Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eski Yolgeçen Hanı Otel Olacak

Beyazıt’ta bulunan eski Yolgeçen Hanı, tarihi eser olmadığı yönünde Koruma Kurulundan karar çıkması üzerine mülk sahibinin Fatih Belediyesine yaptığı başvuru sonucunda hanın otel yapılmasına karar verildi.Fatih Belediye Başkanı Mustafa...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Beyazıt’ta bulunan eski Yolgeçen Hanı, tarihi eser olmadığı yönünde Koruma Kurulundan karar çıkması üzerine mülk sahibinin Fatih Belediyesine yaptığı başvuru sonucunda hanın otel yapılmasına karar verildi.Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada: " Çoğunlukta atıl hale düşmüş hanlar var. Bu hanların hayata kazandırılması gerekiyor" dedi.
İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İstanbul’da tescilli iki yol geçen hanından biri olan ve 2’nci Derece Ticaret alanı olarak görülen Beyazıt’daki eski Yolgeçen Han’ının ticaret alanı fonksiyonunu koruyup, tescil taramasını kaldırdı. Koruma Kurulu kararı doğrultusunda tescilden çıkarılan Han’ın mülk sahibinin talebi ile otel yapılacak.
56 metrekarelik alanda yer alan Yolgeçen Han’ının otel yapılması için önce Fatih Belediyesi’ne başvurdu. Fatih Belediye Başkanlığı, söz konusu kurul kararı ve mülk sahibi başvurusu doğrultusunda hazırladığı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği teklifini oy çokluğu ile ilçe meclisinden geçirip, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sundu. Önerge İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.
Fatih belediye Başkanı Mustafa Demir, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda tescilden çıkarılan 56 metrekarelik alanda yer alan eski Yolgeçen Hanı’nın otel olacağını söyledi. Başkan Demir, “Mülk sahibi 27 Nisan 2014 yılında Anıtlar Kurulu’na müracaatta bulunmuş ve hanın tarihi eser özelliği taşımadığını belirtmiş, dolayısıyla da tarihi eser kaydından çıkarılması için bir talepte bulunmuş. Kurul da yaptığı çalışma ve inceleme sonucunda bilgi ve belgelere dayanarak buranın gerçekten tarihi eser niteliği olmadığı kanaatine varmış ve karar almıştır. Bu karar bize geldi. Biz de ilçe belediyesi olarak kurulun aldığı karar doğrultusunda meclisimizden onayladık ve Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. Büyükşehir Belediyesi de kararını şüphesiz kurul doğrultusunda verdi ve bu kararı da onayladı. Bununla birlikte bu bina tarihi eser niteliğinden çıktı” dedi.
Mülk sahiplerinin Fatih Belediyesi’ne hanın otel yapılmasına ilişkin müracaatta bulunduğunu belirten Demir, “Bizim, Sultanhamam, Yeni Camii, Eminönü ve o bölgelerdeki atıl hanların mülk sahiplerinden talep gelmesi halinde otel yapılacağına ilişkin sözümüz vardı. Mülk sahibi o söylememize dayanarak bize müracaatta bulundu. Bizde şimdi bunların projelerini alacağız. Aldığımız projeyi, alanın hemen yanı başında tarihi eserler olduğu için yeniden kurula göndereceğiz. Kurul eğer onaylarsa eski Yolgeçen Hanının bulunduğu yerdeki bina otel olabilecek” diye konuştu.
Fatih ilçesinde 10 bin 400 tane tarihi eserin bulunduğunu sözlerine ekleyen Demir, “Bu eserlerin çoğu Kapalıçarşı, Sultanahmet,Eminönü, Yeni Camii, Sirkeci ve Sultanhamam’ın olduğu bölgelerde bulunuyor. Hanları incelediğimizde sadece giriş katları çalıştırılıyor. Üst katları genellikle depo olarak kullanılıyor. Çoğunlukla atıl hale düşmüş hanlar var. Bunların hayata kazandırılması gerekiyor. Mülk sahibi acısından da bizim açımızdan da bu hanların kazanılması önemlidir. Şehrin gece ve gündüz yaşaması için buna ihtiyaç var. Artan turizm kapasitesinden dolayı oluşan ihtiyacın giderilmesi için, yatak kapasitesini artırılması için de bu hanların bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Onun içinde mülk sahipleri bize müracaatta bulunurlarsa onların mülklerini en iyi şekilde değerlendirmesi için ne gerekiyorsa onlara bu konuda destek veriyoruz” şeklinde konuştu.
Fatih Belediye Başkanı Demir, 19 ve 20.yy başlarında yapılmış bir çok binanın gözler önünde yok olup gittiğine dikkat çekerek, “Bunları hayatta tutabilmek için, gelecek nesillere taşıyabilmek için muhakkak değerlendirilmesi ve elden geçirilmesi gerekiyor. Günümüzün koşullarına göre bu binaları kullanmak durumundayız. Ama burada kriterlerimiz var. Tarihi binaların tarihi özelliklerine kesinlikle dokunulmayacak. Bizim için tarihi eserlerinin durumu verilecek fonksiyon kadar önemlidir. Bunları biz dengede götürmeye gayret ediyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.