Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekmeklerini Taştan Çıkarıyorlar

Gaziantep’te taş işçileri bir yandan ekmeklerini taştan çıkartırken, diğer yandan da Ramazanda sıcak havayla mücadele ediyor.Tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarında kullanılan doğal beyaz taşlara şekil verilmesinde büyük emek harcayan...

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2016 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2016 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekmeklerini Taştan Çıkarıyorlar
Gaziantep’te taş işçileri bir yandan ekmeklerini taştan çıkartırken, diğer yandan da Ramazanda sıcak havayla mücadele ediyor.
Tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarında kullanılan doğal beyaz taşlara şekil verilmesinde büyük emek harcayan taş işçileri Ramazanda sıcak havanın da etkisiyle ağır koşullarda çalışıyor. Gaziantep’te sıcaklığın 30 derecenin altına inmediği bugünlerde taş işçileri binaların restorasyon çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor. Ellerindeki 5’er kiloluk çekiçlerle taşlara şekil veren taş işçileri sıcak havaya rağmen ekmeğini resmen taştan çıkarıyor.
Taş işçiliğinin baba mesleği olduğunu anlatan taş ustası Niyazi Çelik, “Çocukluğumdan bu yana babamla şantiyelere git gel öğrendim bu mesleği, şimdi de öğrendiklerimi burada uygulamaya çalışıyorum” dedi. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Usta Çelik, “Burada yok olmuş binaları tekrardan meydana çıkarıyoruz bu taşlarla. Diğer çürük olan eski yapıların tekrar sağlamlaştırıyoruz. Eski taşların yerine yenisini yerleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
"TAŞIN TOPRAĞIN İÇİNDE, GÜNEŞİN ALTINDA ORUÇ TUTUYORUZ"
Ramazan ayında biraz zorlandıklarını belirten taş ustası Niyazi Çelik, “Ramazan ayı geldi tabi biraz zorlanıyoruz. Çok zor Allah yardım etsin. Ancak çalışan adam anlar. Tozun toprağın içinde güneşin altındayız” ifadelerini kullandı.
"ZOR OLSA DA MANEVİ ANLAMDA DA O RUHU YAKALAMAK İSTİYORLAR"
Şantiye şefi Hasan Arzık ise “Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. İnsanlar maneviyatını güçlendirmek için senede bir ay boyunca oruç tutmak istiyorlar. Arkadaşlarımız arasında oruç tutabilen de var tutamayanlar da var. Tutan arkadaşlarımız ister istemez sıkıntı yaşayabiliyorlar. Çünkü taştan toz, toprak çıkıyor. Buna bağlı olarak susuyorlar. Ama Ramazanlık olduğu için çalışırken daha dikkat ediyorlar. Sıcak havanın da tabi etkisi var. Sıcak havayla daha da zorlanıyorlar. Tabi bunlar da olumsuz etkiliyor. Az da olsa çalışma performanslarını düşürüyor. Ama manevi açıdan da o ruhu yakalamak için oruçlarını tutuyorlar” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.