Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Selvi: “Şehir içindeki askeri araziler eğitim kampüslerine dönüştürülmelidir”

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, “Şehir içindeki askeri araziler eğitim kampüslerine dönüştürülmelidir” dedi.15 Temmuz darbe girişimi sonrası alınan önlemler çerçevesinde şehir merkezlerindeki kışla ve askeri birliklerin...

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2016 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2016 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, “Şehir içindeki askeri araziler eğitim kampüslerine dönüştürülmelidir” dedi.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası alınan önlemler çerçevesinde şehir merkezlerindeki kışla ve askeri birliklerin şehir dışına taşınması kararı alındığını ifade eden Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, “Askeri birliklerin yerleşim düzenleri ve lojistik imkân ve kapasiteleri itibarıyla ülke coğrafyasında ve özellikle şehir merkezlerindeki dağılımı, olağanüstü dönemlerde siyasi iktidarları ve kritik merkezleri kolaylıkla kontrol altına alabilecekleri, adeta darbeye davetiye çıkaracak şekilde düzenlenmiş olmasının tehlikesi ağır bir şekilde tecrübe edilmiştir. Bu itibarla kışla ve askeri birliklerin şehir merkezlerinin dışına, gayrimeskûn mahallere taşınması kararı yerinde bir uygulama olacaktır” dedi.
Şehir dışına çıkarılmasına karar verilen kışla ve askeri birliklerin boşalttığı arazilerin nasıl değerlendirileceği konusunda ise henüz bir karar verilmediğini ve konu hakkında çeşitli spekülasyonlar yapıldığını belirten Selvi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle bu arazilerin şehrin merkezindeki konumları sebebiyle ekonomik değerlerinin yüksek olmasından kaynaklı rant girişimlerine müsaade edilmemeli, bahse konu araziler kamu yararına kullanılmalıdır. Hükûmete çağrımız, mezkûr arazilerin eğitim kampüslerine dönüştürülmesidir. Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’da ‘2019’a kadar ikili öğretime son verilip tekli öğretime geçilmesi’ hedef olarak konulmuştur. Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız ’Eğitime Bakış 2016 İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda ilköğretimde ikili eğitim uygulamasına son verebilmek için en az 60 bin derslik ihtiyacı olduğu, bunun da 24 derslikli 2 bin 500 yeni okula tekabül ettiği; 2015 yılında ikili eğitim kapsamında eğitim gören öğrenci oranı (yüzde 45,6) üzerinden Türkiye’de derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısı da dikkate alındığında hesaplanan derslik ihtiyacının ise 86 bin olduğu bulgularına yer verilerek, ikili öğretimden tekli öğretime geçilmesi halinde gereken derslik ve okul sayısı ortaya konulmuştur.”
"Gerekli derslik ihtiyacı en çok İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde"
Tekli öğretime geçilmesi hedefine ulaşılması için gerekli derslik ihtiyacının en çok İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde ortaya çıktığını belirten Selvi, “Kışla ve askeri birliklerden boşalan arazilerin yeşil alan, yemekhane, yüzme havuzu, konferans, çok amaçlı salon, kütüphane, yurt, laboratuvar gibi tekli öğretime uygun donanımlı eğitim kampüslerinin inşası için kullanılması en uygun değerlendirme olacaktır. Zira tekli öğretime geçilmesi için gerekli derslik ve okul sayısı göz önünde bulundurulduğunda, şehir merkezlerinde bu ihtiyacı karşılayacak büyüklükte ve uygun maliyette arazi kalmadığı bilinen bir gerçektir. Öte yandan, okulların şehir dışına yapılması halinde öğrencilerin yaşadıkları şehirden ve sosyal çevreden uzak, izole bir eğitim görecekleri açıktır. Bu nedenle Eğitim-Bir-Sen olarak askeri birliklerin şehir dışına taşınması neticesinde boşalacak arazilerin eğitim kampüslerine dönüştürülmesi kararı alınması, kampüs inşaat ve donanımlarının hızla tamamlanması çağrısında bulunuyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.