Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel: ‘’Teröristlerin Düşündüklerini Öngöremezsek Bu Eylemleri Engelleyemeyiz’’

Dün akşam İstanbul Atatürk Havaalanı’nda meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirmesine, 239 kişinin de yaralanmasına neden olan canlı bomba eylemi tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Özellikle son 1 yıldır Türkiye’nin çeşitli illerinde...

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2016 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2016 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dün akşam İstanbul Atatürk Havaalanı’nda meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirmesine, 239 kişinin de yaralanmasına neden olan canlı bomba eylemi tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Özellikle son 1 yıldır Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşanan saldırılar hakkında konuşan Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, terörle mücadelede bir ‘öngörü merkezinin’ gerekliliğine dikkat çekerek, ’’Teröristlerin düşündüklerinin bir adım ilerisini düşünemediğimiz sürece bu tür eylemleri önleyemeyiz" dedi.
’’IŞİD’İN İSLAM ANLAYIŞI ÇOK FARKLI’’
Dün yaşanan terör saldırısı ile verilmek istenen mesajları, olayda güvenlik açığı olup olmadığını ve terörle mücadelede alınacak alternatif önlemleri anlatan Emekli Tuğgeneral ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, ‘’Bütün belirtiler ve devlet yetkililerinin açıklamaları bu eylemi IŞİD’in yaptığı yönünde. Ramazan ayı içinde olunması IŞİD için çok önemli değil zaten Türkiye’yi Müslüman bir ülke olarak kabul etmiyorlar. Bizim bildiğimizin çok dışında bir İslam anlayışları var. Dolayısıyla çocuk, kadın, erkek ayrımı yapmayan bir güruhtan her türlü eylemi beklemek mümkün’’ dedi.
EYLEMİNİN MESAJLARINI NASIL OKUMAK GEREKİR?
Gerçekleştirilen eylemin zamanlama açısından önemine vurgu yapan Erenel, ‘’Türkiye akılcı bir politikayla, Rusya ve İsrail ile olan ilişkilerin düzeltilmesi yolunda ilerlemeye başladı. Tam bu durumun arifesinde böyle bir eylem gerçekleşmesinin altında yatan mesajlara bakmak lazım. İlk olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin düzelmesi IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin elini güçlendirecek ve fırtına obüsleri dışında başka askeri güç unsurların da kullanılma yolunu açacak. İkinci olarak bu eylemin dış hatlar terminalinde gerçekleştirilmiş olması, IŞİD’in olaya tamamen Haçlı gözüyle baktığı ve öncelikle buradaki yabancı turistleri hedef aldığı şeklinde de okunabilir. Bunun yanı sıra son dönemde ağır yenilgiler alınması ve örgüte katılımın azalması IŞİD’i bir güç gösterisi yapmaya itmiş olabilir. IŞİD bu eylemle, ‘Sizin en güvenli gördüğünüz yerde bile eylem yapabilirim ve eylemlerime devam edeceğim şeklinde’ bir mesaj vermek de istiyor olabilir’’ ifadelerinde bulundu.
‘’GÜVENLİK GÜÇLERİNİN DİKKATİ, FACİANIN DAHA DA BÜYÜMESİNİ ÖNLEDİ’’
‘’Güvenlik güçlerinin dikkati ve başarılı karşı koymaları sayesinde eylemin daha büyük boyutlara ulaşmadan önlendiğini düşünüyorum’’ diyen Erenel, ‘’Oradaki güvenlik görevlilerimiz ve polislerimiz çok iyi eğitilmiş ve çok dikkatliler, hepsi olası bir tehlikeye karşı sürekli gözlem içindeler. Ben Avrupa’da 20’nin üzerinde havaalanını çok iyi biliyorum. Bunların içinde İstanbul’daki, Atatürk Havaalanı’nın ve Sabiha Gökçen’in Avrupa’nın en güvenilir havaalanları içinde olduğu görüşündeyim’’ diyerek sözlerini sürdürdü.
TERÖRLE MÜCADELEDE ‘’ÖNGÖRÜ MERKEZİ’’ GEREKLİLİĞİ
‘’Terörle mücadele konusunda teröristlerin düşündüklerinin bir adım ilerisini düşünemediğimiz sürece bu tür eylemleri önleyemeyiz’’ diyen Erenel, Başbakanlıkta veya ilgili yerlerde terörle mücadelede ‘’öngörü merkezi, mükemmeliyet merkezi’’ gibi bir merkez oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin böyle bir merkezi olduğunun ama bunun şuanda NATO ve diğer ülkelere hizmet ettiğini dile getiren Erenel, ‘’Bunun kapsamını genişleterek daha büyük bir merkez haline getirmek lazım. Burada teknolojinin, belirleneceği, öngörüleceği, oradan uygulamaya sokulacağı, fabrikalarda üretilip deneneceği bir merkeze sahip olmamız lazım. Sadece polisiye tedbirlerle, istihbaratla bu olayların önüne geçmek oldukça güç’’ dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.