Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Expo 2016 Antalya Ödül Töreni

Expo 2016 Antalya’da en iyi bahçeler ödüllendirildi. Törende, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği(AIPH) tarafından altın madalya verildi.Expo 2016 Antalya Ödül Töreni, Expo...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2016 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2016 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Expo 2016 Antalya’da en iyi bahçeler ödüllendirildi. Törende, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği(AIPH) tarafından altın madalya verildi.
Expo 2016 Antalya Ödül Töreni, Expo Kongre Merkezi’nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği(AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, AIPH Genel Sekreteri ve Onursal Jüri Başkanı Tim Brıerclıffe, ülke bahçelerinin yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşan AIPH Genel Sekreteri ve Onursal Jüri Başkanı Tim Brıerclıffe, büyük bir onur duyduğunu belirterek, Expo’nun başarısı bir kişinin sorumluluğu olmadığını vurguladı.
“Altın madalya Bakan Çelik’e verildi”
Katılımcı ülkelerin bahçelerini ziyaret etmekten büyük onur duyduklarını kaydeden Brıerclıffe, “Milyonlarca ziyaretçi, kültürünüzü, yiyeceklerinizi, insanlarınızı misafirperverliğini gördü. Bitki kültürünüzü gördü. Burada ortak bir ruhla çalışıldı. Siyasetin farkların üstüne geçtiler. Expo’lar da yarışmalarda düzenleniyor. Bunlar şehirleri, bahçeleri ödüllendirmeyi içeriyor. Peyzaj, bakım ve diğer açılardan değerlendirme yapılıyor. Herkesin kazanması mümkün değil. Expo 2016 Antalya, AIPH Altın madalyasını sunuyoruz. Ödülü de Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı Faruk Çelik’e sunmak istiyoruz” dedi.
Ödülünü alan Bakan Çelik, Bahçecilik Sergisi Ödül Törenine katılan herkesi selamlayarak, “ Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin 93. kuruluş yıldönümü kutladığımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı, ülkemizin ilk kez ev sahipliği yaptığı EXPO 2016 Antalya’dan tüm vatandaşlarımızın bayramını kutluyorum” dedi.
“İlk Expo İlk Heyecan” sloganıyla yola çıktıkları Expo 2016 Antalya’da 191 gün boyunca kültürleri bir araya getiren farklı etkinliklerle ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşattıklarını kaydetti.
“Farklı kültüler tanıtıldı”
“Çiçek ve Çocuk” teması ile gelecek nesiller için daha yeşil bir dünyanın mümkün olduğunu sergi alanını ziyaret eden 4.5 milyon yerli ve yabancı konuğa gösterdiğimizi düşünüyorum.3’te birini çocukların oluşturduğu ziyaretçilerimiz, bir yandan ülke ve kurum bahçelerini gezerken, farklı kültürleri tanıdılar, alanda bulunan Expo kulesi ve çocuk adası, tarım ve bio çeşitlilik müzesi, bilim ve teknoloji merkezi, bitki heykelleri gibi farklı mekanlarda vakit geçirdiler. Expo 2016 Antalya özel düzenlenen 100 yerli, 50’ si yabancı değerli sanatçıların verdikleri konserde eğlendiler” diye konuştu.
“ Tüm bahçeler ödüle layık”
Ziyaretçi sayısının bazı günlerde 70 binin üzerine çıktığını aktaran bakan Çelik, “Expo 2016 Antalya’nın sona geldik. 54 ülkenin resmi katılımı ile gerçekleştirilen alanda bugün ödül günü. Katılımcı ülkelerin iç ve dış mekanlarının yansı sıra 20 il ve ilçe, 14 kurum tarafından kurulan birbirinden güzel bahçeleri jüri üyeleri yoğun ve zorlu bir çalışmayla değerlendirdi. Ödüller bir bahçenin diğerine üstün olduğu anlamına gelmez. Türkiye’nin ilk Expo’suna katılarak Antalya’nın güzelliğine güzellik katan, tüm bahçeler bizim gözümüzde hepsi ödüle layıktır. Günümüzde gençlerimiz malesef doğada değil, sanal alemde daha çok vakit geçiriyor.Genç nesillerin tarıma duyarlılıklarının giderek azaldığı bir dönemde Expo 2016 Antalya ile tarıma ve tarımın geleceğine dikkat çekmek istedik” dedi.
“2050 yılına kadar tarımsal verimde yüzde 10-25 verim kaybı”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre 2050 yılında dünya nüfusunun 9.5 milyara yaklaşacağını açıklayan Bakan Çelik, “Bu nüfusun gıda temin edebilebilmesi için tarımsal üretimin yüzde 60 arttırılması gerekiyor. FAO’nun tahminlerine göre, mevcut üretin yöntemleriyle devam edildiği takdirde 2050 yılına kadar kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde yüzde10 ile 25 arasında verim kaybı yaşanacağı tahmin ediliyor. Verimli tarım toprakları hızla yok oluyor.Su kaynakları tüketiliyor. İklim değişiklikleri tarımsal üretimde sürdürülebilirliği tehlikeye sokuyor. Miras bırakacağımız doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor. Küresel ısınma nedeniyle geçtiğimiz yılda 10 ile 20 santimetre yükselen deniz suları , verimleri toprakları su altında bırakırken, diğer yandan kuraklık nedeniyle 2030 yılına kadar 700 milyon kişinin yaşadıkları yerleri terk edecekleri tahmin ediliyor. Bu çerçevede gelecek nesiller için yeşil bir dünya olan Expo daha fazla önem ve anlam kazanmaktadır. 6 ay boyunca yan yana bulunan bahçelerdeki bitkilerin barış içindeki dostluk mesajını Antalya’dan Türkiye’den tüm dünyaya yayıldı” ifadelerine yer verdi.
Ödüller
Dış ve iç bahçeler üçüncülük ödülünü kazanan; Gürcistan, Kazakistan, Kenya, Türkmenistan, Hindistan ülkelerinin bahçe yöneticilerine ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel takdim etti.
Dış ve iç bahçeler ikincilik ödülünü kazanan, Nepal, Macaristan, İtalya, Japonya, Hollanda, Singapur bahçe yöneticilerine ödülünü Antalya Valisi Münir Karaloğlu verdi.
Dış ve iç bahçeler birincilik ödülünü kazanan; Çin,Almanya, Güney Kore,Azerbaycan, katar,Tayland, Japonya’ya ödüllerini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik takdim etti.
Yeşil şehir birinciliğini kazanan Güney Kore ve iç bahçeler birincisi Japonya’ya ödülünü, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği(AIPH) Başkanı Bernard Oosterom verdi.
“İstanbul en iyi şehir bahçesi”
İl bahçeleri kategorisinde birinci olan İstanbul bahçesi adına ödülü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet İlhan Şimşek’e,ikinci olan Antalya bahçesine adına ödülü Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’, üçüncü olan Burdur bahçesi adına ödülü Burdur Valisi Şerif Yılmaz’a,Antalya Valisi Münir Karaloğlu tarafından verildi.
Antalya’dan en iyi ilçe bahçeleri ödülü kategorisinin birincisi Konyaaltı, ikincisi Alanya, üçüncüsü de Muratpaşa oldu. Ödül Antalya Cumhuriyet Başsavcısı ramazan Solmaz tarafından takdim edildi.
Üniversite bahçeleri alanında ise, Akdeniz Üniversitesi birinci, Atatürk Üniversitesi ikinci, Karadeniz Teknik Üniversitesi üçüncü oldu.
Expo 2016 Antalya Özel ödülleri ise Katar, Urfa,Antalya,Kepez’e verildi.
Tanıtım özel ödülü Ankara’ya, sürdürülebilirlik özel ödülü ise; Almanya,Burdur’a gitti.
Tarih özel ödülleri, Nepal,Erzurum, Hatay,İbradı, Aksu’ya verilirken, biyo çeşitlilik özel ödülü BATEM, Tarım Kredi Kooperatiflerine verildi.
Tarih özel ödülleri alt bahçe kategorisindeki ödül ile Malatya’dan Battalgazi İlçe Belediyesi’ne verildi. Ödül ise,Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a takdim edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.