Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde Değişiklik

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde yaptıkları değişiklikle daha disiplinli ve tüketicilerin haklarını daha koruyucu önlemler alındığını bildirdi.BTK’dan...

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2016 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2016 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde yaptıkları değişiklikle daha disiplinli ve tüketicilerin haklarını daha koruyucu önlemler alındığını bildirdi.
BTK’dan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde değişiklikle ilgili yapılan açıklamada, “Ülkemizde elektronik haberleşme hizmetleri kapsamında (internet hizmetlerinden uydu veya sabit-mobil telefon hizmetlerine kadar birçok alanda) hizmet vermek isteyen şirketler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilerek hizmet verme imkânı bulmaktadır. Yetkilendirme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler, mevcut durumda birçok şirketin yetkilendirme aldıkları halde yıllardır hiçbir hizmet sunmadıkları, yıl sonu bilançolarında ’sıfır’ gelir beyan ettikleri ve yapılan denetimlerde yetkilendirme aldıkları halde çok temel sorumluluklarını dahi yerine getirmedikleri görülmüştür. Örneğin bazı şirketlerin adresinde bulunmadığı veya abonelerine karşı yükümlülüklerini gereği gibi yerine getirmedikleri tespit edilmiştir. Şu anda yetkili yaklaşık 650 şirket bulunmakta iken, bunların birçoğunun yıllardır aktif olarak hizmet vermedikleri anlaşılmaktadır. Bu sebeple BTK olarak Yetkilendirme Yönetmeliği’nde yaptığımız değişiklikle daha disiplinli ve tüketicilerin haklarını daha koruyucu önlemler alındı” denildi.
“GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIMADIKLARI TESPİT EDİLEN İŞLETMECİLERİN YETKİLERİ İPTAL EDİLİYOR”
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Yapılan değişikliklerle birlikte yetkilendirilmek için makul ama belirli bir sermaye gücü aranmaktadır. Bu sayede şirketlerin abonelerini mağdur ederek piyasadan çekilmeleri ya da maddi güçsüzlükten devlet kurumlarına karşı sorumluluklarını yerine getirememeleri önleniyor. Yetki verilmeden önce işletmecilerin yerlerinde inceleme yapılıp şartlara uygunlukları denetleniyor. Tüketicilerin mağdur olmamaları ve sorunlarını daha kolay aktarabilmeleri için yetkilendirilen işletmecilerin ücretsiz çağrı merkezi kurmaları zorunlu tutuluyor. Haberleşme hizmetini gerçekten veren ve kurallara uygun çalışan şirketler desteklenecek ve yetkilendirilecek olup adeta kâğıt üzerinde yetkilendirmeye sahip ancak hizmet şartlarını yerine getirmeyen şirketlerin gerçekten hizmet veren şirketlerden ayrıştırılmaları sağlanıyor. Gerekli şartları taşımadıkları tespit edilen işletmecilerin yetkileri iptal ediliyor.”
“ARAYAN NUMARA BİLGİSİNE İLİŞKİN DÜZENLEME İLE SMS KONUSUNDA TÜKETİCİLERİN DUYDUĞU RAHATSIZLIKLARI AZALTMAYA YÖNELİK ÇOK ÖNEMLİ DÜZENLEMELER YAPILDI”
“Ayrıca, Yetkilendirme Yönetmeliği ile eş zamanlı yürürlüğe giren arayan numara bilgisine (CLI) ilişkin düzenleme ile SMS konusunda tüketicilerin duyduğu rahatsızlıkları azaltmaya yönelik çok önemli düzenlemeler yapıldı” denilen açıklamada, “SMS ile ilgili kurguyu anlatmak burada düzenlemenin anlaşılması için faydalı olacaktır. Mevcut olarak kamuoyunda sadece Turkcell, Avea, Vodafone ve Türk Telekom şirketlerinin SMS hizmeti verdiği kanısı yaygın olmakla beraber (bu şirketlerin SMS hizmeti ile benzer şekilde) BTK’nın yetkilendirdiği Sabit Telefon Hizmeti (STH) ve Sanal Mobil Şebeke Hizmeti (SMŞH) yetkilendirmesine sahip 259 yetkilendirilmiş işletmeci SMS gönderme işinin teknik kısmını yapabilmektedir. Bu şirketlerden bir kısmının yıllardır hiçbir hizmeti vermedikleri, bir kısmının kurumumuza beyan ettikleri adreslerde bile bulunamadığı tespit edildi. Ticari tanıtım SMSlerinin bir kısmı bu STH ve SMŞH işletmecilerinin aboneleri (ticari şirketler) tarafından gönderiliyor ve bu SMS’ler cep telefonlarımıza Turkcell, Avea ve Vodafone üzerinden sonlandırılarak aboneye iletiliyor. Dolayısı ile yetkilendirmeye ilişkin yeni kurallar SMS sektörü için de özellikle gönderici açısından bir disiplin getiriyor ve istenmeyen SMS’lerin kaynağının tespitini kolaylaştırıyor. Sektörün saygınlığı açısından belirli bir standarda sahip olarak hizmet vermek bir zorunluluk haline getirilirken, bu standartlara uyumu sağlamayacak şirketlerin de ayrıştırılmaları sağlanıyor. Ayrıca bunun dışında SMS’e özel çok önemli değişiklikler yapıldı. Düzenlemede geçiş süreci sonunda, artık başkasının markası veya adı ile veya slogan ile SMS başlığı olarak kullanılamayacak. ’Sigorta’, ’banka’, ’kargo’ gibi başlıklara sahip ama kimin gönderdiği anlaşılmayan, hatta çoğu zaman bir bankanın adını taşıyan dolandırıcılık maksatlı olan SMSler gönderilemeyecek. Herkes sadece kendi adı, unvanı veya markası ile SMS atabilecek. Bu unvanların gönderene ait olduğunu ispatlayıcı belge İşletmeci tarafından soracak. İzinsiz ticari SMS’lerde en büyük sorunlardan biri SMS’i gönderen şirketin (abonenin) tespitidir. SMS’i gönderenin tespiti için ilk önce SMS’i teknik olarak gönderen (STH veya SMŞH) şirketinin hangisi olduğunu bulmak sonra da bunun üzerinden SMS’i atan aboneyi tespit gerekiyor. Yeni düzenleme ile başlıklı SMSlerin (gönderenin numarası yerine bir isim, unvan bulunan SMS) sonuna SMS’i başlatanın hangi şirket olduğunun kolaylıkla anlaşılmasını sağlayan bir kod eklenecek. Şikayet halinde bu kod ile SMS’i yollayan işletmeci mesajın içeriğinden anlaşılabilecek. Bunun sonucunda da gerekli cezalar ilgili kurumlar tarafından daha etkin bir şekilde kesilebilecek. İşletmecilerin sistemlerini bu düzenlemeye göre uyumlaştırabilmeleri için 6 ay süre tanındı” ifadeleri kullanıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.