Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evlerinde kombi olanlar bu habere dikkat

Havaların soğuması ile birlikte kullanımı artan kombilere gerekli bakımlarının yapılmasının maliyeti arttırırdığı, ısınmayı düşürdüğünü ve cihazın ömrünü kısalttığı belirtiliyor.Eskişehir’de, kombi bakım ve tamirat işi...

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2016 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2016 12:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Evlerinde kombi olanlar bu habere dikkat
Havaların soğuması ile birlikte kullanımı artan kombilere gerekli bakımlarının yapılmasının maliyeti arttırırdığı, ısınmayı düşürdüğünü ve cihazın ömrünü kısalttığı belirtiliyor.
Eskişehir’de, kombi bakım ve tamirat işi yapan Erhan Bulut, yaklaşan kış öncesi vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Bulut, kombi bakımlarının aksatılmaması gerektiğine dikkat çekerek, bu alanda korsan çalışanlara karşı da vatandaşları uyardı. Günümüzde, sobaların yerini alan ve artık her evde bulunan kombiler, bakımları düzenli olarak yapılmadığı zaman aşırı gaz tükettiği için adeta vatandaşların cebini yakıyor. Bakım yapılmadığı takdirde sağlık açısından da tehlikeli olabilen kombilerin bacalarında ayrıca muhakkak çelik boru kullanılması gerekiyor. Bakım yapılan kombilerin bakımsızlara göre daha uzun ömürlü olduğunu söyleyen uzmanlar, tesisat temizliğinin de 3-4 yılda bir yapılması gerektiğini söylüyor.
“Temiz kombi tasarruf sağlar”
Eskişehir’de yaklaşık 20 yıldır kombi bakım ve tamir işi yapan Erhan Bulut, bakımsız kombilerin, temiz kombilere göre yüzde 30’a kadar daha fazla yakıt tüketebileceğini söyledi. Bulut, “Yaklaşan kış öncesi kombilere kesinlikle bakım yapılması gerekiyor. Bakım yapılmadığı takdirde vatandaşlar yüzde 30’a kadar daha fazla yakıt parası ödemek zorunda kalıyor. Kombilere bakım yapılmaması sağlık açısından da çok zararlı olabiliyor. Kombiden çıkan gaz ev içinde anlaşılmadığı takdirde zehirlenmeye kadar yol açabilir. Özellikle gece uyuyan vatandaşlar bu çıkan gazı hissetmeyip zehirlenmeye maruz kalabilirler” dedi.
“Çelik baca kullanılması şart”
Bacalı kombilerde alüminyum değil, çelik malzeme kullanılması gerektiğini söyleyen Bulut, “Halen gittiğimiz yerlerde alüminyum bacalarla karşılaşıyoruz. Alüminyum bacalar çok riskli, çünkü yanan gaz kombiden dışarı sızıp ev halkını zehirleyebiliyor. Her gittiğimiz evde vatandaşlarımızı uyarmamıza rağmen masraftan kaçıp bizi dinlemiyorlar. Ayrıca bacalı kombilerin bulunduğu evlerde menfezlerin de açık olması lazım. Bir eve ne kadar oksijen girerse o kadar iyi olur” şeklinde konuştu.
“Temizlik sırasında çıkan pislikler çamur değil, bakteri birikmesidir”
Kombi bakım ve tamirat ustası Erhan Bulut, peteklerden ve borulardan çıkan pisliğin zamanla biriken bakteri topluluğu olduğunu söyledi. Bulut, “Yapılan birçok tesisat eski olduğu için, orada kullanılan boru kalitesi de düşük. Normalde oksijen bariyerli boru kullanılması lazım. Fakat bu borular kullanılmadığı için sistem üzerinden boru içerisine hava alıyor. Bu nedenle de boru içerisinde zamanla bakteriler ürüyor. İnsanların temizlik esnasında gördüğü ve çamur zannettiği siyah pislikler aslında ‘bakteri’dir. Onlar kışın sıcak su açıldığı zaman ölürler. Zamanla da tortu oluştururlar ve peteklerde birikirler. Bu yüzden 3-4 yılda bir ilaçlı ve uzman kişiler tarafından temizliğin yapılması lazım. Temizlik yapılmazsa ısı kaybı, fazla yakıt ve kombi arızaları meydana gelebilir” ifadelerini kullandı.
“İl dışından gelen korsan firmalara itibar etmesinler”
Şuan Eskişehir’e il dışından korsan ustaların geldiğini ve bu kişilerin insanların evine giderek farklı yöntemlerle kandırdığına dikkat çeken Erhan Bulut, “Şuan özellikle şehrimizde il dışından gelen 2-3 tane firma, insanların evlerine giderek daha ucuza bakım yapıyormuş gibi gözüküyorlar. Hiçbir hizmet vermemekle birlikte ayrıca, insanları korkutarak, cihazların bozulacağını ve parça değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Müşterileri banyoya gönderip sıcak suyu kontrol etmesi gerektiğini de söyleyip, kombilerin içerisinden değerli parçaları çalabiliyorlar. Biz vatandaşlara, ucuz olacak diye tanımadıkları, bilmedikleri ve özellikle il dışından gelen müşterilere itibar etmemeleri gerektiğini söylüyoruz” ifadelerine yer verdi.
“İnsanlar can güvenlikleri adına kombileri bakımsız bırakmasınlar”
İnsanların, evlerinde kombi ile birlikte kaldığını ve araçlarının bakımları nasıl aksatmadan yaptırıyorsa kombilerin de öyle olması gerektiğini vurgulayan Bulut, konuşmasına şöyle devam etti:
“İnsanlar arabalarının bakımlarını aksatmadan yaptırıyorken, kombilerinin bakımlarını yaptırmaktan çekiniyorlar. Halbuki kombi, her an vatandaşların başucunda duran, elektrik, su ve doğalgazın bir araya geldiği bir sisteme sahip. O yüzden de çok büyük bakım maliyeti olmayan bu sistemleri, kendi can güvenlikleri adına bakımsız bırakmasınlar.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.