Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ebru sanatını yaşatmaya çalışıyor

Bilecik’te ebru sanatını yaşatmaya çalışan Canan Korkut, sanata vatandaşların ilgisinin büyük olduğunu söyledi.Bu yıl 2’nci defa düzenlenen Öğrenme Şenliği, Bilecik Hürriyet Mahallesi’nde bulunan Kapalı Pazar giyim bölümünde gerçekleşirken,...

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2017 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2017 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ebru sanatını yaşatmaya çalışıyor

Bilecik’te ebru sanatını yaşatmaya çalışan Canan Korkut, sanata vatandaşların ilgisinin büyük olduğunu söyledi.

Bu yıl 2’nci defa düzenlenen Öğrenme Şenliği, Bilecik Hürriyet Mahallesi’nde bulunan Kapalı Pazar giyim bölümünde gerçekleşirken, farklı iş kollarında kurulan stantlarda en büyük ilgiyi ebru sanatı gördü. Osmaneli Halk Eğitim Merkezinde ebru kursu öğretmenliği yapan Canan Korkut, Osmaneli Atatürk Ortaokulunda resim öğretmeni olduğunu söyledi. Ayrıca Osmaneli Halk Eğitim Merkezi’nde ebru kursları verdiğini anlatan Korkut sözlerine şöyle devam etti:

“22 kursiyerimiz vardı. Sergilerimizi yaptık. Ebru yapmak aslında benim alanım görsel sanatlar yağlı boya ama bu tabi ayrıca hobi olarak yapmak isteyenlere yardımcı oluyoruz. Çok ilginç geliyor insanlara çünkü başta izlerken çok kolaymış gibi boyaları istediğiniz gibi rahat atabiliyorsunuz. Çok güzel yayılıyor hoşlarına gidiyor ama yapmaya başladıkça bunu hani farklı şeyler yapabildiklerini de gördükçe ilgileri de merakları da daha çok artıyor ve araştırmaya başlıyorlar. Genelde biz daha geleneksel ebru yapmayı öğretiyoruz. Çünkü gelenekseli öğrendikten sonra isterlerse onlar kendi zevklerine göre ya da hayal güçlerine göre bunu geliştirip değiştirebileceklerine kendileri karar veriyorlar. Daha çok genelde pigment boyalarla çalışmayı seviyorlar. Orijinalinde toprak boyalarla yapılıyor. Ama toprak boyalar daha mat olduğu için daha canlı renkler seviliyor ve çiçek örnekleri daha çok ilgi görüyor. Benim gösterdiğim çalışma hatip ebru. Hatip ebru yani aslında bunların aşama, aşama isimleri var. Tek, tek benek, benek attığımız battal ebru. Daha sonra biz buna gelgitler yaparak gelgit ebru yapabiliyoruz. Üzerine tarak çekebiliyoruz. Üstüne şal deseni yapabiliyoruz."

“Amaç, kültürümüzü geleneğimizi devam ettirmek ve bunu daha ileriye taşımalarını sağlamak”

Her yapılan ebrunun farklı bir ismi olduğunu Söyleyen Korkut, “Yaptığımız eserler isme göre adlandırılıyor. Çiçekli ebru, hatip ebru, taraklı ebru, bülbülyuvası gibi farklı, farklı isimler yer alıyor. Yaptığımız 15 dakika oldu. Aslında ortama göre şu anda çok sağlıklı bir ortam değil. Normalde bunları kasnakların üzerine tel fileleri geriliyor ve onun üzerine raflara konuluyor. Orada tabi kuruması hem daha eşit oluyor, hem de daha çabuk kuruma sağlanabiliyor. Bulunduğu ortama bağlı olarak değişiyor. Biz yaptığımız direk sanatkar olarak uğraşanlar tek, tek isim olarak belli değil. Bu sanatla uğraşarak aslında biz gençlerimizi biraz daha ortaokulda 6’ncı sınıfta da bunun başta bir bilgileri olmasını sağlıyoruz ama çok fazla insan yok bununla uğraşan. Çünkü biraz emek isteyen işler çok değer görmüyor gibi gelebilir onun için internet üzerinden takip edebiliyoruz. Önemli olan bizde kültürümüzü geleneğimizi devam ettirmek ve bunu daha ileriye taşımalarını sağlamak” dedi.

Öte yandan, ebru kursu öğretmeni Canan Korkut, Öğrenme Şenliği boyunca meraklı vatandaşlara ebru sanatını icra ettirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.