Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evliyaoğlu: "Ardahan’da bal rekoltesi yüzde 40 azaldı"

Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, bu yıl bal akışı döneminde aşırı yağışların olması nedeniyle bal rekoltesinde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40’lık azalma olduğunu söyledi.Ardahan İli Arı...

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2016 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2016 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, bu yıl bal akışı döneminde aşırı yağışların olması nedeniyle bal rekoltesinde geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40’lık azalma olduğunu söyledi.
Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, bal sezonunun başladığını söyleyerek aşırı yağışların etkisiyle verimli bir yıl geçiremediklerini ve bir önceki yıla oranla yüzde 40 bir azalma meydana geldiğini ifade etti.
Evliyaoğlu, bölgede Kafkas arı ırkı ile 55 bin kovanda yaklaşık 600 ton bal almayı beklediklerini söyleyerek, "2016 yılı bal hasadı dönemi başladı. Kovanlarımızda 2015 yılına oranla yüzde 30 ila 40 civarlarında düşüş gözlenmektedir. Bunun sebebi ise bal akışı döneminde aşırı yağışların olması ve iklim şartları bal akışını olumsuz etkilemektedir. Şu anda hasat dönemine başlamış bulunmaktayız. Hasat dönemine birlik olarak il genelinde 600 üyemize ait 55 bin kovanla girdik. 55 bin kovanda yaklaşık olarak 600 ton civarında bal almayı bekliyoruz. Bundan sonra doğal çiçeklerden aldığımız balları tüketicilerimize sunacağız. Tüketicilerimiz Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği internet sitesinden bal siparişi verebilirler. Ballarımızın yüzde 100 garantisini veriyoruz ve marka tescilli ürünlerimizi tüketicimizle buluşturuyoruz" dedi.
Evliyaoğlu, bulundukları coğrafyanın doğal bir bitki örtüsüne sahip olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
"Coğrafyamızda doğal bir bitki örtüsüne sahibiz. Zirai mücadeleler yapılmamaktadır. Fabrikalarımız yok ve ormanlık alan az, meyve ağaçlarımız yok, doğada doğal çiçeklerden kovanlarımıza gelmiş olan balı tüketicilerimize iletiyoruz" ifadelerine yer verdi.
Ardahan’a bağlı Çataldere köyünde arıcılıkla uğraşan ve yaklaşık 250 kovana sahip olan Nejdet Bilgin, 2016 yılı bal sağımını başlattıklarını söyleyerek, "Bölgemizde bin 600 çeşit ballı bitki çeşidi bulunmakta. Organik ve el değmemiş topraklarda elde ettiğimiz balı tüketicilerimize sunuyoruz" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.