Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğu Bosna’da Göçü Engelleyecek İstihdam Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından uygulanan “Gıda ve Yaşam Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Patates Üretiminin Arttırılması Projesi” ile Doğu Bosna’da iç göç engellenerek, tarımsal istihdam...

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından uygulanan “Gıda ve Yaşam Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Patates Üretiminin Arttırılması Projesi” ile Doğu Bosna’da iç göç engellenerek, tarımsal istihdam artırılacak.
’Gıda ve Yaşam Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Patates Üretiminin Arttırılması Projesi’ ile modern teknoloji aracılığıyla üretim, verim ve kalitenin artmasına paralel olarak gelirin arttırılması, patates üreticilerinde pozitif ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi ve tarımsal araştırma alanında Bosna Hersek ve Türkiye’nin bilimsel kurumları arasında işbirliği kurulması hedefleniyor. Proje, Türk patates çeşitlerinin kullanımı yoluyla verim ve gelirleri arttırıp, üretim kalitesi yüksek yeni patates tohum çeşitleri ve genotiplerini tespit etme amacını taşıyor. Bosna Hersek’te tarımsal kalkınma alanında çalışan akademisyenler, projenin Doğu Bosna’da yerel halkın istihdamını ve ekonomik kalkınmasını sağlayarak, iç göçü engelleyeceğini ifade ediyor.
Bosna Hersek’te patates üretim sektörünün son yıllarda verim ve kalite azalması gibi ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalması, eski patates üretim teknolojisinin yetersizliği ile yeni çeşitlerin mevcut olmaması sonucu ortaya çıkan kırsal fakirlik, kalitesiz patates pazarlama gücünün düşmesi ile patates üreticileri büyük ekonomik kayıplar yaşıyor.
BRATUNAC BÖLGESİNDE PATATES ÜRETİM ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Yeni üretim teknolojilerine ve çeşitlerine olan ihtiyacı gören TİKA, Bosna Hersek ve Banja Luka’da mevcut Ziraat Fakülteleri ve araştırma kurumları, bu sorunların çözümüne yönelik yapılması gereken bilimsel çalışmalar için gerekli finansal ve teknik destek ihtiyacının karşılanması ile yerli ve kaliteli tohum, eğitim, kooperatifleşme ve pazarlama yatırım konularını kapsayan paket bir proje hazırlayarak, Bratunac bölgesinde patates üretim çalışmalarına başladı. Projenin ilk safhasında, Bratunac’da 3 ton patates tohumunun 10 dekar arazide demonstrasyon amacıyla ekimine başlandı. Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi uzmanlarının gözetiminde gerçekleştirilen deneme ekimlerinde daha önce yapılmayan ekim öncesi ilaçlama gerçekleştirilerek, yeni teknikler ile patates üretiminden yüksek verim alınması amacıyla demonstrasyon alanında sulama sistemleri de kurularak, Bosna Hersek’te kaliteli ve verimli bir üretim süreci başlatıldı. Projenin ilerleyen safhalarında toplam 20 hektar alanda modern yöntemlerle patates üretiminin yapılması, elde edilecek ürünlerin bölgede yeni faaliyete geçecek kızartmalık patates fabrikalarında ve iç piyasada değerlendirilmesi amaçlanıyor.
TİKA tarafından hazırlanan “Bosna Hersek’te Gıda ve Yaşam Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Patates Üretiminin Arttırılması Projesi” üç yıl sürecek. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ve Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde yürüyecek olan proje kapsamında Doğu Bosna’nın Bratunac bölgesinde modern ekipmanlar ve AR-GE çalışmaları ile patates üretimi teşvik edilecek, patates üretiminden yüksek verim alınması sağlanacak. Proje kapsamında tarımsal faaliyetler çiftçilere öğretilecek, bölgedeki Ziraat Fakülteleri ve araştırma kurumlarına yönelik kapasite arttırıcı çalışmalar ve sosyal dayanışmaya öncü olarak kooperatifleşme çalışmaları gerçekleştirilerek, kalkınma ve istihdamda yüzlerce insana ve aile işletmelerine ekonomik destek sağlanacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.