Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engeli, Resim Yapmaya Engel Olamadı

Konya’nın Ereğli ilçesinde Engelsiz Yarınlar Derneği tarafından açılan el sanatları sergisine katılan 56 yaşındaki engelli Necibe Güngör, hiçbir engel tanımayarak yaptığı resimleri satarak gelirini sağlamaya çalışıyor.Karaman’ın...

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Konya’nın Ereğli ilçesinde Engelsiz Yarınlar Derneği tarafından açılan el sanatları sergisine katılan 56 yaşındaki engelli Necibe Güngör, hiçbir engel tanımayarak yaptığı resimleri satarak gelirini sağlamaya çalışıyor.
Karaman’ın Ayrancı ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Necibe Güngör, akraba evliliği sonucu yakalandığı nöropati hastalığı nedeniyle engelli oldu. Gittiği okulda tuvalet ihtiyacını karşılayacak donanımların olmaması nedeniyle eğitimini de tamamlayamayan Necibe Güngör, okulunu da bırakmak zorunda kaldı. Tekerlekli sandalyeye mahkum olan Necibe Güngör, yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen hayata küsmeyerek resim yapmaya başladı. Resim yaparak hayata tutunan Necibe Güngör, Ereğli’de Engelsiz Yarınlar Derneği tarafından açılan el sanatları sergisine katıldı. Sergide eserlerini görücüye çıkaran Güngör, resimlerini satarak gelir elde etmeye çalışıyor.
“OKUYAMAMAMIN EN BÜYÜK SEBEBİ TUVALET SORUNU OLDU”
Engelli olmanın çok zor olduğunu ifade eden Necibe Güngör, son yıllarda engelli bireylerin sosyal hayata daha çok kazandırıldığını ifade ederek, “Geçmişte çok zorluklar yaşadık. Okumayı çok istememe rağmen okula gidemedim. İnsanların birçoğu söylemekten kaçınır ama benim okuyamamamın en büyük sebebi tuvalet sorunu oldu. Okullarda bir klozet olmadığı ve benimde böbrek rahatsızlığım nedeniyle tuvalete gitmem gerektiği için böyle bir neden yüzünden okuyamadım. Birçok insana komik gelebilir ama gerçekten komik değil, çok acı bir durum. Hayatım böyle olunca başka arayışlar içerisine girdim. Yeteneğim olduğu için resim yapmayı çok seviyordum. Kendimi yapacağım resimler ile ifade edebileceğimi düşündüm. Sağ olsunlar herkes bana bu konuda çok destek oldu. Ufak tefek resimler satarak maddi imkanda elde ettim. Bunun dışında Ayrancı Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği’ni kurduk. Yaklaşık 13 yıldır faaliyette olan bu derneğimiz ile okuyamayan çocuklarımıza burs imkanı sağlıyoruz” dedi.
“HASTALIĞIM NEDENİYLE DAHA UZUN YAŞAMA ŞANSIM YOK”
“Bir engelli birey olarak bizim de diğer insanlar gibi birinci sınıf vatandaş olduğumuzu devletin bütün imkanlarından eşit yararlanma hakkımızın olduğunu göstermek istiyorum” diyen Güngör, “Ellerimi de kullanamıyorum mesela yemeğimi çok zor yiyor, düğmelerimi ilikleyemiyorum. Resim yaparken fırçayı tutamıyorum, bunun için çok zorlanıyorum. Boya tüplerini ağzımla açmak zorunda kalıyorum. Çoğu zaman ağzıma tiner ve boya bulaşıyor, hatta yuttuğum bile oluyor ama bunlar beni yıldırmıyor. Hastalığım nedeniyle daha uzun yaşama şansım yok, uzatmaları oynuyorum. Bunun bana Allah’ın bir mükafatı olarak görüyorum ve en iyi şekilde değerlendirmeye uğraşıyorum” diye konuştu.
Resim yapmanın kendisini ifade etme şekli ve çıkmayan sesi olduğunu ifade eden Güngör, açtığı sergide en dikkat çeken resminin Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine giderken Ereğli Ovası Ayrancı bölgesinde Hilmi Dedenin elinden içtiği ayran olduğunu belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.