Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın En Pahalı Zeytinyağı İzmir’deki Antik Kentten Çıktı

İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik kentinde bulunan bin 200 yaşındaki zeytin ağacının mahsulünden sıkılarak elde edilen yarım litrelik zeytinyağı, düzenlenen müzayede ile yarım litresi bin 200 liraya satın alındı.Seferihisar...

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2016 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2016 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik kentinde bulunan bin 200 yaşındaki zeytin ağacının mahsulünden sıkılarak elde edilen yarım litrelik zeytinyağı, düzenlenen müzayede ile yarım litresi bin 200 liraya satın alındı.
Seferihisar Belediyesi, Zeytin Müzayedesi ve Yerel Tohum Etkinliği düzenledi. İlçede tespit edilen 150’nin üzerindeki anıt ağaçtan toplanan zeytinlerin sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağları açık artırmayla satıldı. Ayrıca yerel tohum etkinliğinde, Seferihisar Belediyesi Can Yücel Tohum Merkezinde yetiştirilen 72 bin sebze fidesi ücretsiz dağıtıldı.
BİN 200 YILLIK EŞSİZ LEZZETİN KİLOSU 2 BİN 400 TL
Müzayede yoğun bir katılımla gerçekleşti. Müzayedenin münadiliği Nedim Atilla tarafından yapılırken, anıt ağaçlardan hazırlanan zeytinyağları yaşları ve asit oranlarına göre 6’lı ve 12’li paketler halinde açık artırmayla satıldı. Toplam 129 litre yağ, 17 bin 700 lira karşılığında alıcı buldu. Müzayedenin sonunda bin 200 yaşındaki anıt ağaçtan elde edilen zeytinyağı, yarım litrelik özel şişesinde tek başına satıldı. Bu özel ürün İzmirli iş adamı Bülent Akgerman tarafından bin 200 liraya satın alındı. Müzayedeye Akgerman adına katılan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, şişeyi Akgerman’a teslim etmek üzere teslim aldı.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, müzayede de yaptığı konuşmada, "Zeytin ölümsüz denilen bir ağaç. Zeytin yüzlerce yıldır lezzettir, estetiktir, şifadır, barıştır, sağlıktır" dedi.
Bütünşehir Yasasıyla birlikte belediyelere devredilen köy malları içerisinde atıl durumda bulunan Beyler Köyü Zeytinyağı fabrikası olduğunu belirten Soyer, şöyle konuştu: "Fabrikayı yenileyip işe koyulduk. Bugün burada müzayedesini yaptığımız yağlar, çok yaşlı ağaçlardan toplanıp o fabrikada sıktırmalar. İstedik ki yüzlerce yıldır meyve veren bu ağaçların farkına varılmasını sağlayalım. İçinde yaşadığımız bu hazinenin kıymetinin bilinmesine katkı verelim. Düşünün, doğuyor, büyüyor, ölüyoruz. Ama bu ağaçlar nesiller boyu meyve vermeye devam ediyor. İçinde bulunduğumuz kentleri zengin kılan ne diktiğimiz binalar, ne yaptığımız yollar, köprüler değil zeytinlerimizdir. Onun için zeytinleri korumak, ürünlerini hak ettiği şekilde değerlendirmek belki de yerel yönetimler olarak en temel görevimiz. Aslında zeytinlerimizi korumak sadece yerel yönetimlerin değil hepimizin temel görevidir. Onun için imar rantlarına feda etmemek, betona dönüştürmemek için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz. Bu hem atalarımıza hem bizden sonra gelecek nesillere en büyük sorumluluğumuzdur. Nazım Hikmet bundan 70 yıl önce boşuna dememiş; Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin. Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, yaşamak yanı ağır bastığından."
Seferihisar meydanında bayram havası içerisinde geçen etkinliğe, Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, Garnizon Komutanı Levent Aksoy, Belediye Başkanı Tunç Soyer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Arif Gedikoğlu, sivil toplum örgütleri, dernekler ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.