Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EXPO 2016’da Rus-türk Dostluk Rüzgarı Esti

Rusya’nın Milli Bayramı olan Bağımsızlık Günü, EXPO 2016 Antalya’da coşkuyla kutlandı. Yaklaşık bin Rus’un katıldığı ve renkli kortejle başlayan etkinlik, Kur’an-ı Kerim okunması ve iftar yemeğiyle son buldu.EXPO 2016 Antalya’da...

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
EXPO 2016’da Rus-türk Dostluk Rüzgarı Esti
Rusya’nın Milli Bayramı olan Bağımsızlık Günü, EXPO 2016 Antalya’da coşkuyla kutlandı. Yaklaşık bin Rus’un katıldığı ve renkli kortejle başlayan etkinlik, Kur’an-ı Kerim okunması ve iftar yemeğiyle son buldu.
EXPO 2016 Antalya’da ’Özel Katılımcı’ statüsünde Rusya’yı temsil eden Antalya Rus Kültür-Sanat Derneği, Rusya’nın bağımsızlık günü kutlamalarında renkli etkinliğe imza attı. Antalya’da yerleşik yaşayan ve tatil yapan yaklaşık bin Rus, etkinlik kapsamında aileleriyle birlikte EXPO 2016 Antalya sergi alanına geldi. Rus ziyaretçiler EXPO animasyon kortejiyle birlikte bando eşliğinde Turkcell EXPO Kulesi önünden Rus bahçesine yürüdü. ’Hayat Bayram Olsa’ parçası eşliğinde ellerinde Rus ve Türk bayrakları taşıyan ziyaretçilere EXPO 2016’nın maskotları Ece-Efe de eşlik etti.
Rus ve Kültür Derneği’nin bahçesinde gün boyu süren etkinliklerde Rusça ve Türkçe şarkılar söylendi. Çeşitli dans ve müzik grupları sahne alarak Rus kültüründen örnekler sundu.
HALKLAR ARASINDAKİ DOSTLUĞA DİKKAT ÇEKTİLER
Rus-Türk dostluğunun en güzel örneklerinin sergilendiği kutlamaya katılan Antalya Çiçek Açıyor Platformu Başkanı Hatice Bozkurt, Türkiye’nin huzurlu ve güvenli bir ülke olduğunu belirterek, Türklerin Rusları her zaman dostu olarak gördüğünü söyledi. Bozkurt, "Böyle özel zamanlarda birbirimize destek oluyoruz. Bu güzel desteğin ülkelerimizin arasında da olmasını istiyoruz" dedi.
8 yıldır Antalya’da yaşayan Galina Maklina, bayramlarını EXPO 2016’daki Rus bahçesinde kutlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. 3 yıldır Antalya’da oturan Yulia Haldiz ise Ruslar ve Türklerin evlenerek aile kurduklarına dikkat çekerek, "Buradaki çocuklar hem Rus hem Türk karışık. Bugün hem Türkiye hem Rusya için çok güzel bir gün" ifadelerini kullandı.
RUS BAHÇESİNDE İFTAR VERİLDİ
Rusya Bağımsızlık Günü kutlamalarına Harley Davidson Antalya Anadolu Motor Klübü üyeleri de destek verdi. EXPO 2016 Antalya sergi alanına lojistik kapıdan giren 18 motorcu, Rus Kültür Sanat Derneği Bahçesine kadar Türk ve Rus bayraklarıyla kortej yaptı.
Bahçede Alva Donna Otel’in katkılarıyla iftar yemeği de düzenlendi. Muratpaşa Camii hatibi İrfan Keskin’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan iftar yemeğine Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Antalya’daki Rus Konsolosu Viacheslav Mikhaylov, Almanya, Brezilya, Romanya Fahri Konsolosları, Göç İdaresi Başkanı Osman Erdem, Çerkez Derneği Başkanı Haydar Timurlenk, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcıları Kadim Doğan ve Mücahit Şengül de katıldı.
12 Haziran’ın Rusya açısından çok önemli bir gün olduğuna değinen Antalya Rus-Kültür Sanat Derneği Başkanı İrina Balcı, bağımsızlık günü ile birlikte EXPO’da Rus bahçesinin açılışını da gerçekleştirdiklerini belirtti. Balcı şunları söyledi:
"Antalya’da yaşayan Ruslar, Türklerle beraber bir aile oldu. Biz Türk kültürünü tanıdık ve bu kültüre saygı duyuyoruz. O nedenle protokol etkinliğimizi iftar yemeği olarak düzenledik. EXPO büyük bir dünya arenası ve bu arena içinde biz Türk-Rus arkadaşlık dostluk ve sevgisini göstermek istiyoruz. Beraber aynı masada oturup yemek yiyip konuşmak istiyoruz. Türk ve Rus halkları arasında hiç problem yok. Biz inanıyoruz ki bu küçük iftar, küçük dua katkı olsun ve Rus-Türk arasındaki sorun sona ersin. Biz bugün onun için dua ediyoruz."
KONSOLOS MİKHAYLOV’DAN KARDEŞLİK MESAJI
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici ise bahçenin Rus ve Türk ilişkilerinin gelişmesine, halkların kardeşliğinin gelişmesine katkı vermesini diledi. Rus-Türk ilişkilerinin zor bir dönemden geçtiğine değinen Rusya’nın Antalya Konsolosu Viacheslav Mikhaylov, yaşanan gerginliğin halklar arasında değil, devlet arasında olduğunu ifade etti. Mikhaylov, "Tıpkı farklı çiçekler gibi aynı bahçeyi paylaşıp barış ve huzur içinde yan yana bir yol açabiliyorsak, Rusya ve Türkiye iki komşu ülke olarak da aynı yolu izlemeli ve izleyecektir" diye konuştu.
RUS KÜLTÜRÜ SERGİLENİYOR
İftar yemeğinin ardından Rus bahçesinin açılışı için kurdele kesimi gerçekleştirildi. Tipik Rus mimarisiyle inşa edilen Rus evinde çeşitli süs eşyaları, matruşkalar ve müzik aletleri sergileniyor. Rus evinde Katya Mutlu imzasını taşıyan bir de sergi açıldı. ’#50RUS50TURK’ isimli sergide Rus-Türk evliliklerinden doğan çocukların fotoğrafları yer alıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.