Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eski Sovyet generaline ömür boyu hapis istemi

Sovyetler’in eski Savunma Bakanı Rus General Dmitri Yazov hakkında Litvanya’da dava açıldı. Putin’in 90. yaş gününde onur madalyası taktığı Yazov’un ömür boyu hapsi isteniyor.Sovyetler Birliği’nin Afganistan çıkarmasında en önemli...

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2018 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2018 11:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eski Sovyet generaline ömür boyu hapis istemi

Sovyetler’in eski Savunma Bakanı Rus General Dmitri Yazov hakkında Litvanya’da dava açıldı. Putin’in 90. yaş gününde onur madalyası taktığı Yazov’un ömür boyu hapsi isteniyor.

Sovyetler Birliği’nin Afganistan çıkarmasında en önemli komutanlarından olan eski Savunma Bakanı Rus General Dmitri Yazov hakkında Litvanya’da o dönem yaşanan olayların en önemli sorumlusu olarak dava açıldı. Rusya’da yaşayan ve şuan 93 yaşında olan Yazov’un ömür boyu hapsi isteniyor. Cezayı fazla bulan bazı Litvanyalı politikacılar ise, Yazov için 12 yıl hapis cezası istenmesini önerdi. Açılan davaya olaylarda ölen ve yaralananların 500’den fazla yakınının müdahil olduğu öğrenildi.

Putin madalya ile ödüllendirmişti

3 yıl önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından şeref madalyası ile ödüllendirilen Dmitri Yazov, ceza alsa bile Litvanya’ya gitmemesi durumunda cezasını çekmeyecek. Dmitri Yazov’un cezasına mahkemece önümüzdeki aylarda karar verilecek.

Sovyetler Birliği döneminde 11 Mart 1990 tarihinde bağımsızlık genelgesi yayınlayarak Sovyetler Birliği’nden ilk ayrılan ülke Litvanya olmuştu. Litvanya’da bağımsızlık bildirgesinin yayınlanmasının ardından 13 Ocak 1991’de ayaklanmayı sonlandırmak için Vilnius TV kulesine giren Sovyet askerlerinin müdahalesi sonucu 14 Litvanyalı ölmüş, bin Litvanyalı yaralanmıştı. O dönem operasyonların başında olan generallerin özellikle Avrupa seyahatlerinde yakalanması için birçok ülkeye baskı yapan, kırmızı bülten çıkaran ve bazı generalleri yargılayan Litvanya’nın en önemli hamlesi o dönem Sovyetler Birliği’nin eski Savunma Bakanı Dmitri Yazov oldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.