Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

’Engelsİzmir’ Kongresi başladı

Kent yaşamının her alanında engellilerin yaşam kalitesini artırmak için çalışmalarına devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 2. Uluslararası Engelsİzmir 2016 Kongresi, Fuar İzmir’de başladı.İzmir Büyükşehir Belediyesi...

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2016 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2016 11:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kent yaşamının her alanında engellilerin yaşam kalitesini artırmak için çalışmalarına devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 2. Uluslararası Engelsİzmir 2016 Kongresi, Fuar İzmir’de başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZFAŞ organizatörlüğünde 3–5 Kasım 2016 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası 2. Engelsİzmir 2016 Kongresi, Fuar İzmir’de başladı. Ana teması ’Engellilerin Sosyal Hayata Katılımına Yönelik Yerel Politikalar’ olan Engelsİzmir 2016, engellilerin kent yaşamına yeni bir bakış açısı getirmeye devam ediyor. Engellilerin kentsel sorunlarına yönelik akademik çalışma ve uygulamaların yanı sıra kültürel, sportif ve sosyal programların yer alacağı kongre, sadece engelliler değil toplumun geniş bir kitlesine ulaşmayı hedefliyor.
Katılım ücretsiz
Düzenlenen panel ve etkinliklerde, alanında uzman yerli ve yabancı katılımcılar, sorunların paylaşımı ve çözümü ile geleceğe yönelik fikirlerini ziyaretçilerle paylaşacak. Konferanslarda, engellilerin hayatında yer bulan teknoloji, erişilebilirlik, sosyal hizmetler, sağlıkta hak edinme, savaş ve terör ile sanat ve spor irdelenirken, düzenlenen panellerde "Almanya’da Gerçekleştirilen Uygulama ve Çalışmalar" ile "Engelsiz Spor" konuları işlenecek. Kongre ile İzmir’de engellilerin toplumsal hayatta yaşadığı uyum sorunları irdelenirken, bu konuda çalışmalarda bulunan uzmanların deneyimleri rehberliğinde yeni çözüm yollarının oluşturulması amaçlanıyor.
Engelsİzmir 2016’nın açılışında konuşan Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
"Kırmızı Bayrak İzmir’den Türkiye’ye yayıldı"
Köstem’in ardından kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2013’te engellilerinin sorunlarını tartışmaya açarak yerel düzeyde başladıkları kongreyi aradan geçen sürede büyüterek uluslararası boyuta taşıdıklarını söyledi.
Kongrenin, engellilerin dünyada tespit edilmiş haklarının Türkiye’de tanınması için önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Kocaoğlu, İzmir’de engelliler adına fiziki koşullarla ve sosyal imkanların değiştiğini, cadde, sokak, yaya geçidi ve toplum ulaşım araçlarının engellilerin kullanıma uygun hale getirildiğini dile getirdi.
Engellilerin yaşamını kolaylaştıran mekan ve araçlara verilen ’Kırmızı Bayrak’ uygulamasının İzmir’den başlayarak, tüm Türkiye’ye yayıldığını vurgulayan Kocaoğlu, "Ancak engellilerle ilgili ne Türkiye’de ne İzmir’de halen istenilen noktada değiliz. Türkiye’de engellilerin diğerleriyle eşit hale gelinceye kadar ideal noktaya ulaşamayacağız. Bu noktada engellerden tamamen arınmış çağdaş kent yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Bir çevirmen ise, konuşmaları, işitme engelli vatandaşların da takip edebilmesi işaret diliyle çevirdi. Konuşmaların ardından sahneye çıkan Whell Chair Dance Project dansçıları, sergiledikleri performansla izleyenlerde büyük bir alkış aldı.
Katılımın ücretsiz olduğu kongrede; "Engelsizce, Ayrımsızca ve Sınırsızca Yaşam için Teknoloji Tasarımı", "Savaş, Terör, Şiddet ve Engellilik", "Sosyal Hayata Katılım", "İş ve Hedef Geliştirmede Güçlü Bir Araç Olarak Erişilebilirlik", "Türkiye’de Sosyal Politikaların Dönüşümü: Yerelleşme ve Sosyal Hizmetler", "Almanya’da gerçekleştirilen Uygulama ve Çalışmalar", "Engellilerin Sağlık ve Hasta Haklarına Hak Temelli Bakış", "Ayrımsız ve Katılımlı Yaşam için Sanat ve Spor" başlıkları ele alınacak.
Engelli olmayanlar ve çocuklar için farkındalık çalışmaları, yerel yönetimlerde ve yazılı basında engellilerin yeri, engelli algısı ile spor ve sanattaki yansıması konularının değerlendirileceği bilimsel atölye çalışmaları da katılımcıların empati yapabilmesine imkan sağlayacak. Katılımcılar, "Asetat Karagöz Tasvir Yapım Atölyesi", "Parasled Uçurtma Yapım Atölyesi", "Kök Baskı Atölyesi", "Doğayı Fotoğraflıyorum", "Engeli Kaldır Yarışması" ve "Playback Tiyatro Atölyesi" gibi çalışmaların yer aldığı sanatsal atölyelerde keyifli zaman geçirecek.
Kongre kapsamında "Engelsiz Engelliler Ulusal Kısa Film Yarışması" ve "Engelleri Kaldıralım Uluslararası Karikatür Yarışması" ödül töreni de gerçekleştirilecek.
Çok Eğlenceli Geçecek
Konferans, panel ve atölyelerin yanı sıra sanat ve spor etkinlikleri de kongrede yer alacak. Katılımcılar, çocuk tiyatrolarından sergilere, spor gösterilerinden defilelere kadar pek çok sürpriz etkinlikte engellilerle birlikte yer alacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.