Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Don ve doludan sonra kayısı yağmura teslim oldu

Malatya’da Ramazan Bayramı süresince etkili olan sağanak yağış, hasadı yapılıp kurumaya bırakılan kayısılara büyük zarar verdi. Don ve doludan sonra bu kez de şiddetli yağmurun kayısı üreticilerini mağdur ettiğini belirten CHP Genel...

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2016 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2016 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Malatya’da Ramazan Bayramı süresince etkili olan sağanak yağış, hasadı yapılıp kurumaya bırakılan kayısılara büyük zarar verdi. Don ve doludan sonra bu kez de şiddetli yağmurun kayısı üreticilerini mağdur ettiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Afet sonrası üreticiyi sırtını dönenler, bu kez de üreticilerin taleplerini görmezden gelecekler” dedi.
Bayramın ilk günü akşam saatlerinde başlayıp bayram boyunca aralıklarla devam eden ve tüm Malatya’yı etkisi altına alan şiddetli yağışlar, kükürtlü ve gün kurusu kayısılara büyük zarar verdi. Özellikle Akçadağ, Kale, Battalgazi ilçeleri başta olmak üzere Malatya’nın tamamında etkili olan yağış, sergen halindeki kayısıların ıslanmasına sebep oldu. Kayısı hasadının yapılıp, kuruması için serilen kayısıların çok büyük bir kısmı, yağan yağmur ile birlikte bozuldu. Pek çok bölgede ise henüz toplanmamış ağaç üzerindeki kayısıların, rüzgar ve yağmur nedeniyle ağaçtan dökülerek zarar gördüğü belirtiliyor.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya bu yıl arka arkaya tabii felaketler yaşadı. 17 Mart ve 21 Nisan tarihlerinde Malatya’da meydana gelen don nedeniyle hemen hemen tüm ilçelerde kayısı başta olmak üzere tüm ürünler zarar gördü. 24 Mayıs’ta başlayan dolu olayı ise dondan kurtulan kayısıya zarar verdi. Don ve doludan kurtulmayı başaran kayısılar ise Ramazan Bayramı boyunca yağan şiddetli yağış nedeniyle bozuldu” ifadelerini kullandı.
Her doğal felaketin ardından üreticilerin haklı taleplerini gündeme getirdiklerini belirten Ağbaba, “Malatya ekonomisinin bel direği kayısının yok olması, mahalle bakkalından, müteahhidine, beyaz eşya satıcısından, sanayicisine herkesi çok yakından etkiliyor. Don, dolu ve son olarak şiddetli yağışlar Malatya ekonomisinin 2016 yılında büyük bir kriz yaşayacağının göstergesidir” dedi.
Kayısı üreticilerine mutlaka destek verilmesi gerektiğini kaydeden Ağbaba, “Her yıl yaşanan doğal felaketler nedeniyle üreticiler ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. 1 yıl boyunca emek verip yetiştirdikleri ürünlerin yok olup gitmesine karşı halen çözüm bulunamaması üreticileri topraktan soğutmaya başladı. Soruna mutlaka ve en kısa sürede kalıcı çözüm bulunması gerekiyor” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.