Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erciş depreminin 5. yılında da gözyaşları dinmedi

23 Ekim 2011 tarihinde başta Van’ın Erciş ilçesi olmak üzere bölgede 644 kişinin ölümüne neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümünde gözyaşları yine dinmedi.Erciş depreminde yakınlarını yitiren Ercişliler yakınlarının...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
23 Ekim 2011 tarihinde başta Van’ın Erciş ilçesi olmak üzere bölgede 644 kişinin ölümüne neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümünde gözyaşları yine dinmedi.
Erciş depreminde yakınlarını yitiren Ercişliler yakınlarının mezarlarını ziyaret ederek gözyaşı döktü. Seyyid Muhammed Kabristanlığına deprem saatinde gelen depremzedeler yakınlarının mezarları başında dua ettiler. Eşini kaybeden ve 5 çocuğu ile birlikte yaşamlarını sürdüren Şefika Turlak isimli bayan, eşini bir markettin enkazı altında kaybettiğini belirtti. Eşinin mezar taşına sarılarak dakikalarca gözyaşı döken Turlak çaresizlik içinde kendisine yardım eli uzatılmasını istedi.
Hasan Or isimli depremzede ise yeğeninin mezarını haftanın üç günü ziyaret ettiklerini belirterek, “Bu acıyı ancak yaşayan bilir. Allah hiçbir kuluna böyle bir acı göstermesin” dedi.
Erciş Kaymakamlığı da Sahil Kent Mahallesi’nde bulunan Milli Eğitim Vakfı Deprem Şehitleri Erciş Öğretmen Evi önünde depremin saati olan 13.41’te bir anma programı düzenlendi. Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkanı Mehmet Şirin Yaşar, burada yaptığı konuşmada, elim hadisenin 5. yıldönümünde anma programı için bir araya geldiklerinin söyledi. Aradan geçen 5 yıl boyunca bu büyük hadisenin Erciş halkında oluşturduğu travmanın ekilerinin tam olarak atıldığının söyleyemeyeceklerini ifade eden Yaşar, “Muhakkak surette depremler doğal afetlerdir ve biz Müslümanlar afetlerin Allah’tan geldiğine ve bizler için bir imtihan olduğuna inanırız. Yaşadığımız doğal afete tabii tutulduğumuz bu imtihandan maalesef başarısız bir şekilde çıktık. ‘Deprem yıkmaz, yapılar yıkar’ derler. Biz de deprem öncesi yaptığımız o yapılarda, yıkılan binaların altında kalarak yitirdiğimiz canlara imtihandan başarısız bir şekilde çıktık. Ancak, hemen akabinde gerek Türk tarihinde, gerek dünya tarihinde eşine az rastlanır bir örnekle devletimizin bu afete müdahalesine şahit olduk. Bir yıldan kısa bir sürede Erciş şehir merkezinde kış şartlarında 5 bin konut yapılarak Ercişli depremzedelerin, Ercişli hemşehrilerimizin hizmetine sunuldu. Tabii iş devletle bitmiyor. Devlettin yapıp etikleri muhakkak kanunla, verilerle, anayasayla verilen mevzuatlarla bezenmiş yükümlükleri vardır. Bu yükümlülükleri devletler yaparlarsa vatandaşların nezdinde olumlu puan toplarlar. Görevlerini yapmış sayılırlar. Asıl mesuliyet, asıl yük biz de. Vatandaşlarda, sivil toplumlarda. Dolayısıyla tabi tutulduğumuz bu imtihanlarda bir daha başarısızlıklara uğramamak için gerekenlerin yerine getirmemiz lazım. Amerika’yı yeniden keşif etmeye gerek yok. Yeryüzünün tamamında depremler için görülen bir takım mevzuatlar vardır. Bilimsel bazı dayatmalar vardır. Bunlara uymamız gerekir. Bunlara uymadığımız sürece 2011, 2021, 20131, sürekli bu depremleri yaşadığımızda aynı acıları tekrar, tekrar yaşamak mecburiyetinde kalırız. Bugün büyük Erciş depreminde her ne kadar Van diye geçse deprem asıl yaralarını Erciş’te açtığı için biz buna Ercişliler olarak büyük Erciş depremi diyoruz. Allah’tan bir daha bizi böyle bir imtihana tabi tutmasın. Depremde yitirdiğimiz canlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına halen onun acısını çeken sevdiklerine sabırlar diliyoruz. Başta devlet yöneticileri olarak bizler, sonra da halkımızın muhakkak doğal afetlere karşı ciddi bir duyarlılık bekliyoruz. Duyarlı olmadığımız sürece acılarımız katlanarak büyüyecektir. Depremde yitirdiğimiz onlarca öğretmenimize buradan bilhassa Allah’tan rahmet diliyorum. Sevdiklerine, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Allah, bizi bir daha böyle imtihanla imtihan etmemesin” dedi.
Konuşmanın ardından, depremde hayatlarını kaybeden vatandaşların ruhuna topluca Fatiha okundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.