Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Düşünce Kontrollü Tekerlekli Sandalye Yaptılar

Ali Selek ve İlker Işık isimli iki öğrenci, felçli hastalar için beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen tekerlekli sandalye projesi geliştirerek TÜBİTAK’tan 2209A desteği almaya hak kazandı.Selek ve Işık’ın üreteceği, beyin dalgalarıyla...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 10:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Düşünce Kontrollü Tekerlekli Sandalye Yaptılar
Ali Selek ve İlker Işık isimli iki öğrenci, felçli hastalar için beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen tekerlekli sandalye projesi geliştirerek TÜBİTAK’tan 2209A desteği almaya hak kazandı.
Selek ve Işık’ın üreteceği, beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen ve GPS ile yer bildirimi yapacak tekerlekli sandalye, Türkiye’de 1 milyonun üzerindeki felçli hastalara umut ışığı olacak.
Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri Ali Selek ve İlker Işık, elini ve ayağını kullanamayan felçli hastalar için beyin dalgalarını algılayan sensörlü kontrol sistemiyle çalışan tekerlekli sandalye projesi geliştirdi. Yurt dışında çalışmaları sürdürülen benzer projeleri inceleyen Selek ve Işık, çok daha uygun maliyetle ve geliştirilmiş yerli tasarım projesi geliştirip destek için TÜBİTAK’a başvurdu. TÜBİTAK tarafından incelenen "Tekerlekli sandalyenin beyin dalgalarıyla kontrolü ve GPS ile yer bildirimi" isimli proje, desteklenmeye değer görüldü.
TÜBİTAK DESTEKLİYOR
Projeyi beyin sinyallerinin incelenmesine bağlı olarak yapılacak bir Ar-Ge çalışması olarak tanımlayan Ali Selek, "Kısa adı EEG olan sistem, sensörler takılı bir şapka yardımı ile kişinin beyin dalgalarını okuyabiliyor ve bu bilgi bilgisayar tarafından analiz edilerek bağlı cihaza aktarılıyor. Bu sayede hangi hareketi yapmak istediğinizi, ne tarafa bakmak istediğinizi anlayabiliyor ve beyniniz ile verdiğiniz komutları, sanal ortamda da aynı hareketlerin gerçekleşmesini sağlayabiliyorsunuz. Projemizin çıkış noktası bu cihaz oldu. Beyinden gelen sinyal kullanılarak vücudun herhangi bir organı kullanılmaksızın tekerlekli sandalyenin kontrolünün sağlanmasını amaçladık" dedi.
FELÇLİ HASTALARA KOLAYLIK
Projeleri tamamlandığında, Türkiye’deki 1 milyonu aşkın felçli hastanın, büyük maddi yükümlülükler gerekmeden kendi başına dolaşabilme şansının ortaya çıkmasını istediklerini belirten Selek, "Yapacağımız cihaz, genel olarak EEG elektrotları, haberleşme modülü, mikro denetleyici olarak üç temel bileşenden oluşacak. Elektrotlar sayesinde beyinden alınan verinin, mikro denetleyici tarafından işlenmesi ve daha sonra haberleşme modülü yardımıyla bir başka fiziksel alan ile veri alışverişi yapılması şeklinde özetlenebilir. GPS sayesinde de tekerlekli sandalyenin konum belirlenmesi, yön bulmak gibi işlevleri yürütmesini sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Ülkemizde ve dünyada tekerlekli sandalyeye mahkum kalmış birçok insanın başka insanların yardımına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Ali Selek, şunları söyledi: "İsteğimiz temel şey, başka insanlara bağımlılığı azaltmak. Bu uygulama ve donanım sayesinde, insanların birey olarak yaşamalarına destek vermek istedik. Felçli hastalar, başkalarına ihtiyaç duymadan günlük yaşantısını gerçekleştirebilecek, tüm yönlere kendi isteği doğrultusunda hakim olabilecek. Hareket edemeyen, tekerlekli sandalyeyi yönetme kolu ile dahi kontrol edemeyen hastaların da tekerlekli sandalyeye oturduğu zaman düşünce gücüyle sandalyenin kontrolünü sağlamasına olanak sağlamak amaçlarımızdan biri."
Proje danışmanları Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Seçmen ve Yrd. Doç. Dr. Nalan Özkurt ise öğrencilerinin, henüz 3. sınıfta, böyle bir proje üretmelerinin aldıkları eğitimi göstermesi açısından oldukça önemli olduğunu kaydetti.
ÜNİVERSİTEDEN DESTEK
Ali Selek ve İlker Işık, daha önce de cep telefonu ve tabletler yardımıyla kontrol edilebilen akıllı priz tasarlamıştı. Yaşar Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi, projenin patent başvurusunu yapmış, Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında 19 bin TL ile öğrencileri desteklemişti. Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisinin çatısı altında kurulan Minerva Kuluçka Merkezi de akıllı otomasyon sistemi alanında kendi şirketlerini kurmayı hedefleyen öğrencilere, mobilyasından, kırtasiye gereçlerine, internetten telefonuna kadar tüm donanımlarıyla bir yıl süreyle kullanabilecekleri ofis tahsis etmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.