Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazi Üniversitesi’nden "Rohingya Müslümanları ve Arakan Soykırımı" paneli

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, “Arakanlıların ne istediğini vurgulamak istiyorum; Myanmar hükümeti tarafından dışlanan ve yok sayılarak vatansız kılınan Arakanlı Müslümanlar sadece ve sadece vatandaşlık hakkının verilmesini, topraklarına yönelik saldırıların durdurulmasını ve ellerinden alınan haklarının geri verilmesini, tanınmasını istiyorlar" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2017 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2017 18:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, “Arakanlıların ne istediğini vurgulamak istiyorum; Myanmar hükümeti tarafından dışlanan ve yok sayılarak vatansız kılınan Arakanlı Müslümanlar sadece ve sadece vatandaşlık hakkının verilmesini, topraklarına yönelik saldırıların durdurulmasını ve ellerinden alınan haklarının geri verilmesini, tanınmasını istiyorlar" dedi.

Gazi Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından "Rohingya Müslümanları ve Arakan Soykırımı" konulu panel ve belgesel gösterimi, Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, “Myanmar’da Müslüman kardeşlerimize karşı alenen uygulanan katliam, vahşet ve soykırım bugün her şeyden evvel bir insan olarak hepimizi derinden üzmektedir. Maalesef Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Amerika ve diğer Avrupa ülkeleri bu katliamı diğer katliamlarda olduğu gibi sessizce geçiştirmektedirler. Dünyaya insan hakları kavramını ihraç ettiğini sananlar, bugün bu coğrafyada, Müslüman coğrafyasında Türk coğrafyasında insani değerleri bizim medeniyetimizde her canlıyı baş tacı eden bir medeniyetin tamamen aksine insana sıradan bir canlı kadar bile değer vermeyerek büyük zulümler işlemektedirler. Ancak tüm insanlığı yek vücut bir beden olarak kabul eden bizim anlayışımızın medeniyetimizin gereği nerede bir zulüm varsa yakın demeden, uzak demeden gözetmeksizin aynı derece canımız yanmakta ve hanelerimizdeki huzurumuz kaçmakta, acılarımız büyümektedir. İşte bu anlayış ve duyarlılığın gereği olarak bu soykırımı insanımıza daha iyi anlatabilmek maksadıyla tertiplenen bu etkinliğe katkı sunanları canı gönülden kutlamak istiyorum” diye konuştu.

"Rohingya Müslümanları Myanmar’daki 135 farklı etnik gruptan biridir"

Bugün Myanmar olarak bilinen ülkenin Arakan eyaletinde yaşayan Rohingya Müslümanlarının Myanmar’daki 135 farklı etnik gruptan biri olduğunu kaydeden Uslan, “Ülke içi ve ülke dışı nüfusları 3 milyona ulaşmakla birlikte ülke içindeki 1.5 milyon nüfus dikkate alındığında 52 milyonluk Myanmar nüfusunun yüzde 4’ünü teşkil etmektedirler. Tarihinde birçok kez işgal ve zulümle karşılaşan Myanmar’ın Arakan eyaletindeki Müslümanları İngilizlerin 2. Dünya Savaşı akabinde, yani 1948’de bölgeyi Burmalı Budist yönetimine bırakmasının ardından sindirme ve imha politikalarının hayata geçirilmesiyle zulüm altında yaşamaktadırlar. 1982’de çıkarılan kanun ile ülkedeki bütün etnik gruplar vatandaş olarak kabul edilmişken Rohingyalar ülkenin vatandaşı olarak kabul edilmemiş ve vatansız bir halk konumuna düşmüşlerdir. Tarihten bu yana Myanmar hükümeti yüzünden kimlik sorunu yaşayan Arakanlı Müslüman azınlığa karşı başlatılan soykırım Budist rahiplerin 3 Müslüman gencin üzerine attıkları iftiranın alevlenmesiyle daha da şiddetlenmiştir” ifadelerini kullandı.

"Arakanlı Müslümanlar sadece ve sadece vatandaşlık hakkının verilmesini istiyorlar"

Uslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Basitçe Arakanlıların ne istediğini vurgulamak istiyorum; Myanmar hükümeti tarafından dışlanan ve yok sayılarak vatansız kılınan Arakanlı Müslümanlar sadece ve sadece vatandaşlık hakkının verilmesini, topraklarına yönelik saldırıların durdurulmasını ve ellerinden alınan haklarının geri verilmesini, tanınmasını istiyorlar. Arakanlı kardeşlerimizin bir an önce zulümden kurtulmaları ve istedikleri temel insani haklarına ulaşmaları için dua ediyoruz. Zira bizimde millet olarak sıkça duamız odur ki; Ya Rabbim bizleri vatansız, göklerimizi bayraksız, minarelerimizi ezansız bırakma, Myanmar’daki Arakanlı kardeşlerimize de aileleriyle birlikte kendilerinin bir vatandaş olarak özgürce yaşayabildikleri vatanlarında hür olarak istiklallerini, istikballerini inşa etmeleri için Rabbime dua ediyorum.”

Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panele konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Varis Çoban, İHH Genel Başkan Yardımcısı Sait Demir ve Cansuyu Derneği yöneticisi Bayram Numan Köksal katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.