Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EXPO 2016 Antalya Ajansı 14. Konsey Toplantısı Yapıldı

EXPO 2016 Antalya Ajansı’nın 14. Olağan Konsey Toplantısı Antalya Valisi ve EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muammer Türker başkanlığında yapıldı.22 Nisan’da gerçekleşecek açılış öncesi gerçekleşen son konsey toplantısı...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
EXPO 2016 Antalya Ajansı’nın 14. Olağan Konsey Toplantısı Antalya Valisi ve EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muammer Türker başkanlığında yapıldı.
22 Nisan’da gerçekleşecek açılış öncesi gerçekleşen son konsey toplantısı sergi alanı içerisinde bulunan Kongre Merkezi’nde yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Muammer Türker, "Toplantının bu salonda yapılma nedeni konsey üyelerinin bu salonu görmesi. Salonla birlikte diğer yatırımların da tamamlandığını sizler de görmüşsünüzdür. İnşaat faaliyeti gibi gözükenler açılış hazırlığına dönük. Kulenin de bir hafta içinde bitmesi planlanıyor. Dolayısıyla EXPO’nun yetişip yetişmeyeceği gibi bir sıkıntı yok" dedi.
Kongre Merkezi hakkında da konsey üyelerine bilgi veren Türker, "5 bin üç kişilik bir kapasitede bulunuyoruz. Avrupa’da bu büyüklükte bir salon yok. Sergi salonları ve diğer küçük salonları da ilave ettiğimizde birkaç bin ilave bir kapasite ile bu kongre merkezinin Türkiye ve Antalya turizmine katkı sağlayabileceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.
"ÜLKE KATILIMINDA SON YILLARIN REKORUNU KIRDIK"
Ülke katılımı konusunda son noktaya gelindiğine dikkat çeken Vali Türker,
"Bugün itibariyle sözleşme imzalayıp, bahçelerini inşa etmeye başlayan, bahçe ya da hücre şeklinde, cluster şeklinde kendi bayraklarını dalgalandıracakları yerleri yapmaya başlayan ülke sayısı 47 oldu. Çok iyi bir rakamda olduğumuzu net olarak söyleyebilirim. Son yılların rekorudur bu. Aynı şekilde bahçecilik açısından, botanik açısından çok önemli olan ülkelerin de katılacağını ifade etmem lazım" dedi.
G20’DE KRİTİK ÜLKELERİN KATILIMI GERÇEKLEŞTİ
Ülke katılımları konusunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başta olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de önemli çabaları olduğunu ifade eden Vali Türker, şöyle devam etti:
"Sayın Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanının bu konuyu sahiplenmesi bize çok güç verdi. G20 Zirvesi’nde de Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün dünya liderleriyle yaptığı görüşmenin başlıkları arasında da EXPO’ya katılım konusu vardı. Bazı kritik ülkeler de aslında bu görüşmeler neticesinde EXPO’ya katılma kararı verdi. O yüzden onlara da teşekkür borçluyuz."
AÇILIŞA YERLİ VE YABANCI DEVLET ERKANI KATILACAK
22 Nisan akşamı gerçekleşecek açılış töreniyle ilgili de bilgi veren Vali Muammer Türker, "22 Nisan itibariyle akşam saatlerinde EXPO’nun resmi açılışı olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerine aldığı bir proje olması münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımız, devlet erkanımız ve yabancı devlet erkanın da katılımını bekliyoruz. Sizler de katılıp inşallah o görsel şölene eşlik edeceksiniz. 23 Nisan’da da TRT’nin çocuk şenliği galası bu salonda yapılacak yine. O yüzden EXPO’yu bir anlamda Antalya’nın cazibe merkez haline getiriyoruz" dedi.
"RAYLI SİSTEM REKOR SÜREDE YAPILDI"
EXPO 2016 sahasında yapılan faaliyet ve yatırımların dışında bu bölgeye yapılan taşkın koruma sisteminin de Aksu’nun tarım ve ticaretine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Vali Türker, "Yol bağlantıları, köprülü kavşaklar yapılıyor. EXPO’nun hatırına öncelenen yatırımlar ki bir de raylı sistem var. 19 kilometrelik raylı sistem kazma vurulduktan 5 ay sonra tamamlanmış oluyor ki bu da rekor olacak. Önümüzdeki cumartesi günü ilk etabın denemesini görmek üzere Sayın Ulaştırma Bakanımızı buraya bekliyoruz. EXPO faaliyete geçmeden önce raylı sistem de inşallah faaliyete geçmiş, denemeleri yapılmış ve insanlarımızın hizmetine sunulmuş olacak. Bu da EXPO’nun bu şehre, turizme de yaptığı katkılardan bir tanesi çünkü bir şehrin havalimanına, kongre merkezi gibi yerlere yerleşim yerlerinden geçerek ulaşması o şehrin bir anlamda sınıf atlaması anlamına gelir. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
AKTURAN, KONSEY ÜYELERİNİ BİLGİLENDİRDİ
Vali Türker’in açılış konuşmasının ardından EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Faik Akturan tarafından yapılan sunumda proje ve yapım işleri, peyzaj ve bahçe işleri, ülke katılımları, bilet satış, ticari faaliyetler, kültürel programlar ile tanıtım ve etkinlik faaliyetleri hakkında konsey üyelerine bilgi verildi. Akturan, alanda 25 bin ağaç, 165 bin çalı dikimi gerçekleştiğini ve 362 bin metrekare çim alan oluşturulduğunu söyleyerek bitkilendirme hedefine ulaşıldığını açıkladı. Akturan ayrıca, 18 Şubat’tan bu yana 401 bin günlük, 121 bin adet de sezonluk kart satışı gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
"HERKESE HİTAP EDECEK BİR ALAN OLMUŞ"
Toplantının ardından konsey üyeleri, EXPO 2016 Antalya sergi alanını buggyler ile gezerek alandaki çalışmaları yakından gördü. EXPO 2016 Antalya Ajansı Konsey Üyesi olan Antalya Kent Konseyi Başkanı Sema Nur Kurt alan gezisinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi;
"Bugün aldığımız bilgiler son derece önemliydi. Özellikle ülke sayısının artması heyecan verici ve alanın tamamlanması son derece sevindirici. Antalya’dan ziyade ülke açısından önemli. Bu bizim ilk EXPO’muz. Gelinen aşama son derece olumlu ve güzel. Bundan sonraki süreçte herkese hem ülke genelinde hem de Antalya adına iyi bir ev sahipliği yapmak gerekiyor. Bu anlamda da bizim sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Ama tamamlanması noktasında gerçekten herkesi tebrik ediyorum. Başarılı bir organizasyon olacağına inanıyorum. Herhangi bir olumsuzluk olmadan dünya barışına bir mesaj da verileceğini düşünüyorum tüm ülkelerin burada olmasıyla çocuklar aracılığıyla. Bu mesajın da verileceğini düşünüyorum."
Alanı çok eğlenceli bulduğunu da ifade eden Kurt, "Çok eğlenceli, herkese hitap edecek, sıkmayacak bir alan olmuş. Özellikle çocuklar açısından eğlenceli bir ortam oluştuğunu söyleyebiliriz. Tabi tüm ülkelerin bahçeleri tam şekillenince daha da farklı olacak ama genel anlamda şu anki haliyle keyifli" dedi.
"5 YIL SONRASINI HAYAL ETMEK GEREKİYOR"
EXPO’ların hangi ülkede yapılacağına karar veren ve merkezi İngiltere’de olan Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Yönetim Kurulu üyesi ve EXPO 2016 AIPH Denetleyicisi Osman Bağdatlıoğlu da, "Doğal güzellik olarak bakıldığında çok güzel. Açıldığı zamanda inşallah röportaj yapıp söyleyeceğiz. 5 yıl sonrasını hayal etmek gerekiyor. İnsanların burada beraber yaşadığı, turistlerin geldiği, kongrelerin yapıldığı cennet. Dünyada var çünkü böyle yerler. Hayal edip görmek gerekiyor. Şu anda insanlar bunu yeni yeni görmeye başlayacak ve gördükçe de büyüyecek bu Antalya’dan başlayarak Türkiye’de. Burada da ben bütün herkesin eline sağlık demek istiyorum" ifadelerini kaydetti.
Zor bir dönemde böyle güzel bir bahçe yapıldığına dikkat çeken Bağdatlıoğlu, bundan sonrası için de herkese önemli görevler düştüğüne dikkat çekerek, "Türkiye’ye layık, Türkiye’nin hak ettiği botanik sektöründe olsun, kongre sektöründe olsun dayanışma içinde bir organizasyon biter diye düşünüyorum. Bundan sonra herkesin daha fazla katkı vermesi gerekiyor ilk günkü gibi. Yaşanmış zorluklar olabilir kaygılar olabilir ama bundan sonra daha yapıcı olup insanların bunu doldurması gerekiyor. Burası binlerce, milyonlarca insanın bu heyecanı yaşaması gerekiyor" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.