlerin yer aldığı “In the Cut” isimli videolar yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenen Jeff Young, “Turkey Home” isimli kampanyası ile, Türkiye’nin videolu tanıtım elçisi oldu. Türkiye’nin kültürel özelliklerini ön plana çıkaran 28 video filmden çeken Young, Gaziantep’in tanıtım filminde de görev aldı.
LOGO İHALESİNİ ALAN FİRMADAN AÇIKLAMA GELDİ
İhaleyi kazanan I Mean It Creative Inc. sahibi Emrah Yücel tarafından “Gaziantep Logo ve Markalaşma Haberleri ile ilgili bilgilendirme” adı altında yapılan açıklamada,
“Geçtiğimiz 3 gün boyunca, internet sitelerinde yer alan haberlere istinaden tarafınızla iletişime geçme mecburiyeti hissetmiş bulunmaktayız. İlgili haberde bahsi geçen iki konuyu aydınlatmak isteriz.
1.Gaziantep Belediyesi’ne 760 bin TL’ye mal olan logo ‘Marka Şehir Gaziantep’ projesi, tarihi 2003 yılına dayanan ve Gaziantep Sanayi Odası tarafından başlatılmış, Türkiye’nin en eski şehir markalaşma projesidir. Geçtiğimiz 13 yıl içerisinde şehrin sanayisinin gelişmesine ciddi katkılarda bulunan projenin kapsamının, 2015 yılında turizmi ve kent kültürünü de içine alacak şekilde genişletilmesine, Gaziantep Kent Konseyi tarafından karar verilmiştir. Akabinde çıkılan ihale sonucu proje tarafımızca kazanılmıştır. Bahsi geçen ihaleyi ‘logo tasarım projesi’ olarak lanse etmenin yanlış algılara yol açacağına inanıyoruz. İhalede belirtildiği üzere projenin kapsamı bir logodan çok daha fazlasını içermektedir. Bu bağlamda verilen hizmeti doğru tanımlamak için, ‘stratejik markalaşma, kurumsal kimlik ve tanıtım kampanyası’ teknik terimlerinin kullanılması gerektiğini belirtmek isteriz. Proje kapsamında tarafımızca hazırlanmış ve teslim edilmiş başlıca hizmet kalemlerini aşağıda bulabilirsiniz:
1. Rakip ve örnek alınacak şehirlerin analizi
2. 38 paydaş ve kanaat önderi ile yüzyüze görüşme, bu görüşmelerin videoya kaydı ve kitaplaştırılması
3. Şehir Değerler Haritasının çıkarılması ve Stratejik Araştırma Raporu
4. Stratejik konumlandırma platformu
5. Sözel kimlik (Türkçe ve İngilizce slogan geliştirilmesi)
6. Farklı hedef kitleler için kilit mesajların yaratılması (turist, yatırımcı, hemşeri)
7. Orijinal Gaziantep yazıtipinin (font) tasarlanması
8. Logo tasarımı
9. 5 adet ‘ses logosu’ tasarımı (işitsel kimlik)
10. Logo animasyonu
11. 2 adet sanatçı tarafından gerçekleştirilen Gaziantep fotoğraf çekimi
12. Kurumsal kimlik uygulamaları (Antetli Kağıt, Kartvizit, Zarf, Dosya, vb. Tasarımları, TShirt, koldüğmesi, rozet, broş vb. Tasarımı)
13. Şehir içinde anıtsal mimari uygulama önerileri
14. Şehir değerleri afiş tasarımları
15. Şehir tanıtım broşürü (16 sayfalık Türkçe ve İngilizce olarak)
16. 60 saniyelik marka hikayesi filmi
17. ‘Şehir Marka Tasarım’ rehberinin teslimi
18. 5 adet 2 dakika 30 saniyelik Gaziantep belgesel filmleri (Amerikalı bir sunucu tarafından hazırlanmıştır)
19. 20 saniyelik TV ve internet spotlarının kurgulanması. (5 adet)
20. Gaziantep müzik temasının oluşturulması
21. İngilizce dilinde Blog sitesinin oluşturulması
22. Blogun, Facebook ve Instagram sayfasının yönetilmesi
23. İngilizce turizm web sitesinin hazırlanması (www.bestofgaziantep.com) Basının ve halkın yukarıda bahsi geçen iş kalemlerine kolayca erişebilmesi için, lansman esnasında www.gaziantepmarkalasiyor.com isimli bilgilendirici bir websitesi oluşturulmuştur. Bu adrese girerek ‘stratejik markalaşma süreci, kurumsal kimlik ve tanıtım kampanyasının’ ne gibi kazanımlara yol açtığı teyit edilebilir. Son olarak projenin geçtiği evreleri anlatabilmek için tarafımızca bir de tanıtıcı video hazırlanmıştır. https://vimeo.com/154375727 adresinden Türkçesi izlenebilecek bu örnek incelemesi, projenin geniş kapsamını sergilemektedir" denildi.
LOGO BENZERLİĞE TEPKİ
Logonun çalıntı iddialarına tepki gösterildiği açıklamada, "Görsel Benzerlik İddiaları Gaziantep Markalaşma Projesinin temel unsurlarından biri olan logo tasarımının hali hazırda var olan başka logolara benzerliği öne sürülerek, basında logonun ‘çalıntı’ olma ihtimali gündeme getirilmiştir. Gaziantep logosu uzun bir çalışma, değerlendirme ve revizyon sürecinin sonucunda ortaya çıkarılmış özgün bir çalışmadır. Bu logonun yaratılış hikayesi www.gaziantepmarkalaşıyor.com sitesinden ve https://vimeo.com/154383307 adresinden ulaşılabilecek olan videoda etraflıca ele alınmıştır. Gaziantep Kent Konseyi tarafından onaylanan bu logonun tasarım süreci bir çok sunum ve toplantıyı içermiş, alternatiflerin defalarca revize edilmesi ve geliştirilmesini de gerektirmiştir. Nihai olarak kabul edilen ve benimsenen logo da dahil olmak üzere, sunulan alternatiflerin hiçbiri aşağıdaki sebeplerden ötürü ‘alıntı veya çalıntı’ olarak değerlendirilemez” denildi.
“Gaziantep logosu “G” harfinin tipografik bir yorumudur” denilen açıklamada, “Geometrik poligonal bir yapısı vardır. Kullanıldığı bağlama göre değişen modüler bir renk skalası taşır. Logo aynı zamanda şehrin bütün paydaşlarına hizmet edebilmek amacıyla merkezinde birbirinden farklı ikonlar için taşıyıcı bir unsur niteliğindedir. Gaziantep logosunun özgünlüğü bu özelliklerin bütünlüğüyle sabittir.
Dünyadaki birçok şehir, organizasyon ve şirket logolarında isimlerinin baş harfini taşır. Yine birçok logo poligonal bir yapıyı tercih edebilir. Modülerlik de birçok şehir markasının vazgeçilmez özelliğidir. Bu özelliklerin herhangi birini taşıyan logoların birbirlerini taklit ettiğini söylemek dört ayaklı bütün sandalyelerin çalıntı olduğunu söylemeye benzetilebilir. Önemli olan, sözkonusu tasarımın bir bütün olarak şehir kimliğine yakınlığı, tanınabilirliği ve rakiplerinden ayrışabilmesidir. İddialarda bahsi geçen logo ve grafikleri bu bağlamda değerlendirmemiz gerekir. Stock görsel satan web sitelerinde poligonalardan oluşan birçok yazı tipi yer almaktadır. Gördüğümüz üzere bu alfabelerden birinin “G” harfi özellikle seçilip habere konu edilmiş. Söz konusu “G” harfi Gaziantep logosu ile karşılaştırıldığında simetriden ve dengeden yoksun, dağınık, dinamizm ve okunurluğunun zayıf olduğu hemen görülmektedir. Bu grafiği oluşturan şekillerin ve çizgilerin hiçbiri Gaziantep logosunda karşılık bulmadığı gibi, yukarıda bahsi geçen modülerlik, ikonlar için taşıyıcı olma ve modüler renk skalası gibi özellikleri de barındırmamaktadır. Sözkonusu görselin habere konu edilmesinin tek sebebi poligonlardan oluşması olabilir. Poligon, grafik bir malzemedir. Önemli olan nasıl kullanıldığıdır. Gaziantep örneğindeki kullanım, şehirdeki taş ustalığı, bakır işlemeciliği, Gaziantep el işi dokuma gibi el sanatlarını inceleyerek, şehirden aldığımız ilhamla ortaya çıkardığımız özgün bir poligonal yapıdır. Şehrin geleneksel ustalığının ve üretkenliğinin modern bir grafik ifadesidir. Devasa bir markalaşma projesini logo tasarımına indirgemek emeği geçen herkese büyük haksızlıktır" denildi.
ÇABA GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ
Kent konseyi üyeleri, stratejistler, sanat yönetmenleri, proje yönetmenleri, tasarımcılar, tipografistler, fotoğrafçılar, video prodüksiyoncuları, kurgucular, seslendirmeciler, metin yazarları, besteciler, yönetmenler, programlamacılar, web tasarımcılarından oluşan büyük bir ekiple çalıştıklarını belirtilen açıklamada, " Aylarca süren çalışmaları bir kenara, önemi gittikçe artan ve markalaşma ihtiyacı içerisinde olan bir şehrin çabaları bu kadar kolay görmezden gelinmemeli. Proje kapsamı, bütün şeffaflığıyla isteyen herkes tarafından değerlendirilmeye açıktır. İlgilenen herkesi en azından aylar önce lansman basın toplantısında sunduğumuz filmi izlemeye davet ediyoruz ifadeleri yer aldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.