Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doç.dr. Kardaş: “Ortadoğu’da Derinleşen Güvenlik Boşluğu Türkiye’yi Ve Kıbrıs’ı Tehdit Ediyor”

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Ortadoğu’da derinleşen güvenlik boşluğunun Türkiye’yi ve Kıbrıs’ı tehdit ettiğini söyledi.Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2016 10:17
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2016 10:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Ortadoğu’da derinleşen güvenlik boşluğunun Türkiye’yi ve Kıbrıs’ı tehdit ettiğini söyledi.
Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen Güvenlik Akademisi Sertifika Programı kapsamında, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Ortadoğu’daki dönüşümlerin bölgesel güvenliğin yeniden yapılanmasındaki yeri ile bu dönüşümlerin Türkiye’ye ve KKTC’ye yansımaları hakkında bir seminer verdi.
Güvenlik kavramının ve uygulamalarının tüm boyutlarıyla irdelendiği ve toplamda 12 hafta süren Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü “Güvenlik Akademisi Sertifika Programı’nda” konuşan Doç. Dr. Şaban Kardaş Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) yaşanan bölgesel dönüşüm sürecinin temel dinamikleri ve parametreleri hakkındaki görüşlerini program katılımcılarıyla paylaştı.
“ORTADOĞU’DA DERİNLEŞEN GÜVENLİK BOŞLUĞU TÜRKİYE’Yİ VE KIBRIS’I TEHDİT EDİYOR”
ORSAM Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) yaşanan bölgesel dönüşüm sürecinin temel parametrelerini ele alarak bu perspektiften hareketle Türkiye’nin Ortadoğu politikasını irdeledi. MENA coğrafyasındaki yapısal dönüşüm sürecini beş ana başlık altında değerlendiren Kardaş, bunları bölgede sınırların giderek tartışılması, devlet egemenliğinin aşınması, devlet altı kimliklerin güçlenmesi, sosyo-ekonomik kalkınma ve siyasi kalkınma arasındaki kısır döngü ve son olarak Ortadoğu’da bölgesel güvenlik mekanizmasının kurulamamış olması olarak sıraladı. Özellikle Irak, Suriye ve Libya gibi örneklerde bu süreçlerin nasıl kendisini gösterdiğini detaylı bir biçimde tartışan Kardaş, bu yapısal dönüşüm süreçlerinin Türkiye ve Kıbrıs’a etkilerini de değerlendirdi. Türkiye’nin Arap Baharı öncesi dönemde takip ettiği proaktif dış politikasının daha çok bölgesel entegrasyon; yumuşak güç unsurlarının kullanılması, bölgesel uzlaşmazlıklarda arabuluculuk rolü üstlenilmesi gibi önceliklere dayandığını hatırlatan Kardaş, Ortadoğu’da süregelen bölgesel dönüşüm sürecinde giderek derinleşen güvenlik boşluğu ve istikrarsızlığın, Türkiye’nin dış politikasında da önemli meydan okumaları beraberinde getirdiğini ifade etti.
“TÜRKİYE MEZHEPLER ÜSTÜ POZİSYONUNU SÜRDÜRMELİ VE BÖLGEDE DEMOKRATİKLEŞME VE SİYASAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU DEVAM ETTİRMELİ”
Türkiye’nin özellikle bölgede yaşanan radikalleşme, kutuplaşma, parçalanma ve siyasetin askerileşmesi gibi süreçlerden negatif etkilediğini ifade eden Kardaş, önümüzdeki dönemde bölgesel politikalarında bazı hassasiyetleri göz etmeye devam etmesinin önemini vurguladı. Kardaş, Türkiye’nin özellikle mezhepler üstü pozisyonunu sürdürmesinin, bölgede demokratikleşme ve siyasal dönüşüm vizyonunu devam ettirmesinin ve askeri araçları kullanırken güvenlikçi politikalara boyun eğmemesinin Türkiye’nin öncelikleri olduğunu belirtti. Aynı şekilde, bölgede artan istikrarsızlık ortamında stratejik belirsizliklerin de had safhaya ulaştığını ve bu bağlamda Türkiye’nin stratejik esneklik kabiliyetini sürdürmesinin önemli olduğunu vurgulayan Kardaş, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin Türkiye açısından sadece bir dış politika meydan okuması ifade etmediğini, aynı zamanda iç siyasetini de etkileyen köklü dönüşümlere işaret ettiğinin altını çizdi.
“TUTARLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GÜVENLİK VİZYONU İÇİN BÖLGESEL VE KÜRESEL GÜVENLİK YAPILANMASINI DOĞRU ANALİZ ETMEK ŞART”
Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Güvenlik Akademisi kapsamındaki sunumu değerlendirerek, Ortadoğu’daki gelişmelerin gerek Türkiye’nin gerekse Kıbrıs’ın güvenliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Koldaş, bu bölgedeki ve dünya genelindeki güvenlik yapılanmasının doğu analiz edilmesinin ve anlaşılmasının Kıbrıs özelinde de ileriye yönelik doğru ve tutarlı güvenlik politikaları geliştirmek açısından önemli olduğunu kaydetti. Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü olarak Güvenlik Akademisi kapsamında güvenlik politikalarını farklı analiz düzeylerinde sistematik bir şekilde incelediklerinin altını çizen Koldaş, Doç. Dr. Şaban Kardaş’ın sistematik analizinin bu anlamda çok değerli bir katkı olduğuna vurgu yaptı. Güvenlik alanlarında farklı kaynaklardan beslenen bilgi akışında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Koldaş, alanda ciddi bir bilgi kirliliğinin söz konusu olabildiğini bu nedenle güvenlik analizlerini gerçekleştirirken tutarlı bir metodoloji rehberliğinde dikkatli ve sistemli çalışılmasının elzem olduğunu belirtti.
Güvenlik Akademisi programında soru-cevap kısmının ardından ORSAM Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş’a Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş ve Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Güvenlik kavramları ve uygulamaları odaklı Güvenlik Akademisi, sertifika programı, farklı konu başlıklarıyla ve farklı uzmanların konuşmacı olarak katılımıyla 21 Mayıs tarihine kadar devam edecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.