Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege’den Kahramanlara Kan Desteği

Kızılay Kan Merkezi Ege Bölgesi Müdürü Dr. Gökay Gök, Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde teröristlerle mücadele eden güvenlik güçlerinin kan ihtiyaçlarının nisan ayının başından beri Ege Bölgesinden gönderildiğini açıkladı. Gök,...

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2016 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2016 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ege’den Kahramanlara Kan Desteği
Kızılay Kan Merkezi Ege Bölgesi Müdürü Dr. Gökay Gök, Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde teröristlerle mücadele eden güvenlik güçlerinin kan ihtiyaçlarının nisan ayının başından beri Ege Bölgesinden gönderildiğini açıkladı. Gök, ayrıca haziran, temmuz ve ağustos aylarında kan bağışlarında bir düşüş olması halinde ülkenin kan sıkıntısı yaşayabileceğini ve bunun için yaz aylarında kan bağışlarının artırılması gerektiğini söyledi.
Manisa İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Kızılay Kan Merkezi Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök, önemli açıklamalarda bulundu. Ege Bölgesindeki tüm hastanelerin kan ihtiyaçlarının karşılandığını sadece İzmir’deki iki üniversite hastanesinin kan ihtiyacını karşılayamadıklarını kaydeden Gök, bunda özellikle İzmirlilerin kendi kan ihtiyaçlarını karşılayamamasına bağladı.
Gök konuşmasında, “Bölgemizde, vatandaşlarımızın gönülden yaptıkları bu bağışla kan ihtiyacının tamamı karşılanmaktadır. Şuan Manisa, Uşak, Aydın, Denizli, Muğla, İzmir illerinde kan kullanan 134 hastanenin talebinin tamamı karşılanmaktadır. Sadece iki hastanenin karşılanamıyor o da İzmir’de 9 Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi hastaneleri. Bunun sebebi de özellikle İzmir halkının kendi kan ihtiyacını, ilin ihtiyacını kan bağışlarıyla karşılamaması. Bununla ilgili 10 yıldır yaptığımız görev, tanıtım, eğitim Türkiye’nin en büyük eğitimlerinden birini gerçekleştiriyoruz. 1 milyon kişiye 45 dakikada kan nedir, kanın görevleri nedir, kanla bulaşan hastalıklar nedir? Sağlıklı ve bilinçli bir toplum oluşturmak için bakanlıklar ve müdürlüklerle yaptığımız proje çerçevesinde sağlıklı bir birey yetiştirmek için bu eğitimlere önem veriyoruz” dedi.
GÜVENLİK GÜÇLERİNE KAN TAKVİYESİ
Bölge olarak 50 bin ünite kan açığı olduğunu ve sadece iki hastanenin kan ihtiyacını karşılayamadıklarını vurgulayan Dr. Gök, “Son dönemde kan çok stratejik bir konu oldu. Nisan ayından beri güvenlik güçlerimizin Doğu ve Güneydoğu Bölgesindeki operasyonlarından ötürü orada bir kan bağışı alımı olmadığından ötürü ve güvenlik güçlerimizin hiçbir kan ihtiyacının karşılamama durumu olmasın diye sürekli olarak Ege Bölgesinden Türk Hava Yollarıyla kan gönderiyoruz. Hiçbir güvenlik gücümüz şuanda kan konusunda ihtiyacı, acil durumlarda her türlü talebi karşılanmıştır. Son dönemlerde terör olaylarından ötürü bize özel bir durum arz etti. Her ilde her hastanede bir kan stokumuz var. Kanları ürünlerine göre, gruplarına göre ve bunların bir saklanma süresi var. Kırmızı kısmı 42 gün, trombosit 5 gün, plazma 3 yıl. Her üründen her gruptan da saklıyoruz. Her ilde de bir kan stokumuz var ve bölge kan merkezimizde kan stokumuz var. İldeki ve bölgedeki kan stoku kritik stok direk bölge müdürü olarak benim yetkimde, normal rutin dağıtımın dışında o hastanede acil bir olay oldu, terör oldu, trafik kazası oldu, olağanüstü bir durum oldu, başhekim de sağlık müdürlüğüyle temas halinde bu kanı serbest bırakıyoruz.”
STOKLARIMIZ BİTEBİLİR
Dr. Gök, toplantıda söz almalarının amacını şöyle açıkladı: “İlçelerde kaymakamlarımızla tanıtım ve eğitim faaliyetlerimizi yürütüyoruz. İlde de valilikle birlikte. Manisa ilindeki tüm kamu kurum kuruluşlara şuana kadar yaptıkları büyük desteklerin devamını ama özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki değerli katkılarınızı bekliyorum. Eğer bu 3 ayda Ramazan ayı, sıcaklık, tatil nedeniyle kan bağışı ertelenirse bir yıl önceki dönemde yaşadık önce hastane stokları bitti, Kızılayın stokları minimuma indi. Acil ameliyat dışında tüm ameliyatlar ertelenmek zorunda kaldı. 2016 yılı Türkiye’sinde sağlıkta bu kadar yol katetmiş bir ülkemizde kan konusunda bir sıkıntı bir gecikme yaşamak istemiyoruz. Sayın valimizin önderliğinde Manisa’da tüm ilçelerdeki kurum ve kuruluşlardan desteklerini özellikle Haziran, temmuz ve ağustos aylarında bekliyorum. Asta yakınları adına bekliyorum. Her türlü olağanüstü duruma hazırlıklı olmak için bekliyorum.”
Gökay Gök, konuşmasının sonunda Türkiye’de 7’nci, Ege Bölgesinde kan bağışında ikinci olan Manisa adına Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’a bugüne kadar verdikleri desteklerinden dolayı Kızılay Manisa Kan Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal ile birlikte teşekkür belgesi verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.