Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya İnsani Zirvesi’nde Konuşan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara:

Dünya İnsani Zirvesi’nde konuşan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, "Savaşın seslerini penceresinden hisseden Kilisliler, her şeye rağmen Suriyeli misafirler ile barış ve huzur içerisinde yaşamaktadır" dedi.İstanbul’da düzenlenen Dünya...

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2016 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2016 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya İnsani Zirvesi’nde konuşan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, "Savaşın seslerini penceresinden hisseden Kilisliler, her şeye rağmen Suriyeli misafirler ile barış ve huzur içerisinde yaşamaktadır" dedi.
İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi Belediye Başkanları Odak Oturumunda konuşan Belediye Başkanı Hasan Kara, ’Psikolojik ve Sosyolojik Bir Olgu Olarak Yerel Yönetimler ve Göç’ başlıklı bir konuşma yaptı. Başkan Hasan Kara, kendi nüfuslarından çok Suriyeli misafir ağırlamalarına rağmen barış ve huzur içinde yaşadıklarını söyledi. Suriye’nin terör örgütü DAEŞ kontrolündeki bölgelerinden Kilis’e atılan roketlere ve Kilis’ten de zaman zaman izlenen çatışmalara rağmen Suriyelileri 5 yıldır misafir ettiklerini kaydetti. 5 yılda 129 binin üzerinde Suriyeliyi misafir ettiklerini hatırlatan Kara, “Savaşın seslerini her gece penceresinden hisseden Kilisliler, her şeye rağmen Suriyeli misafirlerimizle barış ve huzur içinde yaşamaktadır. Bu hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacak bir davranıştır” dedi. Kilis’in şu anda dünyada eşi benzeri görülmemiş bir tutum sergilediğini vurgulayan Kara, "Bugün tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu birlikte yaşama kültürünü Kilis’te başarmış durumdayız. Tüm Avrupa ülkelerinde 239 bin civarında sığınmacı bulunurken, Kilis’te 129 binin üzerinde Suriyeliyi 5 yıldır misafir ediyoruz. 93 bin nüfusa olmasına rağmen Kilis, ’yitip gitmiş’ hayatlara, yüreğini açan bir şehir. Suriye’deki savaşın artık bitmesi gerekli. Savaşın seslerini her gece penceresinde hisseden Kilisliler, her şeye rağmen Suriyeli misafirlerimizle ‘ensar-muhacir’ ilişkisi içerisinde kardeşçe geçinmektedir. Barış içerisinde, huzur içerisinde yaşamaktadır. Bu özelliğimiz bile dünya tarihinde yaşanmamış bir olaydır. Bu hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacak bir davranıştır. Kilis’te bugün Türk ve Suriyeliler, birlikte yaşama kültürü ve fedakarlığının en güzel örnekleri yaşanmaktadır" diyerek konuşmasını sürdür.
DÜNYAYA SESLENDİ, DESTEK İSTEDİ
Tüm dünyaya seslenerek Suriye sorunun çözülmesi çağrısında bulunan Başkan Kara, Suriyelilerin hedefinin Avrupa olduğunu hatırlattı. Suriyeli mültecilerin Türkiye’de tutulmazsa, Avrupalıların kendi sınırlarında baş etmek zorunda kalacağı büyük bir sorunları olacağına dikkat çeken Kara, “Bu bizim problemimiz olduğu gibi aynı zamanda sizin, yani Avrupa’nın ve dünyanın problemidir. Eğer bu sorunla çok fazla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız en azından Türkiye’nin Suriyelilere yardım ettiği kadar yardım etmeniz gerekiyor. Gelin, bize yardım edin, bu insanların altyapı, üst yapı eğitim, sağlık sorunlarını çözelim ve bu insanları burada tutalım. Suriye’deki problem çözüldüğü zaman bu insanların kendi ülkelerine dönmelerini sağlayalım. Biz bu insanlara temiz içme suyu sağlayamazsak, temiz altyapı ve üst yapı sağlayamazsak, asgari insanca yaşam koşulları sağlayamazsak bu insanları Kilis’te tutmamız mümkün değil. Aynı şekilde Türkiye’de bunları sağlayamazsa Türkiye’de tutmamız mümkün değil. Nobel’e aday gösterildik. Ödül için değil ama insanlık için yardım ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. Bize destek olun ve bu şehrin yaşam koşullarına nüfusa göre düzenleyelim ve Suriyelilerin burada kalmasına zemin oluşturalım, yoksa hedefleri Avrupa’ya gitmek olacak" diye konuştu.
Kara’nın konuştuğu oturumda Gdanks Belediye Başkanı Pawel Bogdan Adamowich, Köln Belediye Başkan Yardımcısı Andreas Wolter, Hollanda Soest Belediye Başkanı Rob Metz, Amman Belediye Başkanı Başdanışmanı Fawzi Masad, Tunus Belediye Başkanı Saifallah Lasram ve Barcelona Mülteci Programı Direktörü İgnasi Calbo da konuşma yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.