Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyaca ünlü isimler ‘Animist’ festivalinde buluşuyor

Bu yıl ilki düzenlenen Animist Festivali, animasyonla ilgilenen profesyonel, amatör, öğrenci, eğitmen ve yediden yetmişe herkese hitap eden programlarla, eğitim kurumları ve sektörü bir araya getiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2018 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2018 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünyaca ünlü isimler ‘Animist’ festivalinde buluşuyor

Bu yıl ilki düzenlenen Animist Festivali, animasyonla ilgilenen profesyonel, amatör, öğrenci, eğitmen ve yediden yetmişe herkese hitap eden programlarla, eğitim kurumları ve sektörü bir araya getiriyor.

BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Animist festivali, animasyon ve çizgi film sektöründe dünyaca tanınan isimlerini, animasyonla ilgilenen gençlerle bir araya getiriyor. 5 gün sürecek festivale Robocop çizgi romanının altına imzasını atan dünyaca ünlü illüstrasyon sanatçısı Mehmet Korkut Öztekin, Oscar Adayı animasyon film Loving Vincent’ın baş animatörlerinden Anna Kluza ile bir dönem televizyon ekranlarında görmeye alışkın olduğumuz ‘Koca Kafalar’ın animatörü Varol Yaşaroğlu’nun yanı sıra animasyon dünyasından çok sayıda isim katılıyor.

Özel söyleşilerin yer aldığı festivalin ikinci gününde "Animasyon alanında dünya markası çıkarır mıyız" panel konusuyla yetişkinlere yönelik ilk animasyon filmi ‘Fırıldak Ailesi’nin çizeri Varol Yaşaroğlu; bilgi, deneyim ve tecrübelerini gençlerle paylaştı. Animasyonla ilgilenenleri ve çocukları animasyon özelinde besleyerek ufuklarını açmayı ve onlara ilham vermeyi hedefleyen festival 19-24 Nisan’da BAU Galata, Güney Kampüs ve BAU IDEA’da seyircilerle buluşmaya devam edecek.

Animasyon sektörünün dünyada çok büyük bir sektör olduğunu söyleyen festivalin organizatörü Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, bu sektör için sabır ve zaman dışında çok büyük bir sermayenin de gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Noyan, "Bu büyük ekonomik ve kültürel paydan Türkiye’nin de pay almasını istiyoruz. Türkiye’nin ihraç edebileceği bir değer oluşturmak istiyoruz. Türkiye’deki sektör üretim yapıyor. Ancak bu daha da büyüyecek bir alan ve biz bu alana öğrenci yetiştirmeyi istiyoruz. Bu nedenle de sektörle ve bu işi eğitimde kullanan insanlarla iletişim halindeyiz" dedi.

"Animasyon ekonomik değerdir"

Animasyon alanında Türkiye’de marka oluşturulmasıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Noyan, "Bu ekonomik bir değerdir. Ancak her şey ekonomiyle ölçülmemeli. Animasyonla bir dünya oluşturuluyor. Aslında bunun için müthiş bir kültürel birikim gerekiyor. Bununla birlikte animasyonun; yazılması, çizilmesi, teknolojisi ve pazarlanması gerekiyor. Biz bu konuda daha iyi fikir sahibi olunması için festivalimize; animasyon senaryosu yazan, animasyon çizimi yapan, animasyon için hareketlendirme yapan, karakter oluşturan, görsel efektleri oluşturan, bu işin pazarlamasını ve dublajını yapan insanları davet ettik. Animist festivalimizde alanında uzman kişileri konuk ediyoruz. Dolaysıyla festival programında aslında animasyonun özellikle sadece çocuklar için hazırlanan hareketlendirilmiş şeylerden ibaret olmadığını, bunun dublaj, markalaştırma ve lisans olduğunu anlatmak üzere paneller düzenliyoruz" şeklinde konuştu.

"Animasyonda evrensel değerler ve markalar oluşturuluyor"

Sinema ve animasyonun özünde evrensel olduğunu da ifade eden Noyan, "Animasyonda çok küçük kültürel anlamlar oluyor. Bu alanda evrensel değerler ve markalar oluşturmak çok önemli. Aslında özenli bir işitsel ve görsel dünyası olan iyi bir hikaye oluşturulursa, o karakter evrenselleşir. Öncelikle evrensellik işin içinde olmalı. Bizler karakter oluşturuyoruz. Ancak daha iyi olması için çalışmamız gerekiyor" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.