Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FETÖ Alevileri de yok etmek için çalışmış

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Alevi-Sünni çatışması çıkartmak için kurduğu alevi derneklerinin kapatılması sonrası, Eskişehir Hacı Bektaş Veli Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kamer Ali Durur ve Cemevi Dedesi...

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2016 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2016 10:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
FETÖ Alevileri de yok etmek için çalışmış
Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Alevi-Sünni çatışması çıkartmak için kurduğu alevi derneklerinin kapatılması sonrası, Eskişehir Hacı Bektaş Veli Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kamer Ali Durur ve Cemevi Dedesi Seyit İbrahim Erenler değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’de darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün kirli emelleri de bir bir gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu kapsamda Alevi-Sünni çatışması çıkartmak amacıyla FETÖ tarafından kurulan 13 dernek kapatıldı. Eskişehir Hacı Bektaş Veli Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kamer Ali Durur ve Cemevi Dedesi Seyit İbrahim Erenler ise, yaptıkları açıklamalarla birlikte, kapatılan derneklerin Alevilik ile bir bağının olmadığını söylediler.
"Kuruluşların başkanları dahi Alevi değildi"
15 Temmuz’un ardından kapatılan 13 derneğin başkanlarının bile Alevi olmadığını aktaran Başkan Kamer Ali Durur, kapatma kararının faydalı olduğunu söyledi. Söz konusu dernekleri "Çakma" olarak nitelendiren Başkan Durur, "Öncelikle 15 Temmuz’da yaşanan katliamı, darbe girişimini kınıyorum. Çünkü bu, milli iradeye yapılan bir saldırıdır. Bugüne kadar ne yazık ki, Türkiye’de 60’lı yıllardan bu yana 4-5 darbe girişimi ve darbeler oldu. Tabii bu darbelerden yine en büyük zararı gören Alevi - Bektaşi inancına mensup canlarımız oldu. Biz her zaman darbelerin karşısındayız. Biran önce ülkemizde demokrasinin ve barışın egemen olmasını diliyoruz. Tabii kapatılan 13 Alevi derneği var. Bu dernekler sadece tabela dernekleriydi. Bunların çakma dernekler olduğunu biliyorduk. Bunu defalarca da dillendirmemize rağmen ne yazık ki bu taleplerimiz göz ardı edildi. Onlar bizi hiçbir zaman temsil etmedi ve bu kuruluşların başkanları dahi Alevi değildi. Sadece belki içlerinde bir iki tane Alevi vatandaşımız ve canımız olabilir, ama bunlar tamamen Fethullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı çalışan gruplardı. Kapatılmalarında da zaten fayda vardı. Bizim de istediğimiz buydu" dedi.
"Başbakan cemevlerinin arsa tahsisi konusunda yardımcı olacak"
Başbakan Binali Yıldırım ile Ankara’da bir araya gelerek görüştüklerini belirten Başkan Durur, Cemevlerinin arsa tahsisi konusunda söz aldıklarını ifade etti. Bundan sonraki süreçte FETÖ’ya bağlı dernekler yerine kendilerinin muhatap alınacağını kaydeden Başkan Durur, "Dün sayın Başbakanımız ile birlikteydik. Bir programımız vardı. Alevi Vakıfları Federasyonu ve Alevi Dernekleri Federasyonu olarak katıldık. Sayın Başbakanımıza bu konuları da ilettiğimizde, kendisi de bu konuda gerçekten hassas olduğunu ve bundan sonraki süreçte de muhatap olarak bizleri göreceğini ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararlar vardı. Bu kararlar doğrultusunda ayrıca cemevlerinin arsa tahsisi konusunda yardımcı olacağını ve bu konuda gerekli sözleri de aldık" şeklinde konuştu.
"Gerek Sünni canlarımız ve dostlarımız olsun, gerek Alevi camiası olsun, biz bu oyunlara gelmedik"
FETÖ’ya bağlı olarak kurulan 13 dernekte farklı şeylerin döndüğünden söz eden Başkan Kamer Ali Durur, "Alevi yolunu ve erkanını sürdürmediklerinden anlaşılıyordu. Çünkü oraya saf ve temiz duyguları ile giden Alevi canlar gittiği zaman, orada farklı şeylerin döndüğünü görüyorlardı. Var olan kurumlarımızla da irtibata geçtikleri için bu konuda bilgi sahibi olmuştuk. Cumhuriyet döneminde özellikle 90’lı yıllardan bu yana Aleviler üzerinde ciddi anlamda oyunlar dönüyor. Yani özellikle bu Alevi ve Sünni çatışması oluşturmak anlamında bu. Gerek Sünni canlarımız, dostlarımız olsun; gerek Alevi camiası olsun biz bu oyunlara gelmedik. Bu oyunu bozduk. Tabi bu süreç halen devam ediyor. Fethullahçı Terör Örgütü, Aleviler üzerinde ciddi bir çatışma ortamı oluşturmak istiyor. Bizler, Alevi inancına sahip olan kurumlar olarak gerekli toplantılarımızı yaptık. Üyelerimizi bilgilendirdik ve bundan sonraki süreçte de daha temkinli yaklaşıp, daha duyarlı olacağız. Yani Alevisi, Sünnisi, Kürdüyle, Türküyle biz tek gücüz ve varlığız. Bunu bu şekilde de sürdürmeye devam edeceğiz. Yani bu oyunlara gelmeyeceğiz, tam tersi biz bu oyunları bozacağız" diye konuştu.
"Eğer Ali’yi çıkarırsanız, Alevilik o zaman yok olur"
Kapatılan 13 dernekte Ali’siz Alevilik projesinin yer aldığı öne sürülürken, Başkan Durur bu iddialara da cevap verdi. Başkan Durur, "Ali’siz Aleviliğin zaten Alevi inancında yeri yok. Çünkü biz hak Muhammed, Ali yoluna gönül vermiş olan insanlarız. Eğer Ali’yi çıkarırsanız, Alevilik o zaman yok olur. Alevilik denilen bir şey olmaz. Biz tamamen Allah’a kul, Muhammed Mustafa’ya ümmet, Ali’ye talip olan insanlarız" ifadelerine yer verdi.
"İslamiyet’te bunların yeri yoktur"
Cemevi Dedesi Seyit İbrahim Erenler ise, en ufak bir olayda hedefin Alevi mahalleleri olduğundan söz etti. Karanlık güçlerin Alevi-Sünni çatışması için halen mücadele verdiğini sözlerine ekleyen Erenler, "Öncelikle milletimizin başı sağ olsun diyorum. Bu hain olayda, darbe girişiminde hayatını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Canlarımıza baktığımız zaman, Aleviler bugüne kadar ne zaman darbe olsa yara almış insanlar. Bu yola ve erkana sığmayan bir durum; hainlik yada itaatsizlik. Allah’ın emrine karşı gelme, peygamberin emrine karşı gelme; suçsuz, masum insanları öldürme, arkadan vurma ki zaten İslamiyet’te bunların yeri yoktur. Dört kapı kırk makam, insanı kamil olma yolunda, kesinlikle yeri yoktur. Karşıt gruplardan, fikirleri bağdaşmayan, sempati duymayan insanlardan zarar gelebilir. Alevi mahallerine saldırmasınlar. Eğer Allah’a inançları varsa, Müslüman Müslümanın kardeşidir. Allah bunu kitabında söylüyor, ’Dileseydim sizi tek bir ümmet yapardım. Haydi birbirinizle iyilik yarışına girin.’ Bizler, insanın insanca değer yargıları ile yaşayan bir toplum olsun istiyoruz. Bizim tek derdimiz bu" diye belirtti.
"O derneklerden yetişenlerin yerleri de belki hainler mezarlığı olacaktı"
FETÖ’nün, kurduğu Alevi dernekleri ile asimile girişiminde bulunacağından söz eden dede Erenler, konuşmasına şu şekilde devam etti;
"Asimile denilen bir kelime var. Alevi canlarımızı asimile edeceklerdi. Aleviliğin içini boşaltıp, insanı kamil mertebesine ulaşmak isteyen canlarımızı yoldan kaydıracaklardı. Eğer fırsat olsaydı, kişi aynı bunların yaptığı gibi hain olacaktı. Onlar da suçsuz ve masum insanları öldürecekti. Devlete ve millete zarar vereceklerdi. Belki onların yeri de hainler mezarlığı olacaktı. Bu çok çirkin bir durum."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.