Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eyüplü öğrenciler Srebrenitsa şehitlerini andı

Srebrenitsa soykırımının 21. yılı kapsamında, Bosna-Hersek’te savaş döneminde BM askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında anma töreni düzenlendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra törene,...

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2016 20:03
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2016 20:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Srebrenitsa soykırımının 21. yılı kapsamında, Bosna-Hersek’te savaş döneminde BM askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında anma töreni düzenlendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra törene, Bosna Hersek’te bulunan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ve Eyüplü öğrenciler de katıldı.
Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımının 21. yıl dönümü kapsamında, savaşta Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki askerlerin üs olarak kullandığı Potoçari’deki eski akümülatör fabrikasında anma töreni düzenlendi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker’in yanı sıra Bosna Hersek’te bulunan Eyüp Belediye Başkan Remzi Aydın ve Eyüplü öğrenciler de törene katılarak, Srebrenitsa şehitlerini andılar.
“Bir daha bu acıların yaşanmaması için Srebrenitsa’yı unutturmayacağız”
Törende konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Srebrenitsa soykırımının acısını hala yüreklerinde hissettiklerini belirterek, "Bir daha bu acıların yaşanmaması için Srebrenitsa’yı unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, eski bakan Mehdi Eker ve Başkan Remzi Aydın tören öncesinde fabrikayı gezerek duvarlarda yer alan Srebrenitsa soykırımına ilişkin fotoğrafları incelediler. Bakan Çavuşoğlu daha sonra soykırımda hayatını kaybedenler anısına açılan defteri imzaladı.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, burada yaptığı konuşmada, bu acılı günde hislerini tarif edecek kelime bulmakta zorlandığını belirterek, "Bugün sahip olduğumuz devleti ve bu yeri canlarıyla elde eden annelere, eşlere ve çocuklara ne söyleyebiliriz? En sevdiklerini buraya defnedenlerin acısı ve çilesi o kadar büyük ki en iyisi sadece susmak" ifadelerini kullandı.
“İnsanın cenazesini tam olarak gömmesinin bile lütuf olduğunu anlamış bulunuyoruz”
Coğrafyanın sadece ülkeyle sınırlı olmadığını, gençlerin bu coğrafyaları görüp tanımalarını istediklerini belirten Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ise, “Buradaki kültür ve yaşamla, tarihsel ve kültürel bağlılığı gençlerin görüp hissetmelerini istedik. Bu sene 80 öğrenci ile buraya geldik. Srebrenista da bir insanlık katliamını gördük. Bugün, burada, 127 cenazenin defin işlemleri yapılıyor. Unutulmaması gereken bir olayı çocuklarımıza hissettirmeye çalışacağız. Çocuklarımız da heyecanlılar, insanın gerçekten cenazesini tam olarak gömmesinin bile lütuf olduğunu anlamış bulunuyoruz. 20 yılda sadece bacak kemiğine ulaşıp onu defnetmenin buruk mutluluğunu yaşıyorlar. Bunları gördük. Gönül ister ki bu tür dramlar bir daha yaşanmasın. Bu intikam değil bu sadece bundan sonraki yaşamımızda bu tür dramların ve insanlık dışı olayların yaşanmaması adına bunları engelleme adına bir bilinçlendirme çabası diyebiliriz“ dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.