Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Edirne’de Kardeşlik Sokağa Taşındı

Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaati, Edirne Büyük Sinagogu sokağında ‘Kardeşlik Sokağa Taşınıyor’ sloganıyla bin kişilik iftar yemeği programı düzenledi.Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl...

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2016 01:06
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2016 01:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaati, Edirne Büyük Sinagogu sokağında ‘Kardeşlik Sokağa Taşınıyor’ sloganıyla bin kişilik iftar yemeği programı düzenledi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Avrupa’nın en büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu’nda, Yahudi cemaati tarafından Edirnelilere iftar yemeği verildi. Türk Musevi Cemaati tarafından geçtiğimiz yıl Selimiye Camii’nin bahçesinde ilki düzenlenen iftar programı sonrası bu yıl ikincisi ‘Kardeşlik Sokağa Taşınıyor’ sloganıyla Edirne Büyük Sinagogu sokağında düzenlendi.
Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaati’nin ev sahipliğinde Edirne Büyük Sinagogu sokağında gerçekleştirilen iftar yemeğine, Edirne Valisi Günay Özdemir, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Erdin Bircan, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati ve Türkiye Hahambaşılığı Vakfı Başkanı İshak İbrahimzadeh ve Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren’in yanı sıra Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Edirne Sveti Georgi Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık, Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, İl Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan, İl Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan, kurum müdürleri ve Edirne halkı katıldı.
HAHAMBAŞI HALEVA’DAN TERÖRE TEPKİ
İftar alanına gelen Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, akşam ezanı öncesinde Edirne Büyük Sinagogu’na girerek ibadet yaptı. Burada gazetecilere bir açıklama yapan Hahambaşı Haleva, dışarıdan görünen bu ihtişamlı eserin Türkiye’deki Yahudi toplumunun ne kadar rahat ve huzur içinde yaşadığının bir delaleti olduğunu söyledi. Ramazan ayında yaşanan terör olaylarına da değinen Haleva, “Bir taraftan Ramazan bir taraftan terör. Birbirine yakışır mı? Ramazan kutsaldır, tanrının insanlara verdiği bir ihtişamdır. Bir taraftan da terör, ben anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.
SİNAGOG ÖNÜNDE AKŞAM EZANI OKUNDU
Edirne Büyük Sinagogu’nun bulunduğu sokak üzerinde verilen iftar programında, akşam ezanını bir din görevlisi okudu ve binlerce kişi orucunu açtı. Üç semavi dinin temsilcilerinin buluştuğu akşamda, yapılan iftar sonrası önce duahan Hazan Nesim Beruhiel tarafından Yahudi inancına göre sonra da İl Müftüsü Emrullah Üzüm tarafından İslam inancına göre şükür duası yapıldı.
VALİ ÖZDEMİR: “YAHUDİ CEMAATİ İLE ORTAK ÇALIŞMALARIMIZLA DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ1
Edirne Valisi Günay Özdemir de Edirne’de Yahudi cemaati ile birlikte bölgesel anlamda sempozyumlar düzenlemek istediklerini belirterek, “Bölgemizde farklı dinlerin nasıl bir yaşama alanı bulduğunu ve bunların da dünyaya nasıl bir örnek olacağını gösterebilen ortak çalışmalar yapmayı kendilerine teklif ettiğimde bunu canı gönülden kabul ettiler ve bundan sonrada biz çalışmayı hep beraber yapacağız ve dünyaya da bunu örnek olarak göstereceğiz” dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MESAJ GÖNDERDİ
Türkiye Hahambaşılığı Vakfı ve Türk Musevi Cemaati’nin ev sahipliğinde, Edirne Büyük Sinagogu sokağında gerçekleştirilen iftar programı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yahudi Cemaatine gönderdiği mesajın okunması ile başladı. İftar programı sinagog içerisinde açılan ‘Çanakkale Savaşları ve Osmanlı Yahudileri’ sergisinin açılışı ile son buldu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.