Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelsiz Film Gösterimi "engel" tanımıyor

Sesli Betimleme Derneği, “Erişim Haktır” projesi kapsamında betimlemenin engellilerin hayatındaki yerine ve gerekliliğine dikkat çekmek amacıyla “Betimleme ve Engellilerin Hayatındaki Yeri” başlıklı çalıştay gerçekleştiriyor. Proje...

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2016 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2016 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sesli Betimleme Derneği, “Erişim Haktır” projesi kapsamında betimlemenin engellilerin hayatındaki yerine ve gerekliliğine dikkat çekmek amacıyla “Betimleme ve Engellilerin Hayatındaki Yeri” başlıklı çalıştay gerçekleştiriyor. Proje kapsamında görme ve işitme engelli vatandaşlara yönelik hazırlanan film gösterimleri yapılıyor.
Sesli Betimleme Derneği tarafından Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle düzenlenen Erişim Haktır! projesi kapsamında Betimleme ve Engellilerin Hayatındaki Yeri başlıklı çalıştay, 6-9 Kasım tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonu’nda gerçekleştiriliyor. Çalıştayda, betimlemenin engellilerin hayatındaki yerini ve gerekliliğini tartışma, gözler önüne serme ve betimlemede daha etkin yöntemler bulma amaçları taşınıyor. Proje kapsamında görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret dili ve altyazıyla düzenlenen film gösterimlerinin yapıldığı “Engelsiz Film Gösterimi”nin galası yapıldı. Engelli vatandaşlar galada doyasıya film izlemenin keyfini yaşadı.
“Sesli betimleme sayesinde görme engelliler filmin yüzde 95’ini anlıyor ve keyif alıyor”
Kendisi de görme engelli olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, Erişim Haktır Projesi ile görme ve işitme engelli vatandaşlara yönelik olarak filmler hazırladıklarını söyledi. Görme engelli vatandaşlar için sesli betimlemeli olarak filmler hazırlandığını belirten Önalan, görme engelli vatandaşların görsel kısımları izleyemedikleri için filmleri çoğu zaman anlayamadıklarını ya da eksik anladıklarını kaydetti. Sesli betimleme sayesinde görme engelli vatandaşların filmin yüzde 95’ini anladıklarını ve keyif aldıklarını dile getiren Önalan, “Biz de bu projeyle yaklaşık 15 tane film gösterimi yapacağız. Bir festival havasında geçecek, ayrıca çalıştay yapacağız. Bu gösterimleri hem Ankara’daki görme ve işitme engelli arkadaşlarımız izleyecekler, ayrıca proje bittikten sonra bu filmleri Türkiye’nin her köşesinde arkadaşlarımıza ücretsiz olarak ulaştıracağız” diye konuştu.
Dernek olarak engelli vatandaşlara yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Önalan, “Öncelikle DVD’ye bu filmlerin nasıl konulacağını gösterdik. DVD’lerde İngilizce ve Türkçe dil diye seçenekler vardır. Biz bu opsiyona sesli betimlemeli halini de ekledik. Oraya bastığınızda görme engelli otomatik olarak filmi izliyor. Haftalık yaklaşık 25 diziyi de betimliyoruz. Böylece görme engelliler dizi de izliyor. Vizyondaki filmleri de mümkün mertebede betimliyoruz. Engelli arkadaşımız betimlediğimiz filmi görme engelli kulaklığıyla birlikte sinemada izleyebiliyor. Vizyondaki filmlere de artık ulaşabiliyoruz. Bizim çabamız vizyonda çıkan bütün filmleri erişebilir hale getirmek. Görmeyen de, işitmeyen de izlesin istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu üyesi Emine Kolivar, dernek olarak 2011 yılından bu yana engellilerin erişimi için çalıştıklarını belirterek, “Erişim Haktır” diye yola çıktıklarını ve böyle bir organizasyon düzenlediklerini kaydetti. Film gösterimlerinin galasını yaptıklarını dile getiren Kolivar, “2 film gösterilecek arka arkaya. Yarında çalıştayımız var. Çalıştayda, betimleme nedir ve betimleme neden gereklidir, nasıl yapılır bunları konuşacağız. Engellileri dinleyeceğiz ve onlar betimlemenin hayatlarına ne kattığını, daha neler yapılabilir bu alanda bunları konuşacağız. Çalıştaydan sonra 2 gün boyunca film gösterimlerimize devam edeceğiz. Bu filmler tamamen engelsiz formatta hazırlanan filmler. Hem görme engelliler hem de işitme engelliler için hazırlandı” ifadelerini kullandı.
“İşaret dili ve altyazı işitme engelliler için çok önemli bir şey”
Anakent İşitme Engelliler Derneği Başkanı Sinan Yıldırım ise, “Sesli Betimleme Derneği engellilerin hepsi için hizmet vermeye çalışıyor. Hem körler, hem sağırlar için bir şeyler yapmaya çalışıyor. İşaret dilini, alt yazıyı ekledi ve bunu yaygınlaştırmaya başladı. Sağırlar olarak biz bundan çok mutlu olmaya başladık. Önce dernek içinde küçük çalışmalarla başladı, ardından internette yayıldı ve televizyona eklendi bu. İşaret dili ve altyazı işitme engelliler için çok önemli bir şey. Çünkü bizim hem düşünsel ve zihinsel anlamda gelişmemizi sağlıyor, hem de izlediğimiz şeyden zevk almamızı sağlıyor” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.