Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elbistan’da 11 Apartmana Çürük Raporu

Çukurova Üniversitesi’nden uzmanların, Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) ve Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde çalışan işçilerin kaldığı Doğan Maden Sitesi’ndeki 11 bloktaki dairelerin obruk tehlikesi nedeniyle boşaltılması yönünde...

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2016 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2016 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çukurova Üniversitesi’nden uzmanların, Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) ve Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde çalışan işçilerin kaldığı Doğan Maden Sitesi’ndeki 11 bloktaki dairelerin obruk tehlikesi nedeniyle boşaltılması yönünde rapor verdiği öğrenildi.
Rapor doğrultusunda boşaltılmasına karar verilen apartmanlar ve binaların daha önce iki ayrı göçüğün yaşandığı bölgeyle paralel olması dikkatlerden kaçmazken, söz konusu binaların zemininin tamamen boşaldığı ve göçük tehlikesi bulunduğu belirtildi.
Yaklaşık 30 yıl önce Afşin-Elbistan Linyitleri ve Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nde çalışan işçilerin kalması için inşa edilen 1000 dairelik Doğan Maden Sitesi, bu işçilerin çoğunun şehir merkezine taşınması ya da emekli olmasının ardından adeta viraneye dönüştü. Doğan Maden Sitesi’nde hali hazırda 100’ün üzerinde daire kullanılıyor. Kullanılmayan apartmanlar ise adeta bakımsızlıktan çürümek üzere. Hemen hemen hepsinin camları, kapıları kırılmış, sıvaları dökülmüş ve binaların içindeki malzemelerin de birçoğu tahrip edilmiş şekilde bekliyor. İlk tespitlere göre Doğan Site’de 700’e yakın oturulabilir daire yer alıyor.
1000 dairenin bulunduğu Doğan Maden Sitesi, şimdi yeni bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. 2 yıl önce Doğan Site İlkokulu’nun bahçesinde oluşan ve sadece küçük bir bölgeyi etkilediği düşünülen obrukların, etrafındaki binaları da göçük tehlikesi yaşamasına neden olduğu bildirildi.
Doğan Site İlkokulu’nun bahçesinde 14 Nisan 2014’te tahmini 5 metre çapında, 25-30 metre derinliğinde ve iç uzantısı belirlenemeyen göçük yaşandı. Göçük nedeniyle okulda eğitim ve öğretime ara verildi. Daha sonra MTA ve Çukurova Üniversitesi’nden ekipler bölgede incelemelerde bulundu. MTA’nın yaptığı 2 aylık çalışmanın ardından okulun güvenlik gerekçesiyle tamamen kapatılması kararlaştırıldı. Doğan Site’de 6 ay aradan sonra ikinci kez yaşanan göçük, sabah saatlerinde vatandaşlar tarafından fark edildi. Daha önceki göçük nedeniyle tehlikeli bölge olarak belirlenen ve tel örgü çekilen alanın dışında meydana gelen göçükte asfalt zeminde büyük çatlaklar oluştu. Çapı yaklaşık 5 metre olan göçüğün ilk göçükle arasındaki mesafenin 100 metre ve aynı istikamette olması, her iki olay arasında bağlantı olduğu düşüncesini akıllara getirdi.
Obruk türü göçüğün ardından Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, hem Doğan Site içerisinde hem de sitenin etrafındaki geniş bir alanda özel ekipman yardımıyla zemine elektrik dalgaları yollayarak boşluk olup olmadığını belirmeye çalıştı. Bölgede daha önceden belirlenen noktalarda 20’şer metre arayla eksi ve artı kutupların buluştuğu noktalarda bu çalışma yapıldı. Kilometrelerce alanı kapsayan bölgede hidroloji ve jeofizik ekibi görev yaptı. Hem elektrik hem de gravit olmak üzere iki ayrı disiplinle okul etrafındaki göçüklere benzer olan ve yüzeyde gözlenmeyen başka boşluk alanların olup olmadığı belirlenmeye çalışıldı.
Yaklaşık 1 yıl süren bu çalışmanın ardından veriler ışığında Çukurova Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor, Doğan Maden Sitesi’nin geleceği ile ilgili ürkütücü bir gerçeği ortaya çıkardı. 2 yıl önce dayanıksız malzemenin çökmesi sonucunda meydana gelen obruk türü göçüğün, kuzey-güney doğrultusundaki bloklarda da aynı sorun saptandı. Bu tehlikenin belirlenmesinin ardından obruk alanına daha yakın bölgede bulunan A Bloktan 8, daha alt kısımda yer alan B Bloktan da 3 apartmana çürük raporu verildi. Raporda 11 apartmanın tamamen boşalan zemininde obruklar oluştuğu ve oturulmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Oturulamaz raporu verilen binalarda yaşayan ailelerin, göçük ya da obruk tehlikesi bulunmayan bloklara taşınmasının gündemde olduğu öğrenildi.
Uzman ekipler, boşaltılmasına karar verilen binalarda ve çevresinde inceleme yaparken, apartman sakinlerinin tedirginlikleri ise doruğa çıktı. Bina sakinlerine önümüzdeki günlerde oturdukları evlerini boşaltmaları yönündeki tebligatların ulaşacağı bildirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.