Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelliler Denize Girecek

İzmir Gaziemir’de 2003’te kurulan Dünya Engelliler Derneğinin hazırladığı projenin hayata geçmesiyle ilk aşamada 2 bin kişiye tatil olanağı sağlanması hedefleniyor. Engelsiz Mavi Projesini hazırlayan derneğin başkanı Ali Karaibrahimoğlu,...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2016 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2016 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Engelliler Denize Girecek
İzmir Gaziemir’de 2003’te kurulan Dünya Engelliler Derneğinin hazırladığı projenin hayata geçmesiyle ilk aşamada 2 bin kişiye tatil olanağı sağlanması hedefleniyor. Engelsiz Mavi Projesini hazırlayan derneğin başkanı Ali Karaibrahimoğlu, “Her canlının hakkı olan denizler ortak malımızdır” dedi.
Dünya Engelliler Haftasında engellilerin yüzünü güldürecek müjde niteliğindeki haber, 2003 yılından beri İzmir’in Gaziemir İlçesinde faaliyet gösteren Dünya Engelliler Derneğinden geldi. Hayatları boyunca hiç denize girememiş olan engellileri, güneşin sıcak yüzü, mavinin huzuru, denizin tuzuyla tanıştıracak olan çok özel bir proje hazırlandı. Kamuya ait atıl durumdaki kamp ve sosyal tesislerin engellilerin kullanımına açılmasını öngören bir proje, kısa süre önce Başbakanlığa sunuldu. Dünya Engelliler Derneği Başkanı Ali Karaibrahimoğlu tarafından hazırlanan proje, yaz sezonunda en az 2 bin engelliye, aileleriyle birlikte tatil yapma olanağı sağlanmasını öngörüyor.
BAŞBAKANLIK PROJEYİ İNCELİYOR
Türkiye’nin kıyı şeridinde kamuya ait çok sayıda kamp, misafirhane ve sosyal tesisin kapatıldığını ve atıl durumda olduğunu dile getiren Karaibrahimoğlu, “Türkiye’de nüfusun 12’si engelli. Ne yazık ki engellilerin birçoğu dört duvar arasında bir yaşam sürüyor. Sosyal hayata katılmalarının önünde sayısız engel var. Dernek olarak bu engellerin kaldırılması için yaptığımız çalışmalar sırasında, engelliler tatil yapmasının önündeki engelin kaldırılması amacıyla yola çıktık” diye konuştu. Bu konuda hazırladığı projeyi daha önce çeşitli kurum ve kuruluşlara sunduğunu söyleyen Karaibrahimoğlu, çalışmasını son olarak Başbakanlığa sunma fırsatı bulduğunu söyledi.
ENGELSİZ OTOBÜSLER GEREKİYOR
Projenin ilk aşamasında devlet tarafından tahsis edilecek kamp ve tesislerin engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiğini anlatan Karaibrahimoğlu, “Çözülmesi gereken ikinci büyük sorun ulaşım konusu. Bunun için de gerekli sayıdaki otobüsün engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bunu başardığımız an dernek olarak bu yaz sezonunda en az iki bin engelli ailesine tatil yaptırabiliriz” dedi. Gelişmiş ülkelerin bazılarında engellilerin tatil yapması için özel otel ve tesisler bulunduğunu kaydeden Karaibrahimoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca denizin fizik tedavi ve rehabilite yönüyle iyileştirici etkisi nedeniyle sağlık sigortaları masraflarını karşılıyor.”
“BİR RAMPA BİLE YOK”
Karaibrahimoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin İnciraltı’ndaki Engelliler Merkezinde dernek üyeleri ve engelli arkadaşlarına bilgi vermek için buluştu. Karaibrahimoğlu, engelliler için yapılmış bu tesisin bulunduğu yerde denize inmek için özel bir rampa bile yapılmamış olmasına dikkat çekti. Engellilerin denize girmeleri ve tatil yapmaları yönündeki bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamış olmasının sosyal devlet ilkeleriyle uyuşmadığına vurgu yapan Karaibrahimoğlu, Başbakanlık tarafından olumlu bulunan projesiyle devletin bu ayıptan kurtulacağının altını çizdi. Karaibrahimoğlu, “Denizle aramızdaki engeli kaldırmak için tüm kurum ve kuruluşlara görev düşüyor” diyerek sözlerini noktaladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.