Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fındıkta ‘müsteşarlık’ beklentisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fındık müsteşarlığı kurulması yönünde çalışması olduğunu belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, bu uygulamayla fındıkta meydana gelen ani fiyat düşüş ve çıkışlarının...

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2016 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2016 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fındıkta ‘müsteşarlık’ beklentisi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fındık müsteşarlığı kurulması yönünde çalışması olduğunu belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, bu uygulamayla fındıkta meydana gelen ani fiyat düşüş ve çıkışlarının önüne geçileceğini söyledi.
Bu yılki fındık rekoltesinin geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, buna karşın fındık fiyatlarının geçen yıldan daha iyi durumda olduğunu söyledi. Bakanlığın fındıkla ilgili bazı çalışmaları olduğunu dile getiren Hasan Tütüncü, en önemli uygulamaların ’lisanslı fındık depoları’ ve ’fındık müsteşarlığı’ olduğunu ifade etti.
"Fiyatların 15 TL’ye kadar çıkmasını bekliyoruz"
Geçen yıl fındık rekoltesinin 600-650 bin ton civarında olduğunu söyleyen Hasan Tütüncü, "Fındık rekoltemiz fazlaydı ama fiyat üreticiyi memnun etmedi. Tabi bu fiyat düşüklüğünün oluşmasında bazı kuruluşların etkisi oldu. Çiftçimiz bundan olumsuz etkilendi. Geçen yıl fındık fiyatı kısa bir süre 14 TL’ye kadar çıksa da daha sonra 7 TL’ye kadar düştü. Geçen yıl fındığını elinde tutanlar karlı durumda. Bu yıl fındığın çiçek açması döneminde olumsuz hava koşullarından dolayı fındık etkilendi. Bu yıl fındık rekoltemiz 300 bin ton civarında. Rekolte bu yıl yarı yarıya düştü. Ürün az olduğu için fiyatlar iyi durumda. Şu an fındık 12-13 TL civarında. Fiyatların 15 TL’ye kadar çıkmasını bekliyoruz. Fakat 15 TL’yi geçebileceğini öngörmüyoruz" dedi.
"Fındık bölgelerine lisanslı fındık depoları tahsis edilecek"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın fındıkla ilgili çalışmaları olduğunu ifade eden Tütüncü, "Bakanlığımız fındıkla ilgili çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalardan birincisi bakanlığımız fındık bölgelerine lisanslı fındık depoları tahsis edecek. Bu depolar yapıldıktan sonra çiftçimiz, emanete fındık bırakmayacak. Üreticilerimiz cüzi bir miktar karşılığında fındığını tartıp bu depolara bırakacak. Fındığını almak istediği zaman alıp satabilecek. Bu çalışmadan sonra fındık müsteşarlığı adında bir birim kuracak. Bu birim sadece fındık üzerine çalışacak. Bu birim fındığın aniden düşüp çıkmasına müdahale ederek, fındık fiyatı orta seviyede tutmayı sağlayacak. Bu bizim için sevindirici bir durum. Ondan sonraki aşamada fındık borsasının Türkiye’de kurulması olacak. Fındığın fiyatı Türkiye’de belirlenecek. Bu adımlar atıldığı takdirde fındığımız çok daha iyi duruma gelecek" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.