Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolunun Konya Ovasına verdiği zarar

Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Haziran ayının son günlerinde Konya ve Karaman’ın bazı ilçelerinde etkili olan şiddetli dolu yağışının tarladaki mahsule yüzde 40 ila yüzde 100 oranında zarar verdiğini, zararın...

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2016 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2016 15:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, Haziran ayının son günlerinde Konya ve Karaman’ın bazı ilçelerinde etkili olan şiddetli dolu yağışının tarladaki mahsule yüzde 40 ila yüzde 100 oranında zarar verdiğini, zararın telafi için yapılan çalışmalardan sonuç almayı umduklarını söyledi.
Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, özellikle Ereğli, Karapınar, Çumra, Güneysınır, Ilgın, Beyşehir ve Bozkır ilçelerinde etkili olan şiddetli dolu yağışı nedeniyle 600 bin dekar alanın etkilendiğini, yaklaşık 6 bin çiftçinin zarar gördüğünü, Karaman’da ise yaklaşık 120 bin dekar alanın yağıştan etkilendiğini belirtti. Konya Ovasında sağanak yağış sonrası görülen sel ve dolu, arpa, buğday, pancar ve mısır tarlalarına zarar vererek, kuraklık nedeniyle zaten zor durumda kalan üreticiyi büyük sıkıntı yaşattığını ifade eden Çevik, “Nisan ayında da dolu görüldü fakat çiftçinin o dönem için yeniden ekim yaparak zararı telafi etme şansı olmuştu. Haziran sonu yağan dolu nedeniyle çiftçinin zaman olarak telafi şansı kalmadı. Bazı yerlerde yüzde 100’e varan zararları oldu ve çiftçilerin bu zararının karşılanması gerekiyor. Sulama sezonu kuraklık nedeniyle bu yıl erken başlamıştı. Su kuyuları neredeyse 24 saat çalışıyordu. Dolayısıyla elektrik kullanımı da fazla oldu. Ayrıca dolu zararı oluşan alanlarda kullanılan sulama aparatları bir daha kullanılamayacak şekilde zarar görmüş durumda olup, bu malzemelerde büyük oranda kredili veya serbest piyasaya borçlanarak alınmış durumdadır. Bu açıdan çiftçi borçlarının ertelenmesi ve zararın telafi edilmesi adına yapılan çalışmalardan sonuç almayı umut ediyoruz” dedi.
Tarım sigortası yaptırılmalı
Tarımsal faaliyetlerin her zaman için doğal riskler tarafından etkilendiğini, bitkisel ve hayvansal üretimde meydana gelebilecek kayıpların önlenmesi ve azaltılması için tarım sigortasının mutlaka yaptırılması gerektiğini kaydeden Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, “Tarımda teknik önlemlerle önlenmesi mümkün olmayan risklerin sık görülmesi, genellikle gelir düzeyi düşük çiftçileri bazı yıllar çok zor duruma düşürebilmekte ve geleceğe yönelik üretimlerini arttırıcı çabalarını olumsuz etkilemektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi, tarım sigortaları uygulaması ile bu felaketlerin neden olduğu zararlar önlenebilmektedir. Ülkemizde tarımda sigortalılık oranı maalesef yüzde 20’ler civarında olup, bu oranın arttırılması gerekmektedir. Türkiye’de üretimin büyük ölçüde doğal koşullara bağlı olması, ürün veriminde ve üretici gelirlerinde dalgalanmalara yol açmaktadır. Bu açıdan devletimizin yüzde 50 destek verdiği tarım sigortası mutlaka yaptırılmalıdır” ifadesini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.