Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazi Osman Paşa’nın 116. Ölüm Yıl Dönümü

Tokat’ta Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa 116. ölüm yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıldı. Müzede Gazi Osman Paşa’ya madalya takıldığı canlandıran bal mumu heykeli ise tartışma konusu oldu.Gazi Osman Paşa’nın vefatının 116....

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2016 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gazi Osman Paşa’nın 116. Ölüm Yıl Dönümü
Tokat’ta Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa 116. ölüm yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıldı. Müzede Gazi Osman Paşa’ya madalya takıldığı canlandıran bal mumu heykeli ise tartışma konusu oldu.
Gazi Osman Paşa’nın vefatının 116. ölüm yıl dönümünde Devegörmez Mahallesi’nde Atatürk Evi’nin yanında geçen yıl açılışı yapılan müzede anıldı. Gazi Osman Paşa Müzesi bahçesinde düzenlenen törene Tokat Vali Vekili Mehmet Suphi Küsbeci, Tokat Belediye Başkan Vekili Altan Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Semih Akgün, İl Emniyet Müdürü Fikri Yalman, İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ile çok sayıda öğrenci katıldı. Törende konuşma yapan Mardin’in Nusaybin ilçesinde yürütülen operasyon kapsamında PKK’lı teröristlerin roketatarlı saldırısında şehit olan Binbaşı Turgay Çelik’in Tokat’ta 48. Piyade Alayı’nda daha görev yaptığı ve yakın arkadaşı olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Başkan Vekili Çelik, şehitlere Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı diledi. Gazi Osman Paşa’yı 116. ölüm yıl dönümünde rahmet ve minnetle andıklarını ifade eden Başkan Vekili Çelik, Tokat Valisi Cevdet Can ve Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun İstanbul’da Fatih Camisi avlusunda bulunan mezarı başında düzenlenen anma programlarına katıldığını kaydetti.
BAL MUMU HEYKELİNDEKİ YANLIŞ ANLAŞILAN İFADE
Tören sonrasında Gazi Osman Paşa Müzesi gezildi. Müzede II. Abdulhamit’in Gazi Osman Paşa’ya nişanı yakasındaki kuşağı tutarak madalya taktığının canlandırıldığı bal mumu heykeli tartışma konusu oldu. Bir gazetecinin Vali Vekili Küsbeci’ye II. Abdulhamit’in Gazi Osman Paşa’ya madalya taktığını tafsir eden ifadenin yanlış algılandığını belirtmesi üzerine Vali Vekili Küsebeci, “Madalyayı oraya koymak lazım. Onu belediyenin yetkilileri ile görüşelim. Evet sanki hesap sorar gibi bir durum, kavram çıkıyor” dedi.
Bal mumu heykellerle anlatılmak istenileni konuyla ilgili bilgi veren Müze Rehberi Yavuz Özdemir, "Maraşel Gazi Osman Paşa’ya üzerinde kıymetli taşların bulunduğu büyük bir madalya ile ödüllendiriliyor. Sultan II. Abdulhamit Han burada asıl yapılan tema Yıldız Sarayı’nda Gazi Osman Paşa’nın Plevne savunmasından ötürü ödüllendirilmesi ana teme olarak işleniyor" diye konuştu.
PLEVNE’DEN GETİRİLEN TOPRAK GAZİ OSMAN PAŞA’NIN KABRİNE DÖKÜLDÜ
5 Nisan 1900 tarihinde 68 yaşında vefat eden Gazi Osman Paşa, İstanbul Fatih Cami avlusunda bulunan türbesi önünde de anıldı. Bulgaristan’ın Plevne şehrine giden Tokat Gaziosmanpaşa Lisesi (GOP) Mezunlar Derneği Başkanı Melih Yardımcı ve beraberindeki heyet tarafından Plevne’den getirilen toprak Gazi Osman Paşa’nın mezarının bulunduğu türbenin girişindeki bahçeye döküldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.