Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enginar, Reçelinden Yaprağına Tariflerle Urla Festivalinde

Enginarın yapraklarının atılmaması ve reçeli yapılarak her mevsim tüketilmesi önerisinde bulunan Urlalı kadınlar, Urla Uluslararası Festivalinde yemek tarifleriyle ziyaretçilerin akınına uğradı. Birbirinden renkli ve farklı etkinliklerle...

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2016 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2016 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enginar, Reçelinden Yaprağına Tariflerle Urla Festivalinde
Enginarın yapraklarının atılmaması ve reçeli yapılarak her mevsim tüketilmesi önerisinde bulunan Urlalı kadınlar, Urla Uluslararası Festivalinde yemek tarifleriyle ziyaretçilerin akınına uğradı. Birbirinden renkli ve farklı etkinliklerle devam eden Urla Enginar Festivalinde ziyaretçilere enginarla ilgili yapılacak yemek tarifleri sinevizyon eşliğinde paylaşıldı. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Urla Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü, Gıda Mühendisi Derya Çağan ile Doğa Sofraları Gönüllüsü Emine Molavalı, enginar dolmasından enginar reçeline kadar pek çok tarifi tek tek anlattı.
“ENGİNARI DONDURARAK KULLANIN”
Enginarın hangi çeşitle tüketileceği ve enginarın nasıl değerlendirilebileceği konusunda hanımlara tüyo veren iki gurme, enginarın en lezzetlisinin sakız enginarı olduğunu belirtti. Enginarı konserve şeklinde ve dondurularak da kullanılabileceğini paylaşan Derya Çağan, “Enginarı yapraklarıyla birlikte tüketmeyi öneriyoruz. Çünkü yapraklarındaki liflerden de yararlanılmalı. Yapraklarda bulunan sinarin maddesi çok önemlidir” dedi.
ENGİNAR REÇELİYLE HER MEVSİM ENGİNAR
Enginarın her mevsim tüketilebileceğine işaret eden Çağan, “Enginarı konserve ya da dondurarak saklayabiliriz. Dondurarak saklamak bizim önerdiğimiz bir yöntemdir. Ama çeşitlendirmek ve her gün tüketebilmek adına enginarı reçel yaparak tüketebiliriz. Enginarın çanaklarını ya da saplarını doğradıktan sonra reçel yapabiliriz. Reçelin içerisindeki aromoyı kaybetmemesi adına direk enginarla birlikte yapabiliriz. Ama yoğun aromadan rahatsız olanlar için önce bir haşlanmış sudan geçirip ardından portakal, tarçın ya da karanfille çeşitlendirip çok daha lezzetli çeşit üretebiliriz" diye konuştu.
“ENGİNAR YAPRAKLARINI ÇAY OLARAK TÜKETİN”
Enginarın yapraklarının asla atılmamasını tavsiye eden Derya Çağan, şunları söyledi: “Bedenimiz için önemli olan sinarin maddesi enginarın yapraklarındadır. Enginarı ayıkladıktan sonra yapraklarını gölge bir yerde mutlaka kurutarak çay olarak tüketmeyi öneriyoruz. Çünkü yapraklarındaki sinarin çay ile birlikte vücudunuza girdiğinde safra kesenizi çalıştırıyor, yağın sindirimini artırıyor ve karaciğerinizi dinlendiriyor. Aslında vücudunuz yenileyecek bir detokstur. Tarçın, kiraz sağı ve kekle birleştirerek kullanabilirsiniz."
ENGİNARLI BOZUK DOLMA VE ENGİNAR MİDYE TARİFİ
Enginarlı bozuk dolma tarifini paylaşan Doğa Sofraları Gönüllüsü Emine Molavalı da “Enginar temizlenip zeytinyağını döküyorsunuz. Ardından bol taze soğan atıyorsunuz. Üstüne temizlediğimiz enginarları koyarız. Kavurduktan sonra biraz limon sıkıyorsunuz esmerleşmesin diye. Kavurmanın ardından su koyup kaynatıyorsunuz. Pişmesine yakın az dere otu atıp yeriz“ dedi.
Enginar midyenin çocuklar tarafından çok tercih edildiğine dikkat çeken Molalavalı, enginar midye dolmanın da tarifini paylaşarak şunları söyledi: “Pirinç, bol taze soğan, bol dere otu, bol maydonoz, bol nane ve zeytinyağını karıştırdıktan sonra, yaprakları iyice yıkayıp, enginarın içine pirinci koyarız, ardından tencereye sıralayıp kısık ateşte pişiririz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.